Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 13:04 1 602 0

Пазят НДК с противопожарни одеяла заради спектакъла „Огния”

  • софия-
  • „огния”-
  • противопожарни-
  • одеяла

Главният нестинар Михаил Георгиев: В огъня играя от 40 години, но от водата ме е страх

С противопожарни одеяла ще бъде защитена сцената на зала 2 в НДК на 3 март за предпремиерата на първия по рода си спектакъл у нас – „Огния”, съобщи PR Corporation

   Одеялото ще бъде постлано под всички останали конструкции, за да предпази от нестинарския огън. Върху него ще бъде поставена специално конструирана за нестинарския танц сцена с диаметър 4 метра. Външният слой е от стомана, а вътрешността е пълна с минерална вата. Най-отгоре ще има земна пръст.  Жаравата ще бъде приготвена в пещ извън НДК и минути преди танца ще се внесе в залата със специално конструиран за целта стоманен съд.

   Това ще е първото в историята на нестинарството танцуване върху огън на закрито, признава продуцентът на спектакъла и потомствен нестинар Иван Георгиев. Пожарни коли ще обградят НДК заради огненото шоу, съчетало мистиката на нестинарството, театъра, акробатиката и модерните танци.

  На една сцена за първи път се събират тайнствените древни ритуали и модерното изкуство,  а амбицията на продуцента и на Театъра на Огъня и сенките Fireter е той да стане емблема на новата българска и европейска култура в цял свят. Оригиналният замисъл Иван Георгиев и компанията му „Файър мистери”, а режисурата и сценария са поверени на  Fireter, известни със своите зрелищни костюми, завладяваща  музика и танци.

Главният нестинар на България – Михаил Георгиев, ще направи своя мистичен танц върху огъня в спектакъла „Огния”.

   „40 години вече влизам в огъня без да ме е страх. Интересното е, че ме е страх от водата”, признава той.  Главният нестинар заема най-важното  място в нестинарския ритуал. Според вярванията, само той може да контактува със светиите като  медиатор. Нестинарите измолват благословията на светиите - те се молят за здраве и берекет. „Тази титла се предава по наследство”, разказва Иван Георгиев, който наследява от  баща си танцът върху огъня и едва 8-годишен стъпва в жаравата. „Амбицията ми е да изкарам нестинарството от ресторантите, където то е по-скоро атракция за чужденците и да го пренеса в театъра. За да не се загуби тази наша уникална традиция”, казва още Иван Георгиев.

       Театърът на огъня и сенките Fireter, който е популярен с уличните си представления, преплетени с жонглиране с огън, шоу на кокили, огнени инсталации и живи статуи, отново ще промени типичната представа за пърформънс. Режисьорът Пламен Иванов ще изненада публиката по време на предпремиерата с разчупване на границата между нея и главните герои.

„За нас е предизвикателство да създадем такъв спектакъл, още повече, че в България има нужда от подобен род изяви, които да погледнат исконни български обичаи по различен начин”, казва режисьорът. И допълва, че през всичките тези години Fireter успешно променя представата за различно и нестандартното, карайки хората да мечтаят, да попадат в магията на приказните костюми и същества и за момент да се почустват отново деца. „Спектакълът ”Огния” на Театъра ни е интересен експеримент за съчетаване на различен тип похвати, за да направим магията още по-силна. Това имахме предвид и при даването на името на спектакъла – смесица от двете думи огън и магия. Това вярваме ще допринесе за успеха”, категоричен е Пламен Иванов.  „Огния” има амбицията да предизвиква интереса не само на публиката в България, но и в чужбина, както и да участва в международни фестивали.

Сюжетът:

  Героите от света на „Огния“ влизат през парадните порти на съня, за да поставят въпроси за живота, любовта и омразата. Спектакълът е изграден върху митологични персонажи, вълнували умовете на поколения поети, писатели и учени. На сцената един след друг се редуват и спречкват Денят и Нощта, сатир, стихии.

  Любовната игра между Мъж и Жена оплита героите в една притча за предателство, омраза, болка и прераждане, а нестинарският танц провокира сетивата на зрителите. Разказана от конферансие и „одухотворена“ от ангел, историята ни повежда към неочаквана развръзка.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА