13 Юни, 2018 13:32 10 738 8

Откриха опасен ключ към удължаване на живота (ВИДЕО)

  • удължаване на живота-
  • теломераза-
  • теломени-
  • ензим-
  • днк-
  • рак-
  • стареене

Учени надникнаха във вътрешността на мистериозен ензим и разбраха как работи, за да забави стареенето на клетките и да ни предпази от рак

Откриха опасен ключ към удължаване на живота (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Теломерите са защитните крайчета на хромозомите и те се съкращават всеки път, когато една клетка се раздели. Този процес на клетъчно делене уврежда и дестабилизира хромозомата и я прави по-уязвима на стареенето и рака. Ензимът теломераза помага да се поправят тези вреди, но липсата на подробна информация за структурната му затруднява разбирането не само на функциите му, но също така и потенциалните начини за използването му като лек за различни болести.

Наскоро обаче, един научноизследователски екип разкри тайната на този ензим, който в бъдеще може да се окаже в основата на лечението на рака и забавянето на стареенето.

В ново изследване учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са идентифицирали механизъмът на действие на ензима теломераза, който възпрепятства скъсяването на теломерите. Ядрото на този, до скоро загадъчен ензим - където се проявява по-голямата част от неговата активност - сега може да бъде видяно с почти атомна резолюция, пише изданието Science Daily, цитирайки работата на екипа.

"Сега виждаме не само формата на часовника, виждаме как си взаимодействат вътрешните компоненти, за да може той да работи. С всяка стъпка се приближаваме и виждаме все повече подробности. Сега можем да започнем да проучваме не само начина, по който изглежда ензимът, но и начина, по който функционира", обяснява Джули Фейгон, професор по химия и биохимия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) и водещ автор на изследването.

Откриха опасен ключ към удължаване на живота (ВИДЕО)
Снимка: UCLA/Cell - Изображение на каталитичната сърцевина на теломеразата

Теломените са окончанията на хромозомите. Те предотвратяват загубата на гени при процеса митоза, при който генетичният материал на майчината клетка се разпределя равномерно в две дъщерни клетки. Когато теломерите станат прекалено къси, клетките стареят и умират. Ензимът теломераза възстановява теломерите, но прекалената му активност допринася за поява на рак, при който злокачествените клетки на практика стават безсмъртни.

В рамките на изследването е използвано ресничестото едноклетъчно Tetrahymena thermophila. С помощта на криоелектронен микроскоп учените са разкрили структурата на ензима.

Теломеразата съдържа особен клас протеини, известни като обратна транскриптаза или ревертаза. Вместо да копира участъци от ДНК в РНК, обратна транскриптаза използва РНК, за да създаде ДНК.

Учените открили голяма, неизследвана досега област в ревертаза и я кръстили TRAP. Тя играе решаваща роля за добавянето на малки фрагменти ДНК в окончанията на хромозомите. При това взаимодейства с друга област, кръстена TEN, чиито мутации нарушават активността на ензима.

Учените смятат, че опознаването на структурата му ще намери приложение в борбата с раковите болести. За да може раковите клетки да продължат да се репродуцират, трябва ензимът теломераза да е активен. Следователно ще е от полза да се знае как активността му да бъде потисната. Получените резултати доближават учените до постигането на тази цел, като разкриват кои негови части да бъдат взети за мишена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕНЗИНДЖИЯ

    41 2 Отговор
    Тайната дано се погребе че политиците колкото са лакоми за власт толкова и за дълголетие бедния Българин никога не ще си позволи елексира на младостта само чедата на дявола който са крали като кучета ще се облагодетелстват и какво ще стане ако може само мръсници и проклетници да си го купят Света ще останат само чудовища

    Коментиран от #3

  • 2 Лоренция

    6 3 Отговор
    Сипи ми бензииин
  • 3 Nafta

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "БЕНЗИНДЖИЯ":

    Няма страшно, 7,62 мм върши чудеса :)

    Коментиран от #7

  • 4 ГосТ

    9 0 Отговор
    Че тая теломераза е известна от десетина години. И активността му се знае как да бъде подтисната-с Crispr cas 9 -genome editing. На теория е едно,на практика друго, а като се намесят и етичните глупости-трето. И четвърто, наистина трябва да се внимава, кой и как ще се възползва от човешките открития.
  • 5 п.п.

    8 1 Отговор
    и пето,трябва да се инхибира само в раковите клетки,защото ако се нокаутира в нормалните ще стареем много бързо. Всъщност, теломерите са клетъчния часовник който намалява времето ни с всяко делене. В раковите не трябва да работи, и обратно в нормалните трябва да работи и то с висока процесивност.
  • 6 Грую

    22 2 Отговор
    От рак добре , но от простак кай да ни опази? Открийте такъв ензим защото поне досега простакът е непобедим.
  • 7 Нямасеплашиш

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Nafta":

    Да мога да си позволя пет влакови композиции с "чудеса" а ти?
  • 8 Иван

    1 2 Отговор
    Има ли нещо, за което да не са виновни политиците? Аз мисля, че са виновни, защото вие не сте на тяхно място. Гроздето е кисело нали ?