Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 11:00 2 056 0

България не е закъсняла със забраната за пушене

  • пушене-
  • цигари-
  • дали
България не е закъсняла със забраната за пушене - 1
Джон Дали - Снимка: БГНЕС

С удоволствие заявявам, че и България ще спази срока – 1 юни 2012 г. и ще спазва забраната. Това заяви комисарят по въпросите на здравеопазването и потребителите Джон Дали който  е на посещение в страната. Той изрази благодарност към премиера Бойко Борисов, с когото е обсъдил законодателството по въпроса за тютюнопушенето и тютюнопушенето на обществени места.

Комисар Дали представи иновативната кампания на Европейската комисия за спиране на тютюнопушенето „Екс пушачите са неудържими. Кампанията започна през юни 2011 г. Тя оказва силно влияние в цяла Европа, особено сред младото поколение, към което е насочена.

Не мисля, че България закъснява с въвеждането на забраната за тютюнопушене, смята Дали.

Той призна, че е пушил години наред. На 1 януари 1988 г. е престанал да пуши и след това се е почувствал доста по-добре.

В кампанията не се споменават лекарите - целта е хората да не ходят в болница. Кампанията е насочена само и изцяло към хората. Водят се беседи с бременните жени, които са много уязвими. Лекарите трябва да са консултанти, посочи Дали.

През последните осем месеца над 160 000 европейци са се регистрирали за иновативния инструмент на кампанията за отказване от тютюнопушене.

Забраната се прави на доброволни начала и, ако се отложи за началото на 2013 г., това ще бъде сигнал - дали правителството се интересува от здравето на хората или се поддава на сектор, който иска да спечели пари. Той каза, че ще бъде разочарован, ако се отложат ограниченията.

Няма да има санкция за България, ако спази сроковете. Комисията ще излезе с директива за тютюнопушенето и ще се акцентира върху това, което прави тютюнопушенето по-малко атрактивно. Ще се забрани овкусяването на тютюневите изделия и ще се забрани продажбата на цигари от апарати, особено на деца.

Предвижда се да се слагат изображения на тютюневите изделия, а не само текст, като това се планира с нова директива.

В много държави бизнесът отбелязва увеличаване и разрастване, тъй като много хора отиват в определен ресторант, защото там не се пуши. Всички държави, които още преди години са въвели забраната за тютюнопушенето процъфтяват, каза комисар Дали.

Въвеждането на забраната за тютюнопушене на обществени места има отношение към здравето на хората и е в полза на гражданите. Това заяви по-късно комисар Джон Дали на посещение в Народното събрание. Той припомни, че краен срок за въвеждане на забраната за тютюнопушене на обществени места е 2012 г. 

„Всъщност този срок бе възприет от държавите-членки на ЕС чрез съглашението, постигнато в рамките на Европейския съвет, и звуците, които чуваме, бихме могли да тълкуваме и като знак за одобрение на инициативата, която тече и в България за прилагане на това законодателство", посочи Дали. 
 
"Искам да подчертая следното – че това, което вършим в тази насока, не е насочено против производителите на тютюн или друг сектор. Това, с което сме се заели, има отношение към здравето на хората и то е в полза на гражданите. Освен това, то е част и от други мерки, които предприемаме чрез ЕК за борба с наднорменото тегло и злоупотребата с алкохол”, допълни еврокомисарят.

Не се наблюдава ефект на отрицателно влияние на работата и на оборотите на хотелиерите, заради пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, подчерта Джон Дали. По думите му по-скоро е обратното - хората продължават да посещават съответните заведения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА