Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 09:57 3 689 0

Прическа „нула номер“ за късмет

  • китай-
  • ден на пролетния дракон-
  • дракон-
  • подстригване

Най-модерната прическа за деня е „нула номер“. Стотици хиляди деца в Поднебесната империя днес ще изпълнят фризьорските салони, за да се подстрижат. 

Според традицията посещението в берберницата на втория ден от втория месец на лунната година на Дракона ще донесе късмет за цялата година. Магията се усилва и от факта, че денят се пада именно в годината на Дракона. 

Заможните китайци и тези от големите градове обикновено подстригват децата си и себе си по последните модни тенденции. Противоположна е практиката в провинцията и селските райони, които предпочитат прическата „нула номер“ за своите наследници. Причината е проста. В ролята на фризьор през този ден се изживява главата на фамилията.

Днес в Китай официално се празнува Денят на пролетния дракон. Празникът отбелязва края на зимата. Наричат го още Чунлундзие или Празник на пролетния дракон.

Легендата разказва, че след едногодишна суша драконът, обитаващ Небесната река, тайно изпратил на хората дъжд. Затова Юди (Нефритовият владетел) го затиснал с една планина и казал, че може отново да се върне на небето, ако дочака златен боб да покълне.

В резултат хората взели царевични зрънца и започнали да ги пукат в гореща мазнина. Така „златният боб” покълнал и драконът бил освободен и се завърнал на небето.

В някои области на Китай днес се организират тържества, които имат магическа сила за плодородие.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА