Last news in Fakti

24 Февруари, 2012 12:10 1 247 3

ГЕРБ вади бонусите на Тройната коалиция (обновена)

  • бонуси-
  • герб-
  • сметна палата

Корнелия Нинова отрича за бонус от 150 000 лв, БСП вади данни за допълнителни доходи на министри от ГЕРБ

ГЕРБ вади бонусите на Тройната коалиция (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще поиска данни от Сметната палата за всички бонуси, получени от заместник-министри от Тройната коалиция. Целта е да се разкрие „пълния обем“ на средствата, раздадени допълнително на предишните управляващи, заяви заместник- председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев. Пред медиите той обясни, че „няма нищо непрозрачно“  при бонусите на ГЕРБ и цитира медийна публикация, според която зам.-министри от Тройната коалиция са получили бонуси от над 100 000 лв.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев обяви, че е за бонусите, когато чиновниците добре вършат своята работа. Според него допълнителните възнаграждения трябва да бъдат с лимит – да не надхвърлят две или три заплати.

Изявлението на Крамисир Велчев бе предшествано от спор по горещата тема „бонуси“ между Цветан Цветанов и депутатът от БСП Корнелия Нинова.

Нито един лев за бонуси не е даден в МВР през миналата година, заяви отново вътрешният министър, този път от парламентарната трибуна. За миналата година в МВР са раздадени 58 000 лв за награди. Цветанов сравни сумата с бонуса на червената депутатка Корнелия Нинова: „Това е два пъти по-малко, отколкото взетите бонуси от г-жа Корнелия Нинова през нейния мандат”.

В лично обяснение от трибуната острието на левицата обвини Цветанов в лъжа: „Г-н Цветанов, вие лъжете, че съм получила 150 000 лв. бонус от "Булгартабак". Тя ще поиска документи от тютюневия холдинг, за да докаже думите си.

„И тогава ще докажа, че вие лъжете. Знам защо го правите - искате да ми затворите устатата. Аз съм един най-ярките критици на ГЕРБ“, заяви Нинова.

„Позовавам се на това, което пише в един ежедневник, просто съм цитирал. Нито съм казал „150 000 лв“, нито „Булгартабак”, контрира Цветанов и попита какви бонуси са получили в парламентарната група на Коалиция за България.

От парламентарната група на ГЕРБ също реагираха с изявление пред медиите. Лидерът Красимир Велчев попита колко бонуси са взимали зам.-министрите и членовете на политически кабинети на Тройната коалиция и дали се считат за престъпници. Той визира думите на ексминистъра Меглена Плугчиева, че бонусите са престъпления.

Велчев също цитира въпросната публикация, според която Корнелия Нинова и Анна Янева като заместник-министри са взели по 150 хил.лв, като част от Борда на директорите на Булгартабак. Там са разкрити и други фрапиращи данни за бивши заместник-министри, според които Димчо Михалевски е получил бонус около 110 000 лв, а Георги Петърнейчев – 117 000 хил.лв. от БДЖ.

От БСП реагираха с разкритието, че министри и зам.-министри на ГЕРБ са получавали пари над заплатата си през 2010 година, позовавайки се на данни от Сметната палата. Антон Кутев цитира от документа, че допълни доходи от 36 960 лв. е получил министър Трайчо Трайков, Гергана Павлова-Николова е получила 20 281лв., Сергей Игнатов - 29 206лв, Георги Прегьов - 36 635.

Сумите за 2011г. също предстои да станат ясни към средата на април.

„За нас е недопустимо в момент, в който обявяваш, че кризата е натиснала до степен, в която три години не вдигаш пенсиите, замразяваш заплати и оставяш цялата държава да оцелява едва- едва - се оказва, че тези суми се раздават не на администрацията, а на политически лица", коментира Кутев.

„Лицемерие лъха от всички действия на управляващите", възмути се зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов от парламентарната трибуна. Колегата му Димитър Горов пък се възмути от опитите на мнозинството да скрие раздаваните бонуси. Той отбеляза, че са му върнати всички въпроси по отношение на бонусите в министерствата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Bear

    0 0 Отговор
    Мно-о-ого грозно и погрешно от политическата класа да си живеят в затвореното си общество на хай-ниво, далече от истинския народ, отивайки сутрин с комфортната кола на работа (ако им се ходи въобще), седейки и дремейки на топло, равнодушно вземайки отношиение по проблемите на народа и работата си и емоционално рипайки когато са засегнати интереси на собствения джоб.... при настоящото положение на страната всеки един от тях (ако са честни и достойни люде за каквито искат да се представят) би трябвало да се чудства перманентно виновен пред народа и избирателите си за високата престъпност, лъжливата и престъпна съдебна власт, неетично голямата ножица в стандартите на живот на богати и бедни, за дискриминацията на работещите бели хора в държавата и постоянното им ограбване, изтребване и емигриране (с една дума геноцид) в полза на престъпни босове, недосегаеми олигарси, алчни политици, и безконтролната раждаемост при ромите при техния паразитен начин на живот. Пред глобалният проблем за живота на масовото население и близката перспектива за обезлюдяването на България и превръщането и в едно място с по-тъмно оцветени племена на пътуващи крадци, някак си политическата класа и паричковците не виждат че режат клона, на който е гнездото в което така удобно лежат, не виждат че паразитите унищожават носителя си неосъзнавайки, че няма друго такова животно в близост което да ги търпи (като българският народ) ....
  • 2 мюмюн ходжа

    0 0 Отговор
    Всичките бонуси на всички-
    ЗА БОЛНИЦИ,ЗА ДОКТОРИ,ЗА ЛЕКАРСТВА!
    А КАКВОТО ОСТАНЕ-ЗА ПОПОВЕ И СВЕЩИ!
  • 3 МММ

    0 0 Отговор
    Съдейки по бонусите и размерите в които се получават излиза, че само 200 човека работят в тая държава.