25 Януари, 2012 16:41 1 034 0

Годишно над 1100 жени у нас се разболяват от рак на маточната шийка

  • рак-
  • маточна шийка-
  • ваксина

Ваксината за профилактика на рака на маточната шийка няма да е 100% безплатна, посочи шефката на Здравната каса

Над 1100 жени у нас годишно се разболяват от рак на маточната шийка, а около 340 от тях на година губят живота си вследствие на заболяването, което е едно от петте най-честите злокачествени опасности при жените в България.

Това заяви доц. д-р Здравка Валерианова, изп. директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология в София, предаде БГНЕС. Валерианова посочи това в доклада си по време на кръгла маса, посветена на обединените усилия на политици и общество за ограничаване на рака на маточната шийка. Форумът е под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева.

За нас, българските парламентаристи, борбата с рака на маточната шийка е кауза, но ако е навреме диагностициран може да се предотврати леталният изход, заяви в словото си Цачева. За шеста поредна година НС участва в честването на Седмицата за борба с това коварно заболяване и за първи път към Здравната каса вече са насочени средства за финансиране на ваксината за профилактика на този вид рак, каза тя. Председателят на парламента специално постави акцент на профилактиката и скрининга и посочи, че направеното у нас е само една стъпка в посока на обръщане на тенденцията.

Гласувахме сума от 2 млн. лв., които са пренасочени от МЗ към Здравната каса за закупуване на ваксини за профилактика на рака на маточната шийка, уточни председателят на здравната комисия в НС Десислава Атанасова. Трябва да сме наясно, че сериозните усилия в тази посока тепърва предстоят, добави тя. В работата на кръглата маса участие вземат депутати, представители на граждански организации, лекари, експерти и др.

С презентация пред участниците се представи д-р Ана Жорже, директор на Европейската асоциация за превенция на рака на маточната шийка. За ролята на общините за изпълнението на Националната програма за профилактика на този вид рак говори кметът на София Йорданка Фандъкова. Няма нищо по-ценно от здравето и осъзнаваме тази истина едва, когато го загубим, заяви в словото си кметът на столицата. Радвам се, че България е 23-та страна, в която се прилага ваксината и трябва да участваме активно в информирането и във вземането на решения за употребата й. Местната власт подкрепя извънкласните форми в училищата за запознаване на учениците с начините за профилактика срещу заболяването, каза Фандъкова. Тя изрази задоволство от присъствието на кръглата маса на добрите специалисти у нас, заели се с лечението на това заболяване.

"Ракът на маточната шийка поразява най-често жени във възрастовите групи 40-49 г. и 50-59 г. Тенденциите за България са тревожни. Увеличава се броят на заболелите. Релативната 5-годишна преживяемост у нас е 44%, докато в страните в Европа като цяло е 62.6%", посочи в доклада си доц. д-р Здравка Валерианова. В света годишно се регистрират 500 хил. нови случаи на това заболяване и 250 хил. жени умират от него. Въпреки че над 80% от заболелите жени и смъртните случаи се срещат главно в развиващите се страни, всяка година в европейския регион заболяват 65 хил. жени и умират почти 32 хил. от тях. В новите страни - членки на ЕС заболеваемостта и смъртните случаи са два пъти повече, отколкото в старите членки на съюза.

Ракът на маточната шийка е предотвратимо и напълно лечимо заболяване, посочи доц. д-р Здравка Валерианова. За да се постигне това са необходими обединените усилия на правителства, политици, експерти и финансисти, добави тя. Приложението на национална програма за контрол на рака на маточната шийка, фокусирана върху профилактиката, ранната диагностика, лечението и палиативните грижи е главната крачка в тази насока, смята специалистът.

Ваксината за профилактика на рака на маточната шийка при момичетата няма да е 100% безплатна. В бюджета за 2012 г. за това перо са отделени 2 млн.лв., каза днес след участието си в кръглата маса в НС по тези проблеми в Седмицата за борба с коварното заболяване директорът на НЗОК Нели Нешева.

За ваксината, която започва да се прилага от тази година за профилактика на рака на маточната шийка и то спрямо определен вирус при момичетата очакваме да се разработи програма в МЗ, допълни тя. "По нея ще започнем да изплащаме средства след като се отчетат през нашата информационна система данни за нея и за апликацията към нея. Ваксината ще бъде апликирана от общопрактикуващите лекари, предписана от тях и след като се купи от аптеката предполагам, че реинбурсацията няма да бъде на 100%", посочи Нешева.

Заради добрите ни договорни отношения с аптеките ще можем да контролираме всяка рецепта за закупена ваксина, убедена е тя. След това през отчетите на общопрактикуващите лекари ще можем да отчетем апликацията на ваксината и след събиране на тези отчети при нас, в НЗОК, министерството на здравеопазването ще ни изпраща средствата, обясни тя механизма при използване на ваксината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА