Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 20:44 2 788 0

Тайните на талията

  • талия-
  • мазнини-
  • здраве

Увеличаването на талията е най-явният знак за натрупване на вредни мазнини и това не бива да се игнорира.

Колко ти е талията? Това не е въпрос, който има значение, когато си купуваме панталон или пола.
Смята се, че, ако талията на жената е над 87 см, а тази на мъжа – над 100, то рискът от определени заболявания и състояния значително нараства – например диабет, коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане.

В наши дни, когато хората с тегло над нормата излизат на улицата, вече не се чувстват засрамени. И това не е изненадващо – около тях има още много в същото положение. Не че повечето хора не искат и не се опитват да направят нещо по въпроса – затлъстяването и отслабването са сред най-обсъжданите теми през последните години, но повечето от действията се изчерпват всъщност само с... говорене, пише порталът zdrave.bg.

Защо всъщност пълнеем така

Напълняването се случва в следствие на постепенното натрупване на излишни мазнини. Мазнините са различни от парите. Натрупването на мазнини става бавно и незабелязано. Ако не внимаваме и не следим теглото си, внезапно ще установим, че вече сме в клуба на затлъстелите. А проблемът е прост - поемаме повече калории, отколкото изразходваме.

Да обърнем внимание на талията

Как да разберем дали теглото ни е над нормата? Не е нужно дори да отидем до кантара. Всъщност талията е най-явният признак за това дали имаме проблем с килограмите. Ако преди талията ни е била 85 см, а сега е 95, значи сме натрупали доста килограми.

Разбира се, това не е станало без да го забележим, просто не сме обърнали внимание.
Логично най-лесният начин да отслабнем е като изхвърлим натрупаните по тялото мазнини. А единственият начин да го постигнем е като започнем да изразходваме повече калории, отколкото приемаме.

Мазнините в областта на талията са особено опасни

Мазнините които сме натрупали в областта на корема се считат за по-опасни от тези по ханша и бедрата. Мазнините по талията са т.нар. висцерални – такива, които се натрупват около вътрешните органи. Висцералните мазнини увеличават риска от диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно.

Важно е да приемем и че не може просто да свалим мазнините от определената част от тялото, от която искаме. Целта ни трябва да бъде да възвърнем нормалното си тегло и всички усилия трябва да са насочени в тази посока. Щом успеем да го постигнем, излишните мазнини ще се стопят от повечето зони, в това число и от талията.

Мазнините в областта на талията могат да се третират и със специфични упражнения. Това ще укрепи коремните мускули и ще подобри позата ни, макар и все още да сме с наднормено тегло. И все пак по-добри резултати се постигат, когато се концентрираме върху цялостното отслабване.

Не трябва да виним гените

Мъжете по правило успяват да отслабнат по-лесно от жените. Това се дължи на факта, че жените генетично имат по-голям процент телесни мазнини и при това ги „складират” по различен начин. Освен това женските полови хормони - естрогените стимулират натрупването на мазнини.

Някои хора, независимо от пола, са генетично предразположени към наднорменото тегло, но това не е извинение да напълняваме още. Редица изследвания са установили, че проблемите с теглото зависят повече от заседналия начин на живот на хората, а не от генетичната предразположеност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА