28 Февруари, 2012 09:51 4 143 4

В Столичната V болница санитари работят като медицински сестри

  • санитари-
  • медицински сестри

Санитарите от Столичната Пета градска болница твърдят, че са принуждавани да вършат задълженията на медицинските сестри, като по този начин застрашават живота на пациентите, предупреждава „Нова телевизия“.

Две жени, които застанаха пред нашата камера, работят като санитари в урологичното отделение на Столичната Пета градска болница - едната от две години и половина, другата от една. Разказват, че поради липсата на персонал, вършат задълженията на медицинските сестри, въпреки че нямат нужното образование.

„Хигиенистите изпълняват друга длъжност, те само чистят, не се занимават с болните, а памперсите кой им сменява на болните, а уринаторни торби, а дренажи...", разказва едната.

Другата допълни, че преди дни са ходили в операционната без сестра, за да свалят пациент с леглото.

И всичко това в нарушение на закона и с риск за живота и здравето на пациентите. Потвърждава го Ореола Захаринова, която също работи като санитар в Централната реанимация и често и се налага да се грижи сама за болните, както и да ги изкарва от операционната, без присъствието на медицинска сестра.

Коментарът на Васко Кацаров - директор на болницата: „Такова нещо е абсурд да се случи. Санитарите могат да помогнат на сестрата да ги свали, но сами никога. Говорим за здравни грижи. Там е записано, че санитар не може да вземе съответния пациент откъдето и да било. Санитарят сам не може да отиде да вземе болен, това е нарушение."

В същото време докато принудително съчетават работата си на санитари и медицинска сестри, хигиенистите не гарантират, че в болницата не се разпространяват зарази. Причината – докато мият под леглото, се налага да сменят дренажите и на болните.

И още санитарите твърдят, че контейнерите в хирургичното и урологичното отделение, в които се изхвърлят опасните медицински отпадъци са без капаци и по този начин също може да се разпространят инфекции.

Това потвърди и началникът на урологичното отделение.

40 от санитарите в болницата са изпратили жалби до различни институции и за това, че нямат работно облекло, не получават ваучери за храна и трудовите им договори се променят, без да бъдат уведомявани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светослав Мутев

    0 1 Отговор
    Само се чудя, за какво ни задължават да плащаме здравни осигуровки...
    За всяка операция си доплащаме, за всеки не рутинен преглед се доплаща, не ни обслужват на ниво лекари/сестри/материална база/заведение и т.т. ..

    По-добре парите за здравно да си ги събираме и като ни се наложи да си плащаме с тях..
  • 2 Иван Ненков

    0 0 Отговор
    Медицинска Сестра - Работа в Чужбина - Норвегия - 6000/8000 лв това е обява за работа която отговаря за въпроса защо?
  • 3 ее

    0 0 Отговор
    каква е тая болница!!!
  • 4 Ева Харалампиева

    0 0 Отговор
    От 20 години живея и работя в Германия. Лично познавам сънародничка,която преди години работеше във Варна УМБАЛ. В германия госпожата след като е работила 4 години в старчески дом(2 години преди това е гледала възрастни хора).Решила че това е достатъчно и с купена диплома работи като мед. сестра та даже и квалификацията са и признали...
    Та няма дори елементарни понятия...по специалността...