Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 14:15 895 2

Чиновници взели 10% от бонусите

  • бонуси-
  • нзок

 

Само 10% от сумата за бонуси в системата на здравеопазването са за администрацията на ведомството.

Това обяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

За спешната помощ са отделени 1,083 млн. лева, като най-големият дял е за София - град. За регионалните здравни инспекции са отделени 1,196 млн. лева, за национални центрове - 984 704 лева, за центрове за трансфузионна хематология - 853 400 лева.

"Това са все структури, в които не работят администратори, и като съберете сумите, няма да ги изкарате пет милиона", каза министърът по повод обвиненията, че е раздал 5 млн. лева за бонуси.

Той уточни, че една от възможностите за получаване на допълнителни средства в системата на спешната помощ е когато има незаети работни места и по тази причина в столицата са най-много средствата.

За регионалните здравни инспекции Константинов обясни, че там са били извършвани контролни функции или са правени измервания или сертификация.

"От тези допълнителни приходи с нещичко са си увеличили мизерните заплати", каза още министърът.

По-рано днес председателят на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване Деница Сачева също коментира: "Освен петте милиона лв. бонуси, раздадени от здравния министър неясно как и защо, има още едни 340 млн. лв., с които НЗОК субсидира министерството през 2011 г. Отчет за тези пари ние не сме видели. За тази година в бюджета на НЗОК има планирани 100 млн. лв., с които Касата отново да субсидира министерството. В разпределянето на тези големи пари прозира лобизъм".

Междувременно и подалата оставка шефка на Здравната каса Нели Нешева попита риторично: "Като говорим за законност – все още никой не знае как са разпределени 340 млн. лева, трансферирани от касата към Министерството на здравеопазването".

Вчера, след отстраняването на зам.-здравния министър Гергана Павлова, която премиерът обвини, че не е обяснила защо в съседни държави се продават български лекарства много по-евтино, Константинов обяви, че започва ревизия на всички лекарства и цените им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зубара

    0 0 Отговор
    ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА ПРАХОСВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ПАРИ !
  • 2 дони

    0 0 Отговор
    Браво бе,май ще си извадите у.раните гащи на показ.Всичко ще си кажете,едно по едно.За пенсионерите от години няма добавки и увеличение,пък скришом от народа все се намират и то милиони за наши и ваши.Манталитета си ви е байганьовски,в коя европейска държава така мачкат народа като вас.Бог да ви накаже.Не знам защо Бат Бойко мълчи.От къде ги намери бе бате Бойко тия крадци.Те ти сринаха имиджа .Стъпкаха те с краката си.Бандити.Заслужават разстрел.