14 Март, 2018 20:37 9 712 3

Супермонах от Шаолин пробива стъкло с най-обикновена игла (ВИДЕО)

  • шаолин-
  • монах-
  • стъкло-
  • игла-
  • структура-
  • разбива стъкло-
  • прецизност-
  • точност-
  • умение

Видео на забавен каданс показва какво точно се случва

Супермонах от Шаолин пробива стъкло с най-обикновена игла (ВИДЕО) - 1

Супермонах от Шаолин може с удивителна точност и невероятна бързина, да пробие дебело стъкло с помощта на най-обикновена игла. Невероятното му умение е било заснето на видео от The Slow Mo Guys, които се опитват да разберат как го прави.

Ако можете да хвърлите игла със силата и прецизността на шаолинския монах Фън Фей, то вие с лекота ще можете да чупите стъкла.

Фей демонстрира как хвърля игла така, че тя да успее да пробие дебелото стъкло и да спука, поставения от другата страна, балон, в удивително видео, публикувано в YouTube.

В някои от кадрите, забавени, за да се види как се случва движението при този ултра бърз трик, изглежда, че иглата всъщност пробожда стъклото. На други обаче, се вижда, че тя просто спуква стъклото с достатъчно сила, за да изпрати частици, които да достигнат балона.

И в двата случая, това, което шаолинският монах прави е забележителен подвиг.

Когато The Slow Mo Guys правят опит да пресъздадат случилото се сами, те успяват само леко да одраскат стъклото.

Но какво се случва?

Без да се знае точно масата, дебелината и химическия състав на стъклото и иглата, трудно е да се каже колко бързо се движи иглата или с каква сила е хвърлена. Но това, което знаем, е, че стъклото има някои много необичайни свойства, заради които да се хвърли иглата към него е нещо съвсем различно от това да се хвърли игла към дърво или метал. Този трик кара стъклените молекули да се разместят.

Теоретичният физик Джеймс Сетна от Университета Корнел е отделил много време да изследва странните свойства на стъклото.

"Изключително трудно е да се счупи стъкло, освен ако няма пукнатина. Веднага щом се появи пукнатина, то става много слабо и податливо. Това се дължи на неговата странна химическа структура", обяснява той за Live Science и допълва, че с този трик се преодолява началното съпротивление на стъклото срещу счупване.

"Ако натиснете непокътнато стъкло на прозорец, пръстът ви притиска стъклото, но връзките в стъклото го задържат на мястото му, въпреки че бутате част от него", коментира физикът.

Стъклото непосредствено под върха на пръста използва връзките си, за да преразпредели част от натиска към своите съседи, които го разпределят към своите съседи и т.н.

Когато стъклото започне да се пропуква, тази система на разпространение не действа добре и връзките започват да се чупят и резултатите могат да бъдат катастрофални.

"Ако стъклото, което натискате, има пукнатина, разпределението на напрежението не може да премине отвъд пукнатината. То се движи покрай пукнатината, докато стигне до върха й, а след това изведнъж целият товар се фокусира в малък участък”, обяснява Сетна.

Физикът смята, че за да пробие стъклото, иглата трябва да е много твърда и да не се огъва под натиск. Тайната на впечатляващото умение, което монахът демонстрира, е проста: ако твърда игла, хвърлена достатъчно силно, ще създаде пукнатина в стъклото. След като веднъж е направена пукнатината, няма нужда от голяма сила, за да премине през останалата част от пътя си.

"Ако някой хвърли гумена топка по прозореца ви, дори много, много силно, той вероятност няма да се счупи. Но един камък със същата маса и хвърлен също толкова силно, ще разпредели силата си в малък участък на контакт и няма да се огъне при удар, като резултата вероятно ще е разбито стъкло", коментира още физикът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fritz

    6 10 Отговор
    Али бали..........
  • 2 Расулюлах

    3 9 Отговор
    И аз го мога това без игла само с 1 шут с крака или ръката хахаха
  • 3 Гост

    2 6 Отговор
    И аз го мога