Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 17:02 998 1

Цените на 842 лекарства намалени за година

  • стефан константинов-
  • лекарства-
  • цени
Цените на 842 лекарства намалени за година - 1
Снимка: БГНЕС

През изминалата година комисията по цените и реимбурсиране на лекарствените продукти е направила проверка на цените на 1624 лекарства от приложения 1 и 3 от позитивния лекарствен списък. В резултат на това са намалени цените на 842 медикамента.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов по време на изслушването в здравната комисия на НС на отговорните институции и органи, относно държавната политика по ценообразуване и реимбурсиране на лекарствените продукти в България, предаде БГНЕС.

Днес стана известно, че при образуването на цените на лекарствените продукти в България се взема най-ниската цена на производител от 8 референтни държави и върху нея се начисляват различни надценки, заяви председателят на здравната комисия Десислава Атанасова. Тези страни са Гърция, Румъния, Португалия, Испания, Словакия, Франция, Естония и Литва.

Не знам страна, в която се слага 30% надценка над един продукт, изрази несъгласие, задавайки въпросите си към министъра депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков. При тази система на ценообразуване как се оцелява, запита той. Докога ще се правим на най-хитрите и защо въпреки надценките държавата печели най-много чрез процента ДДС, начислен върху всяко лекарство, каза Шарков. Ще продължава ли Министерството на финансите да държи тази висока ставка на ДДС върху лекарствата, попита той представителите на изпълнителната власт.

С голямо разминаване в оценката и цените на медикаментите започна изказването си председателят на БЛС Цветан Райчинов. За да нараснат цените с 6 - 7 пъти за последните 6 години значи има нещо нередно, каза той. Райчинов изрази несъгласие от липсата на прозрачност при ценообразуването и неглижирането на съсловните организации от участие в комисията по цените и реимбурсиране на лекарствените продукти. От днешната ситуация се очертава липсата на изход, категоричен бе той. Редно е комисията да се обърне към министъра на финансите с конкретни предложения, продължи Райчинов. Райчинов не приема като довод, че страната ни е малък пазар. Той не е никак малък и фактите сочат, че няма производител, който да не се стреми да се включи в него, смята председателят на БЛС.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахо

    0 0 Отговор
    Марш бе смешник.