Рибата винаги се е смятала за здравословна храна, но когато става дума за днешната развъждана сьомга, експертите казват, че това не отговаря на истината.
Отглежданата сьомга е доказала, че е пет пъти по-токсична от всеки друг тестван хранителен продукт. Всъщност норвежкият екологичен активист Кърт Одекалв твърди, че днешната отглеждана в рибовъдни стопанства сьомга е една от най-токсичните храни в света и добавя, че отглеждането на сьомга е "бедствие както за околната среда, така и за човешкото здраве".
"Не препоръчвам бременни жени, деца или млади хора да ядат сьомга, отглеждана в стопанства. Не е известно както количеството токсини, които съдържат сьомгата, така и как тези химикали засягат деца, юноши и бременни жени ", каза д-р Ан-Лийс Бърч Монсен, биолог от Университета в Берген в Норвегия.
Тя добавя, че замърсителите, открити в отглежданата сьомга, имат отрицателен ефект върху развитието на мозъка, има връзка към развитието на аутизъм и че засягат други органи на органи в имунната система и метаболизма на организма.
Освен това, според Living Tradition, яденето на повече от веднъж на сьомга, отглеждана в стопанства, в рамките на един месец може да увеличи риска от развитие на рак в бъдеще поради химикалите в месото и високите нива на диоксините, които то съдържа. Също така се казва, че осигурява на тялото ви по-високи нива на възпаление, което води до много заболявания, включително диабет, артрит, коронарна артериална болест и болестта на Алцхаймер.
Сега, повече от всякога, е невероятно важно не само да се съобразявате с това, което ядем, но и да знаете откъде идва и какво съдържа. Нашето здраве и животът зависят от него.
На следните снимки може да видите разликата как изглежда месото на дивата сьомга и тази, отглеждана в стопанства.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 бобо
20:11 08.07.2018
2 Курбан чорба
20:11 08.07.2018
3 guest
Коментиран от #4, #26
20:13 08.07.2018
4 Капиталиста
До коментар #3 от "guest":
Е тя затова е вредна щито е скъпа20:14 08.07.2018
5 Сиромаха
Коментиран от #10
20:15 08.07.2018
6 Радо
20:22 08.07.2018
7 Озадачен ...много...
Коментиран от #8
20:23 08.07.2018
8 Моамар
До коментар #7 от "Озадачен ...много...":
Защото ги хранят с дрожди субпродукти бъкани с химикали и хормони а от друга страна тези риби непрекъснато акат в затворените водоеми които не се чистят = рибите филтрират с хрилете си лайната и това ги натрява с огромни количества токсиниКоментиран от #24
20:42 08.07.2018
9 ЗЕВС
"Не е известно както количеството токсини, които съдържа сьомгата, така и как тези химикали засягат деца, юноши и бременни жени ", каза д-р Ан-Лийс Бърч Монсен". До тука нищо съществено. Разликата в снимките на Сьомгата отглеждана в фермите се дължи на по- голямото количество мазнини, поради простатата причина, че рибата е ограничена от към движение. Точно в мазнините се съдържат, Омега 3 мастните киселини! По същата логика, може да се каже, че всяка риба отгледана в развъдник или ферма е токсична.
Коментиран от #21
20:53 08.07.2018
10 Инкогнито
До коментар #5 от "Сиромаха":
Най вкусната риба езерна е костура а морска попчето което от 2 г.вече е мираж Шарана за мен лично е най- големия тиняк мирише отвратно20:53 08.07.2018
11 На шурея шуролинката
Какво се оказа?
Аз имам известен опит с рибата и мога да споделя, че отглеждането но сьомгата без значение да ли я отглеждат в Ирландия или Норвегия, не се различава по нищо от това как се отглеждат,промишлено останалите животни. Хранят е със смески и я държат в рибарници насред морето след като отрасне. Пристига 2 пъти в седмицата в един склад на Метро. От там има няколко търговци, които товарят Бусовете и тръгват да разнасят из страната. Лятото е по- голямо потреблението, но средно претеглено в БГ консумацията са около 20 гона на седмица за цялата страна. Това е много малко като количества. Каквото не се продаде като охладено се замразява или се изпраща за опушване в някои от БГ цеховете. А иначе мога да Ви кажа, че здравословни храни вече няма! - Освен ако не си ги произведеш и то пак няма гаранция.
Коментиран от #12, #22
21:15 08.07.2018
12 ЗЕВС
До коментар #11 от "На шурея шуролинката":
Само да допълня:В магазините рибите и морските дарове, които се предлагат пресни, най-вероятно са обработени с нитрати или химикали, за да се запазят свежи по-дълго време.
21:29 08.07.2018
13 гост
Коментиран от #14
22:01 08.07.2018
14 Българин
До коментар #13 от "гост":
В България се продават най големите хранителни боклуци на ЕС НЯМАМЕ ВЕЧЕ ПРОИЗВОДСТВО И ЛЮТЕНИЦА ХОРЦЕ.Коментиран от #18
23:10 08.07.2018
15 vasik atanasova
с препечена филийка и масалце
ама 100 г струва 5 лева
00:39 09.07.2018
16 18септември
Коментиран от #17
01:51 09.07.2018
17 Пешо
До коментар #16 от "18септември":
Гладна кокошка - просо сънува! Няма лютеница, продават се основно ментаци от тиква и боя.02:18 09.07.2018
18 гост
До коментар #14 от "Българин":
За жалост е така. То си личи по децата , какъв голям процент вече са с наднормено тегло. Вярно ,че и спорта убиха в България и никой вече не спортува , но и храната е само ГМО.07:06 09.07.2018
19 соросоидни кърлежи
07:25 09.07.2018
20 ха ха ха
07:36 09.07.2018
21 dragula
До коментар #9 от "ЗЕВС":
И то е така. Всяка риба, която може да се отглежда и промишлено, е препоръчително да не се яде.Това търговец на риба ми го е казвал.
Аз и без това не обичам особено риба, така че ме устройва идеално.
08:55 09.07.2018
22 Мунчо
До коментар #11 от "На шурея шуролинката":
Във водоемите на сьомгата заедно с храната се хвърлят и лекарства в огромни количества и химикали, защото рибата е толкова нагъсто, че постоянно се разранява от търкането помежду си, а това би предизвикало смърт в размери, което би обезмислило изкуственото им отглеждане.Има достатъчно Филми за тези стопанства, вземете гледайте, преди да хапвате поредното парче "вкусна" сьомга, което сигурно приближава крачка по крачка, а може и със скокове към гробищата.
Коментиран от #33
09:46 09.07.2018
23 Алфа Ромео
10:46 09.07.2018
24 Да да
До коментар #8 от "Моамар":
Затворени водоеми! И кога точно ще умре сюмгата? Ти виждал ли си някога рибарник? А за храната едва ли другите риби ги хранят с друго,а шарана направо се заравя в лайна!12:13 09.07.2018
25 Възмутената
12:52 09.07.2018
26 БКП
До коментар #3 от "guest":
Шайбите са по 28 лв килото.14:23 09.07.2018
27 Фанете ми дедовия
18:28 09.07.2018
28 Този коментар е премахнат от модератор.
29 Townboy
23:45 09.07.2018
30 Ради
01:08 10.07.2018
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 гост
12:45 10.07.2018
33 На шурея шуролинката
До коментар #22 от "Мунчо":
Е а ми аз се занимавах 10 години с внос и търговия на едро на риба.Мога да ти изброя основните доставчици в Европа и с чии капитали работят. Кога ловят, от коя зона и какво и по колко им е позволено. Къде в Европа я съхраняват и колко излиза транспорта до БГ.
Сиреч поназнайвам нещо.
19:58 10.07.2018
34 факт
09:11 06.05.2019
35 Този коментар е премахнат от модератор.
36 Този коментар е премахнат от модератор.