Last news in Fakti

22 Юли, 2018 01:33 2 681 1

Римляните – първите китоловци в Европа

  • римляни-
  • китоловци-
  • кит

Древни кости разкриват забравена история на морските бозайници

Кости от китове, открити в римски руини, показват, че животните са били преследвани от хората още преди 2000 години.

Генетични отпечатъци сочат към наличието на бели и сиви китове в Средиземно море, където те вероятно са били ловувани от римски флотилии, съобщи Би Би Си.

Досега баските бяха смятани за първите търговски и китоловци от XI-ти век, но последното откритие предполага, че китовете са били преследвани много преди това.

Използвайки генетични отпечатъци, изследователите идентифицирали бели и сиви китове в останките на римски кораби, потънали в пролива Гибралтар.

Китовете може би са влезли в Средиземно море, за да раждат.

"Това е първата идентификация на тези два вида в този басейн", каза д-р Камила Спалтър от Университета в Йорк. Тя участва в екип от учени от Великобритания и Франция, които анализираха костите.

Каква риба е била в менюто на римляните?

Гибралтарският регион е бил центърът на масивна рибна промишленост в римско време. Продукти като осолена риба се изнасяли до далечни части на Римската империя.

Руините на стотици фабрики с големи солници все още могат да се видят днес в региона.

Ако римляните са могли да хващат риба тон, то те също биха могли да хванат китове с лодки и ръчни харпуни, за да доставят продукти от китове като месо и мазнини.

Забравената римска китолова индустрия?

Наличието на големи китове по бреговете на Римската империя предполага, че римляните са щели да имат достъп до сиви и бели китове.

Те щяха да бъдат по-лесни за лов, отколкото по-бързите кашалоти и финвали , които обикновено се срещали в Средиземно море.

Все още обаче не е известно степента, до която римляните активно ловували китове, ако въобще съществувала римска китолова индустрия изобщо.

Какво ни казва това за самите китове?

Северноатлантическият бял кит почти изчезнал след векове на китолов, докато сивият кит бил напълно изгонен от Северния Атлантически океан и сега е ограничен до Северния Тихи океан.

Древните кости на китовете дават важна представа за биологията на тези бозайници, включително разпространението им в миналото и местата, където са се чифтосвали.

”Изглежда, че може би сме изгубили два вида от големите китове в регион, толкова добре изучаван като Средиземно море. Това кара човек да се замисли какво друго сме забравили”, тъжно заключава ученият Ана Родригез.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    3 0 Отговор
    Умните римляни в какво ли не са били първи! Интересна статия!