Last news in Fakti

16 Март, 2018 13:24 3 984 6

Цяла област от мозъка на този човек "липсва"

  • мозък-
  • част от мозък-
  • липсва-
  • периферна нервна система-
  • компютърно томографско сканиране-
  • десен фронтален лоб

Специалистите предположили, че става дума за инсулт, но се оказало, че...

Цяла област от мозъка на този човек "липсва" - 1
Снимка: Lehmer et al./BMJ Case Reports

Когато един 84-годишен ирландец отива на лекар с оплакването, че губи равновесие, екипът открива странна причина за неговата нестабилност.

Компютърната томография на мозъка на пациента показала, че голяма част от десния му фронтален лоб сякаш липсва, разказва ScienceAlert.

Причината за тази кухина, пълна с въздух, се оказва доброкачествен тумор на костите, който д-р Финлей Браун описва подробно в статия, публикувана в BMJ Case Reports.

Човекът бил приет в болница заради оплакванията си, свързани с лоша координация и фактът, че през последните месеци възрастният мъж бил изключително тромав, периодично се препъвал и падал. Няколко дни преди посещението си в клиниката, той започнал да чувства слабост в лявата страна на тялото си. Но речта и зрението му били в добро състояние.

При първоначалните изследвания лекарите не намерили никаква патология и стигнали до извода, че периферната нервна система на мъжа функционира нормално.

След това специалистите предположили, че става дума за инсулт и назначили на пациента компютърно томографско сканиране.

Резултатите изненадали, дори шокиралио лекарите — на мястото на десния фронтален лоб имало дупка - празно място.

Цяла област от мозъка на този човек "липсва"
Снимка: Lehmer et al./BMJ Case Reports

Д-р Финлей Браун предположил, че на младини пациентът е бил опериран, но старецът отрекъл да е имал подобно преживяване.

Резултатите от ядрено-магнитния резонанс показали кухина, образувана в предната част на черепа, чийто напречен размер достигал 9 см. Подобен феномен се нарича "пневматоцеле" и може да се наблюдава след травми, инфекции или хирургически операции.

В описания случай, причината за липсващата част от мозъка на пациента, се оказал доброкачествен тумор — остеом. Той бил образуван в областта на решетъчната кост (Os ethmoidale) на човешкия череп, която разделя носната кухина от черепната кухина. Поради увреждане на костта, в черепа започва да нахлува въздух, получавайки се ефект на еднопосочен вентил.

Допълнителни изследвания показали, че повишеното налягане в черепа е причинило лек кръвоизлив, който от своя страна довел до появата на първоначалните симптоми.

Лекарите предложили на 84-годишният мъж да се подложи на операция, която да предотврати риска от повторно кръвотечение. Процедурата щяла да премине на два етапа. Първо екип от неврохирурзи трябвало да отстрани въздуха от черепа на пациента и да поправи щетите, а след това хирург отоларинголог да отстрани и костния тумор.

След като чул за рисковете, свързани с операцията, пациентът отказал да легне на операционната маса и избрал консервативно лечение. Поставен под лекарско наблюдение, след 12 седмици старецът обявил, че се чувства нормално и лекарите приели, че лечението е било успешно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванов

    13 3 Отговор
    Дайте и една снимка на РЕДЖЕП ТАЙИП ЕРДУГААААН. Поне да се нагледаме на мозък.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Драган Цолов

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Единственият познат аналог на това явление у нас са Фънки, Криско, братята Бахарови, Бойко Кръстанов ...... има и други у нас ама сега не се сещам

    Коментиран от #5

  • 5 Брат ми

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Драган Цолов":

    Маги и Джуди...Венци Венц,Бергендорф и още стотици ”ВИП” персони от Българския ”елит”.
  • 6 Кака Гинка

    3 0 Отговор
    Че какво толкова - някои си живеят чудесно и без мозък! Примери колкото искате...