Last news in Fakti

19 Август, 2018 08:32 4 609 8

Слипове или боксерки за по-добра плодовитост?

  • слипове-
  • боксерки-
  • плодовитост-
  • сперматозоиди-
  • бельо
Слипове или боксерки за по-добра плодовитост? - 1
Снимка: Shutterstock

Спорът дали типът бельо оказва влияние върху плодовитостта на мъжете е на път да бъде решен, благодарение на скорошно мащабно проучване, резултатите от които са публикувани в списание Human Reproduction.

В Училището по обществено здраве TH Chan към Харвард потвърдиха, че носенето на тясно и повишаващо топлината в тялото бельо е свързано с понижена концентрация на сперматозоиди, пише lifestyle.bg. Макар конкретната физиологична връзка между температурата и броя на сперматозоидите да не е още изследвана, учените са категорични, че слипове и друг тип тясно бельо водят до по-ниска концентрация на ФСХ в кръвта - фоликостимулиращ хормон, който контролира сперматогенезата, като влияе върху превръщането на половите клетки в зрели сперматозоиди.

"Важна част от изследването ни беше, че успяхме да проучим евентуалната връзка между типа бельо и индикаторите на тестикуларната функция като нива на репродуктивните хормони и щетите върху ДНК", обяснява д-р Лидия Мингес-Аларкон.

Анализът на 1186-те проби сперма, дадена от 656 мъже, които се изследват за репродуктивни проблеми в Масачузетската окръжна болница, са основата на изследването.

Резултатите показват, че тези от тях, които предпочитат боксерки пред слипове, имат 25% по-висока концентрация на сперматозоиди от останалите.

Възрастта, индексът на телесната маса и това дали пушат или не също оказва влияние върху плодовитостта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШОП

    8 1 Отговор
    отговорът на заглавието е.... нито едното нито другото
  • 2 гост

    8 0 Отговор
    С гащи ,без гащи,все тая!Пак природата е намесена!

    Коментиран от #6

  • 3 Фармацефт

    0 0 Отговор
    Трибестан :D
  • 4 Кака Гинка

    3 1 Отговор
    Връзката още не е изследвана,но учените са категорични какво трябва да носят мъжете! Май производителите на бельо си имат собствени "учени",чрез които искат да се справят с конкуренцията.Скоро думата "наука" ще предизвиква пренебрежителни коментари - също като чалгата...
  • 5 ССсссссс

    3 0 Отговор
    Голям пакет е истината.

    Коментиран от #7

  • 6 Хахото

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Приятелю, не е все тая,когато и двамата са без гащи, сперматозоидите са най много.

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ССсссссс":

    Аз съм на друго мнение!От голям боли.!!!!!Пълничък съм,ама нежничък по природа!
  • 8 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хахото":

    Говорят ти за плодовитост,не за много!Ти може една кофа да напълниш,ама ако не се движат , каква файда! Да пази Бог!