Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 09:45 4 096 0

Техническа грешка либерализира пушенето на работното място

  • пушене-
  • без дим-
  • тютюнопушене-
  • пълна забрана

Пропуск в текста на промените в Закона за здравето, които регламентират пълната забрана за пушене на закрити обществени места позволява пушенето на работното място.  Това посочи пред Факти.бг Павел Антонов от Гражданската инициатива „България без дим”.  Той уточни, че според депутатите от Здравната комисия в парламента, които вчера единодушно приеха промените, става въпрос за техническа грешка, но все пак е необходимо тя да бъде коригирана.

Въпреки това от „България без дим” са оптимисти, че текстът ще бъде коригиран и до две седмици ще бъде в пленарна зала. Повечето народни представители подкрепят нашите предложения, заяви Павел Антонов. По думите му явно в момента има политическа воля от страна на правителството и премиера.

След 1 юни, когато се очаква да влезе в сила  пълната забрана за пушене на закрити обществени места, ще стане още по-трудно за държавните здравни инспектори да контролират спазването й и да санкционират нарушителите. Според проектозакона те са единствените, които могат да га правят, уточни Павел Антонов.

Ето защо от инициативата предлагат да се регламентира участието на повече контролни органи в тези дейности: на инспекциите по труда; на областните дирекции по безопасност на храните; на полицията, както и на лица, определени от кметовете на общините.

Явно има огромна съпротива срещу участието на повече контролни органи, посочи Антонов. По думите му системата е много консервативна и на всички нива се пази статуквото.

Крайно време е депутатите да си поправят грешката, която направиха преди две години, да си свършат работата и да вкарат българското законодателство в европейските рамки, коментира още Павел Антонов.

Припомняме, че първите по-сериозни ограничения бяха въведени на 1 януари 2005 г. Тогава започна разделянето на заведенията на зони за пушачи и непушачи. Обществото тогава се раздели на две – "за" и "против", а от бизнеса скочиха, че ще понесат големи загуби.

През пролетта на 2009 г. депутатите одобриха пълната забрана за пушене във всички закрити помещения от юни 2010 г. През 2010 г. обаче управляващите отмениха пълната забрана за пушене на обществени места. Така парламентът реши в заведенията да могат да бъдат обособявани самостоятелни помещения за пушачи.

Кюстендил стана първият град в България, въвел пълната забрана за пушене, година преди да ограничението да влезе в сила в цялата държава. Наскоро Върховният административен съд обяви за законно решението на кмета и общинския съвет, взето година преди това, а по-късно отменено от местни магистрати.

Днес в България пристига и еврокомисар Джон Дали по покана на министъра на здравеопазването. Основната цел на визитата му е да окаже подкрепа на готвените промени в законодателството ни за ограничаване на тютюнопушенето.

 

Популярни лица от спорта, шоу-бизнеса, медиите и обществения живот се присъединиха към фотографска кампания за възстановяване на пълната забрана за тютюнопушене, съобщиха преди дни от Гражданската инициатива „България без дим“.

Водени от вътрешното си убеждение, че димът на обществени места трябва да изчезне, пред обектива с хвърчило в ръка застават Нешка Робева, Маги Малеева, Кирил Маричков, Краси и Дидо от Д2, Румънеца и Енчев, Део, правозащитникът Александър Кашъмов, италианският готвач Лео, Албена Павлова (популярна като Гълъбина от „Столичани в повече“), барабанистът Калин Вельов, Вики от „Мастило“, мотокрос шампионът Ангел Караньотов и много други познати на публиката личности. На червен фон върху хвърчилото е изписано посланието на кампанията: „Да върнем пълната забрана“!

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА