Last news in Fakti

2 Януари, 2018 14:53 1 870 3

Ако БГ музиката имаше facebook, социалният й статус щеше да е: „Сложно Е“

  • антонина-
  • българска музика-
  • facebook-
  • статус-
  • социален статус-
  • певица-
  • поп фолк-
  • българска музика

Фолк певицата Антонина сподели своите размисли на българската музика в първите дни на новата година

Ако БГ музиката имаше facebook, социалният й статус щеше да е: „Сложно Е“ - 1

Музиката е изкуство, чиято цел е да предава чувства и настроение на онези, които слушат. Това определение четем в българския тълковен речник срещу думата “музика”. Дали музиката е хубава или лоша, приятна или неприятна, възвишена или просташка, обаче са неща, които се определят от аудиторията. През изминалата 2017 г. станахме свидетели на феномени като Сузанита, „Шушана“ и „Кекс“, които безспорно могат да бъдат определени като своеобразно обогатяване на българската интонационна среда, но дали това е в ущърб на родната музика или представя това изящно изкуство по подобаващ начин, можем да преценим от реакциите на неговите почитатели.

„Двамата ангелогласни Десислава и Джордан не успяха да стигнат до висотите на „Шушана“, но това вероятно се дължи на неспособността им да провокират правилните чувства у публиката. А ако двама от най-талантливите ни певци не успяват — то това е феномен, върху който централата в кораба-майка трябва да помисли добре.“ С тези думи Антонина описва, усещането, което развитието на музиката в България, оставя у нея.

„Но разбира се, това е най-малкият ни проблем, защото на командния пулт в летящата чиния стои русо момиче по гъз, което мачка на пешеходните пътеки и спира лекарства. За всички беди е виновна чалгата! А скоро корабът майка, на който се возим всички, ще катастрофира на Планета без чувства и настроения“, продължава своите размисли певицата.

Според нея “деликатността на ситуацията в музикално — артистичния живот през последните години най-сполучливо може да се изрази с познатия ни от социалните мрежи статус на обвързване „Сложно Е“.

„За мен не е сложно, защото през годините успях да създам своя музикална среда, в която да се развивам като артист. Радвам се, че Папи Ханс е открил силата на това да не казваш нищо и в същото време да казваш всичко. Правех такива песни през 2010 г. и създавах аудитория, която по онова време нямаше. Сузанита не беше „скандална“, а „Шушана“ беше немислима в контекста на развиващия се попфолк. Аз съм изпълнител, който здраво държи развитието си в собствените си ръце. Позволявам си неща в музикално и артистично отношение, които малцина колеги могат да си позволят. Тъжно ми е когато артисти, наистина докоснати от Бог, пеят из безчетните сръбски кафани за жълти стотинки. А такива видях много покрай работата си върху новия ми дует, който ще излезе скоро.“

Очевидно родната ни музика е поела курс, който ще я отведе до море от безвкусица и пошлост, Там, това изящно изкуство може и да се удави, но би могло и да се задържи на повърхността, съумявайки да черпи сили, да се развива и обогатява, без да се принизява до новото Шушана. Това ще решат единствено музикалните фенове. Дотогава обаче, във въображаемия facebook профила на българската музика ще виси социалният статус: „Сложно Е“.

Ако БГ музиката имаше facebook, социалният й статус щеше да е: „Сложно Е“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кучето шаро

    4 0 Отговор
    В гора ли да ида да се обеся, в Тунджа ли да ида да се одавя?
  • 2 сноу

    4 0 Отговор
    Боже ,ела най-после си прибери вересиите ,че край няма тая мъка.Чалгарките дуят силикон една на друга и се заяждат на тема кой е по-гъст.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.