Last news in Fakti

8 Юли, 2018 20:05, обновена 2 Юли, 2022 16:24 42 327 36

Това е най-токсичната храна в света!

  • сьомга-
  • риба-
  • храна-
  • токсична-
  • отглеждана-
  • ферми-
  • дива

Вижте защо трябва да спрете да я ядете

Това е най-токсичната храна в света! - 1
Снимки: shutterstock

Рибата винаги се е смятала за здравословна храна, но когато става дума за днешната развъждана сьомга, експертите казват, че това не отговаря на истината.

Отглежданата сьомга е доказала, че е пет пъти по-токсична от всеки друг тестван хранителен продукт. Всъщност норвежкият екологичен активист Кърт Одекалв твърди, че днешната отглеждана в рибовъдни стопанства сьомга е една от най-токсичните храни в света и добавя, че отглеждането на сьомга е "бедствие както за околната среда, така и за човешкото здраве".

Това е най-токсичната храна в света!
Снимки: shutterstock

"Не препоръчвам бременни жени, деца или млади хора да ядат сьомга, отглеждана в стопанства. Не е известно както количеството токсини, които съдържат сьомгата, така и как тези химикали засягат деца, юноши и бременни жени ", каза д-р Ан-Лийс Бърч Монсен, биолог от Университета в Берген в Норвегия.

Това е най-токсичната храна в света!

Тя добавя, че замърсителите, открити в отглежданата сьомга, имат отрицателен ефект върху развитието на мозъка, има връзка към развитието на аутизъм и че засягат други органи на органи в имунната система и метаболизма на организма.

Това е най-токсичната храна в света!

Освен това, според Living Tradition, яденето на повече от веднъж на сьомга, отглеждана в стопанства, в рамките на един месец може да увеличи риска от развитие на рак в бъдеще поради химикалите в месото и високите нива на диоксините, които то съдържа. Също така се казва, че осигурява на тялото ви по-високи нива на възпаление, което води до много заболявания, включително диабет, артрит, коронарна артериална болест и болестта на Алцхаймер.

Това е най-токсичната храна в света!

Сега, повече от всякога, е невероятно важно не само да се съобразявате с това, което ядем, но и да знаете откъде идва и какво съдържа. Нашето здраве и животът зависят от него.

На следните снимки може да видите разликата как изглежда месото на дивата сьомга и тази, отглеждана в стопанства.

Това е най-токсичната храна в света!
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бобо

    153 10 Отговор
    При тази цена и нашите заплати, ще умрат шепа екопатки.
  • 2 Курбан чорба

    148 7 Отговор
    Макдоналдс е най - полезната храна и не забравяйте задължително не си мийте зъбите!
  • 3 guest

    60 6 Отговор
    цена в метро горе долу 40 лв./кг с кожа и 45 лв./кг без

    Коментиран от #4, #26

  • 4 Капиталиста

    57 9 Отговор

    До коментар #3 от "guest":

    Е тя затова е вредна щито е скъпа
  • 5 Сиромаха

    68 11 Отговор
    Аз пък да ви кажа толкова много ядях от тази риба ЧЕ !!!! не помня дали съм ял въобще !!!( няколко пъти само съм ОПИТВАЛ ) ,,,, и съм си казвал Абе Друго си е Шаранчето , "добре опържено"

    Коментиран от #10

  • 6 Радо

    61 8 Отговор
    То не бяха на мода пангасиуси/мангасиуси, сега и сьомгата е вредна...накрая ще излезе, че родната цаца е най-полезна, и не е скъпа.
  • 7 Озадачен ...много...

    34 8 Отговор
    И защо аджеба е токсична?Водата ли ,храната ли?Или просто така....и виетнамския сом и той така ...и само каракуда ли да ядем?

    Коментиран от #8

  • 8 Моамар

    66 6 Отговор

    До коментар #7 от "Озадачен ...много...":

    Защото ги хранят с дрожди субпродукти бъкани с химикали и хормони а от друга страна тези риби непрекъснато акат в затворените водоеми които не се чистят = рибите филтрират с хрилете си лайната и това ги натрява с огромни количества токсини

    Коментиран от #24

  • 9 ЗЕВС

    36 8 Отговор
    Публикувано в "ФАКТИ. БГ":
    "Не е известно както количеството токсини, които съдържа сьомгата, така и как тези химикали засягат деца, юноши и бременни жени ", каза д-р Ан-Лийс Бърч Монсен". До тука нищо съществено. Разликата в снимките на Сьомгата отглеждана в фермите се дължи на по- голямото количество мазнини, поради простатата причина, че рибата е ограничена от към движение. Точно в мазнините се съдържат, Омега 3 мастните киселини! По същата логика, може да се каже, че всяка риба отгледана в развъдник или ферма е токсична.

    Коментиран от #21

  • 10 Инкогнито

    50 18 Отговор

    До коментар #5 от "Сиромаха":

    Най вкусната риба езерна е костура а морска попчето което от 2 г.вече е мираж Шарана за мен лично е най- големия тиняк мирише отвратно
  • 11 На шурея шуролинката

    84 1 Отговор
    А някой помни ли, как на времето ни обясняваха, че маргаринът е здравословен, а чистото масло е вредно!
    Какво се оказа?
    Аз имам известен опит с рибата и мога да споделя, че отглеждането но сьомгата без значение да ли я отглеждат в Ирландия или Норвегия, не се различава по нищо от това как се отглеждат,промишлено останалите животни. Хранят е със смески и я държат в рибарници насред морето след като отрасне. Пристига 2 пъти в седмицата в един склад на Метро. От там има няколко търговци, които товарят Бусовете и тръгват да разнасят из страната. Лятото е по- голямо потреблението, но средно претеглено в БГ консумацията са около 20 гона на седмица за цялата страна. Това е много малко като количества. Каквото не се продаде като охладено се замразява или се изпраща за опушване в някои от БГ цеховете. А иначе мога да Ви кажа, че здравословни храни вече няма! - Освен ако не си ги произведеш и то пак няма гаранция.

    Коментиран от #12, #22

  • 12 ЗЕВС

    43 1 Отговор

    До коментар #11 от "На шурея шуролинката":

    Само да допълня:
    В магазините рибите и морските дарове, които се предлагат пресни, най-вероятно са обработени с нитрати или химикали, за да се запазят свежи по-дълго време.
  • 13 гост

    47 3 Отговор
    Тук в България само веднъж съм пробвал от сьомгата , първо цената е безумно висока , и второ някак си вкуса и е като на изкуствена. Сьомга си купувам само в Русия , цената и е около 12лв наши пари килото и е страшно вкусна . Винаги като се прибирам и си нося по едно парче , и всеки който я е пробвал ми казва ,че няма нищо общо със това което се продава в България.

    Коментиран от #14

  • 14 Българин

    52 3 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    В България се продават най големите хранителни боклуци на ЕС НЯМАМЕ ВЕЧЕ ПРОИЗВОДСТВО И ЛЮТЕНИЦА ХОРЦЕ.

    Коментиран от #18

  • 15 vasik atanasova

    7 8 Отговор
    много е хубава
    с препечена филийка и масалце
    ама 100 г струва 5 лева
  • 16 18септември

    7 5 Отговор
    По хубаво от лютеница няма, риба не признавам ;) само шпрот

    Коментиран от #17

  • 17 Пешо

    24 1 Отговор

    До коментар #16 от "18септември":

    Гладна кокошка - просо сънува! Няма лютеница, продават се основно ментаци от тиква и боя.
  • 18 гост

    19 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    За жалост е така. То си личи по децата , какъв голям процент вече са с наднормено тегло. Вярно ,че и спорта убиха в България и никой вече не спортува , но и храната е само ГМО.
  • 19 соросоидни кърлежи

    13 4 Отговор
    а чичо сорос какво яде ,след като прилича на жабок, сигурно мухи лапа..до го лапа...но да остави и за нашите нпо лизачи и гризачи..да спрат със сьомгата че изглеждат като луди...
  • 20 ха ха ха

    18 3 Отговор
    Потърсете в нета едно разследване на журналист от BBC на тема пангасиус и сьомга. На някои кадри от видеото се вижда как ги хранят във фермите за риби. Вижте как са облечени и си направете сметката. За тези, които не им се търси - облечени са в костюми за радиация или химическо отравяне...
  • 21 dragula

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЗЕВС":

    И то е така. Всяка риба, която може да се отглежда и промишлено, е препоръчително да не се яде.
    Това търговец на риба ми го е казвал.
    Аз и без това не обичам особено риба, така че ме устройва идеално.
  • 22 Мунчо

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "На шурея шуролинката":

    Във водоемите на сьомгата заедно с храната се хвърлят и лекарства в огромни количества и химикали, защото рибата е толкова нагъсто, че постоянно се разранява от търкането помежду си, а това би предизвикало смърт в размери, което би обезмислило изкуственото им отглеждане.

    Има достатъчно Филми за тези стопанства, вземете гледайте, преди да хапвате поредното парче "вкусна" сьомга, което сигурно приближава крачка по крачка, а може и със скокове към гробищата.

    Коментиран от #33

  • 23 Алфа Ромео

    6 2 Отговор
    Руския професор май ша излезе прав като каза да не ядем риба....
  • 24 Да да

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Моамар":

    Затворени водоеми! И кога точно ще умре сюмгата? Ти виждал ли си някога рибарник? А за храната едва ли другите риби ги хранят с друго,а шарана направо се заравя в лайна!
  • 25 Възмутената

    15 0 Отговор
    И така-- месо,риба,млечни,колбаси,плодове,зеленчуци,вода,всичко е с ГМО, консерванти,Е-та.Тогава--Ако човек работи,или е пенсионер,няма да яде и пие,ще си събира парите,ще ги пуска през терасата на измамниците,тъй като са по-умна и знаят как да ги вземат,ще си скътаваме по-малко за погребение и така всичко ще бъде наред.
  • 26 БКП

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "guest":

    Шайбите са по 28 лв килото.
  • 27 Фанете ми дедовия

    3 7 Отговор
    На мен не ми харесва тази риба, така че ма фанете......
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Townboy

    9 1 Отговор
    За нас българите няма опасност да се натровим със сьомга. Те само депутатите ядат такива вредни храни.
  • 30 Ради

    4 1 Отговор
    При минимална 510 ядем скумрия. Тя е по здравословна.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 гост

    8 0 Отговор
    За нас сьомгата не е подходяща храна, тя не е наша, локална риба, за да я консумираме. Спряха да правят лютеници, ама всеки слага в салатата авокадо, манго и др. нетипични за нас храни. Какво му е лошото на пипера, дините, пъпешите, ябълки и круши, та всеки се хвърля на чуждоземни плодове и зеленчуци, които в по-голяма степен са заривани с химия и изкуствен тор.
  • 33 На шурея шуролинката

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мунчо":

    Е а ми аз се занимавах 10 години с внос и търговия на едро на риба.
    Мога да ти изброя основните доставчици в Европа и с чии капитали работят. Кога ловят, от коя зона и какво и по колко им е позволено. Къде в Европа я съхраняват и колко излиза транспорта до БГ.
    Сиреч поназнайвам нещо.
  • 34 факт

    1 0 Отговор
    това се отнася за всички искуствено хранени животни!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.