13 Февруари, 2018 20:23 4 555 6

Парацетамолът води към импотентност и безплодие

  • парацетамол-
  • импотентност-
  • безплодие-
  • вредни-
  • ефекти-
  • здраве

Резултати от нови изследвания показват вредните ефекти от парацетамола

Парацетамолът води към импотентност и безплодие - 1

Парацетамолът (ацетаминофен) е популярно болкоуспокояващо, но бременните жени трябва да се замислят сериозно, преди да посегнат към него, предупреждава ново изследване. То показа, че това лекарство нарушава развитието на мъжкия тип поведение при животни, пише в."Лечител".

Предишни изследвания демонстрираха, че парацетамолът може да потиска развитието на тестостерона при мъжките зародиши, увеличавайки риска от малформации на тестисите при момчетата. Но намаленото равнище на този хормон във феталния стадий оказва значимо влияние и върху поведението на мъжете в зряла възраст, казва изследователят Давид Кристенсен от Копенхагенския университет.

„Ние демонстрирахме, че пониженото ниво на тестостерона означава, че мъжките характеристики не се развиват, както трябва. Това засяга и половото влечение. При изпитване мишки, изложени на парацетамол през феталния стадий, просто не можеха да се съвкупяват по същия начин, както контролните животни. Мъжката програма не е била правилно заложена през тяхното фетално развитие и това можеше да се види много време след това, през техния зрял живот. Това е силно обезпокоително”, казва д-р Кристенсен.

Дозировката, прилагана при мишките, била много близка до тази, която се препоръчва за бременни жени. Тъй като изпитването е проведено при мишки, резултатите не може да бъдат пренесени директно върху хората. Но сигурност­та на учените за вредните ефекти на парацетамола означава, че не би било коректно да се предприема същото изследване при хора, обяснява Кристенсен.

Подчертано намалено мъжко поведение

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, който спомага за развитието на мъжкото тяло и мъжкото програмиране на мозъка. Мъжките типове поведение, които наблюдавали изследователите, включвали агресивност към други мъжки мишки, способност за съвкупяване и потребност от маркиране на територията. Засегнатите мишки реагирали значително по-пасивно от нормалното по отношение и на трите параметъра. Те не нападали други мъжки, не били в състояние да се съвкупяват и се държали по-скоро като женски относно маркирането на територията.

След като наблюдавали променените модели на поведение, учените изследвали специфичните ефекти от липсата на тестостерон върху мозъка. Те се забелязвали ясно и при него.

„Зоната от мозъка, която контролира сексуалното влечение, половото диморфно ядро, имаше два пъти по-малко неврони при мишките, които бяха получили парацетамол, в сравнение с контролните. Потискането на тестостерона доведе и до намаляване наполовина на активността в мозъчна област, която е съществена за мъжките характеристики”, обяснява проф. Андерс Хей-Шмит, друг член на екипа от изследователи.

Засяга и женската фертилност

Това изследване се фокусирало върху ефекта от парацетамола върху мъжките характеристики, но приемът му през бременността потенциално оказва влияние и върху живота на женските мишки. През 2016 г. същият екип публикува проучване, което показа, че женските мишки имат по-малко яйцеклетки в яйчниците си, когато техните майки са получавали парацетамол по време на бременността. Това води до по-бърза поява на безплодие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бибата

    22 1 Отговор
    Значи взимаш редовно парацетамолче и ставаш джендърче
  • 2 Бате Цецо

    10 1 Отговор
    Пиеш парацетамол цял живот и на 70 вече не можеш да вдигаш самолета.
  • 3 Голям прос

    12 0 Отговор
    Това лекарство не дойде ли от САЩ? Не съм сигурен. Имахме си страхотни лекарства преди, а ги изкараха вредни да пробутват боклуци от чужбина
  • 4 кукуруку

    6 0 Отговор
    Ми те парацетамол вече не рекламират. Или поне аз не съм срещал такива реклами. Ама иначе онези прахчета срещу настинки, дето ги пляскат по телевизора като топъл хляб... Ей тъй споменават, че съдържали парацетамол. И всички пият прахчета.
    После що толкоз пендели се нароиха.....

    П.П. То от друго станаха пендели, не от лекарствата, ама туй друга тема.
  • 5 Дикембе Мутомбо

    5 0 Отговор
    Знаех си! Зна-ех-си!

    Едно време що парацетамол съм изпил (повечето сашета, които се рекламират са именно на базата на парацетамол), но от много време насам гледам да се лекувам с народни способи. Най-вече за да бойкотирам тези, които пускат вирусите, за да им купуваме лекарствата, но имало защо още!!!
  • 6 movieman777

    3 0 Отговор
    едно време имъше аналгин хинин зелени хапове бяха супер ле4ими хапове