Last news in Fakti

25 Август, 2018 23:30 1 747 3

Най-популярните видове ризото

  • ризото-
  • северна италия

Ризото е италианско ястие от Северна Италия, приготвено с ориз в бульон до кремообразна консистенция. Бульонът може да бъде получен от месо, риба или зеленчуци. Много видове ризото съдържат масло, вино, лук и пармезан.

Това е един от най-честите начини за приготвяне на ориз в Италия. Съществува рецепта за ястие, наречено ризото, още от 1854, когато дворцов готвач сварява ориз в бульон от зеленчуци. Оризовите сортове, които сега се използват за ризото, са разработени през 20-ти век, съобщават от foodpanda.

За направата на ризото обикновено се използва висококачествен нишестен (амилопектин), ниско амилозен, среден или къс бял ориз. Те са способни да абсорбират течности и да освобождават нишесте.

Основните сортове, използвани в Италия, са Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma и Vialone Nano. Карнароли, Maratelli (исторически италиански сорт) и Vialone Nano се считат за най-добрите (и най-скъпите) сортове.

Ето и най-известните видове ризото:

Ризото Миланезе- Специалитет от Милано, приготвен с говеждо месо, свинска мас (вместо масло) и сирене, ароматизиран и оцветен с шафран.

Ризото Бароло- Специалитет от Пиемонт, направен от червено вино и може да включва месо или колбаси.

Ризото „Al nero”- от региона Венето, с добавено мастило от сепия.

Вегетарианско ризото- ястие, което се поднася с лъжица, а не вилица; това е супа, толкова гъста, че прилича на ризото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    1 2 Отговор
    Добро утро!Италианците,са майстори на пастите и ризото!Но гурме ястията ,не са за селяка! Те са изискани ястия!!!!
  • 2 Да бе гурме

    1 0 Отговор
    Като бях студент ако нямам нищо друго за ядене варях спагети. В краен случай.Едва ли съм гурме специалист, но не мога да разбера хората, които ги ядат по ресторантите за 10+ лева на порция.
  • 3 ежко бежко

    1 2 Отговор
    Repete:Изискани ястия!!!!