4 Юли, 2018 10:07 3 051 3

Естествени антибиотици — ползи и начин на употреба

  • антибиотици-
  • естествени антибиотици-
  • ползи-
  • начин на употреба

Натурални продукти, които могат да бъдат използвани за укрепване на имунната ни защита

Естествени антибиотици — ползи и начин на употреба - 1
Снимка: shutterstock

На наше разположение има естествени антибиотици, които могат да бъдат използвани за укрепване на имунната ни защита. Ето някои от тях!

Естествени антибиотици

От голяма полза за нашето здраве са известните естествени антибиотици, които имат предимството, че са природни вещества, способни да помагат на нашето тяло и най-вече на нашата имунна система, пише сайтът chudesa.net. Но кои са те, които могат да се използват за увеличаване на защитата ни? Особено полезни от тази гледна точка са следните продукти: прополис, семена от грейпфрут и масло от чаено дърво. Прополисът може да се счита според всички негови ефекти за едно от най-добрите естествени антибактериални и противовъзпалителни лекарства. Това е особено полезно при случаите на простудни заболявания.

Прополис

Прополисът всъщност може да се използва за лечение на простуди, проблеми в гърлото и при зъбобол, може да действа срещу микоза, има лечебни свойства и е в състояние да стимулира имунните ресурси на тялото. Ако вземем прополис в ниски дози, можем да блокираме бактериите, докато, ако вземем по-високи дози, той убива бактериите. Да си спомним, че прополисът също има антиоксидантно действие валидно срещу вредните свободни радикали. Така че той е отличен естествен антибиотик срещу грип и простуда не само за тях.

Екстракт от семена от грейпфрут

Също така да не забравяме един друг представител на полезните при необходимост естествени антибиотици — екстрактът от грейпфрут, който успява да победи повече от сто типа гъбички и около 800 бактерии. Този екстракт от семена може да се използва при форми на грип, в гастроинтестинални инфекции, при някои микози, особено когато тези заболявания се дължат на отслабване на имунната система. Можем да намерим екстракт от семена от грейпфрут под формата на хранителна добавка в аптеките или в диетичните магазини.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е етерично масло, което се извлича от чаеното дърво. То вирее в Австралия. Това масло се оказва удивително антибактериално, противогъбично и антивирусно средство и се препоръчва специално за лечение на кожни проблеми като слънчево изгаряне, гингивит, херпес и ухапвания от насекоми и други.

Чесън

Друг естествен антибиотик е чесънът, богат на минерални соли и различни видове витамини, включително А, В1, В2 и С. Той може да се счита за бактерицид и антисептик. Освен това може да стимулира сърцето и да улесни циркулацията на кръв, като позволява пречистването ѝ.

Пчелен мед

Полезните свойства на меда, които са добре известни на много хора, са друго естествено средство, което никога не трябва да забравяме. Медът притежава изключителни лечебни свойства, тъй като много добре потиска кашлицата, има антибиотични ефекти, прилага се и върху кожата за локално приложение. Той не трябва да бъде пренебрегван и заради неговите противовъзпалителни свойства и точно поради тази причина е подходящ при ухапвания от насекоми. От тази гледна точка е подходящо средство за защита за децата. Той е богат на полифеноли и следователно действа срещу вредите, причинени от свободните радикали и се оказва лечебен за акне.

Колоидно сребро

Може би не всеки е запознат с колоидното сребро, което играе важна роля за здравето и красотата. Това природно средство е полезно за кожата и действа като антибактериален, антивирусен и противогъбичен агент. В миналото се е използвало и за гаргара, вагинални промивки и за дезинфекция на кожата дори при наличие на изгаряния и рани.

Лимон

Дори лимоните могат да се причислят към групата на естествените антибиотици, защото те имат много полезни свойства. По-специално, лимонът може да се използва срещу бронхит, като се добави сока му в билков чай заедно с чесън. Той се бори с микробите и да намалим треската, ако има такива. Лимоните са полезни и за много други състояния и болести.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    2 1 Отговор
    Само грейпфрут не,много горчи!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.