Щурците - храната на бъдещето

Те са много по-устойчив метод за изхранване на цивилизацията

Публикувана: 19 Август, 2018 19:22
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2308
Щурците - храната на бъдещето
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ

Порция сушени щурци, съдържаща 200 калории, е заредена с около 31 грама протеин. Порция телешко с 200 калории пък ни носи едва 22.4 грама протеин. Но протеиновият превес на тези насекоми - един от най-високопротеиновите и масови видове месо, не е единствената причина за тяхната слава.

Щурците съдържат над 40 пъти повече омега-3 киселини от телешкото, в тях има и седем пъти повече фибри, но по-малко мазнини.

Скорошно проучване на университета в Уисконсин, САЩ, сочи, че щурчетата са изключително полезни за целия ни хранителен тракт, пише lifestyle.bg. Според учените, насекомите спомагат за култивирането на пет полезни за стомаха бактерии, които имат доказани пробиотични свойства.

Най-известната от тях Bifidobacterium animalis. Тя е добре позната на медицината със своето противовъзпалително действие, като същевременно засилва имунитета и действа положително на дихателната система.

Учените също така са установили, че приемът на щурци инхибира развитието на патогенни бактерии, които се асоциират с рак, Алцхаймер, проблеми с жлъчката и дори депресия.

Щурците представляват и много по-устойчив метод за изхранване на цивилизацията, отколкото който и да е вид животновъдство.

За производството на половин килограм протеин от щурци са нужни само около 4 литра вода. За същото количество протеин, добит от телета или прасета, са нужни респективно около 9500 и 3000 литра вода.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Сергей Станишев
Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира процеса на вземане на решения в ЕС
Ние не можем като барон Мюнхаузен да се извадим от блатото на кризата, хващайки се за собствената коса"

Още бисери