Last news in Fakti

28 Август, 2018 23:30, обновена 13 Юни, 2022 12:10 6 253 11

Откъде произлиза кебапът

  • кебап-
  • лахм мишуи-
  • месо на скара

Историята на кебапа датира още в далечните записи на азиатска и африканска кухня. Думата кебап означава "печене". Терминът може също така да се посочи като печена патица, смесена с подправки. В азиатските страни кебапите се сервират предимно с ориз и салата, но сега се поднасят в различни форми и с хляб.

С течение на времето кебапите са успели да намерят много важно място в модерните кухни, съобщават от foodpanda.

Смята се, че произхожда от Турция, когато войниците са използвали за скара късове от прясно убити животни, нанизани на мечове и поставени на огън.

Kyssa-i Yusuf от 1377 г., е най-старият известен източник, в който кебапът е посочен като хранителен продукт.

Най-известният кебап е шиш кебапа. В основата му е печено агнешко месо. В Арабскиия свят шиш кебап или лахм мишуи (месо на скара) по същество са част от традиционната храна. Истинските кебапи се правят с парчета мариновано агнешко, което е прикрепено към шлифована метална шийка, която е четиристранна и плоска на скара.

Маринатната техника варира, но се върти около състава на лимонов сок, зехтин, мляко, сок от лук, канела, дива манджара, доматен сок и други подправки.

Шиш Кебапът е най-често наричан "doner kebab" във Великобритания.

Друг известен тип в Турция е "парен кебап", който се изпарява в глинен съд. Капакът е запечатан така, че месото да се приготвя в собствените му сокове. Най-често срещаните съставки са мащерка, перлен лук, чесън и разнообразие от подправки.

Днес дюнер кебапът е с огромна популярност като форма за бързо и вкусно хранене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vasik atanasova

    37 20 Отговор
    ТУРЦИТЕ НЯМАТ НИЩО
    ВСИЧКО ПРИ ТЯХ Е КРАДЕНО
    ОТ НАРОДИТЕ КОИТО СА ПОРОБВАЛИ ДОРИ И ТЕРИТОРИИТЕ ИМ
    ШАШЛИК ТОВА Е ИСТИНСКИЯ КЕБАП И СЕ ПРАВИ В КАВКАЗ
    ИЛИ КАВКАЗКИ ШИШ
    НА ДЪЛГИ САБИ СЕ РЕДЯТ ЕДРИ ПАРЧЕТА МЕСО ПИПЕР ЛУК И ДОМАТИ
    ПРЕДИ ТОВА МЕСОТО ОТЛЕЖАВА С НАМАЧКАН ЛУК И ОЛИО
    ДЕТО МУ СЕ ВИКА МАРИНАТА ОТ 8 ДО 10 ЧАСА
    И СЕ ПЕЧЕ НА ОТКРИТА ЖАР
    ОБИКНОВЕНО НА ПОЛЯНА ИЛИ ПЛАЖ
    ПРИЯТЕН АПЕТИТ И НЕКА ВСЕКИ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ГО НАПРАВИ

    Коментиран от #2

  • 2 К.К.

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "vasik atanasova":

    Доматите са донесени от Америка много по-късно и не са използвани за храна до началото на 20век.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Onq s konq

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "opa":

    То бива да си глъм ама ти направо си счупил тъпомера
  • 5 Дедо Грую

    13 0 Отговор
    Никой не е луд да си похаби оръжието за приготвяне на така наречения кебап. Тогава качественият меч е струвал цяло състояние, правел се е много време, а и от него е зависел животът на собственика му. И друго : Не можеш да изхраниш армия с дивеч. Още от време онова е имало лотистика. Статията като цяло е глупава и пълна с измислици.
  • 6 stupid dog

    13 6 Отговор
    Тук ,трябва да им признаем на съседката ни Турция, за това вкусно ястие!Майстори са!!!!!!
  • 7 смок

    9 0 Отговор
    Ало преводача: "шлифована метална шийка, която е четиристранна и плоска" - що ли не си го представям?
  • 8 ХАСАН

    1 2 Отговор
    Не случайно богатата кухня на Газиантеп е под закрилата на Юнеско
  • 9 Фактите

    4 0 Отговор
    Наистина никой не е бил толкова луд, че да си хаби меча... Най-старият, елементарен и популярен начин за приготвяне на месо със зеленчуци е на шиш върху разпалена жарава... никой не знае кога и от къде точно произлиза... После са дошли и неговите разновидни варианти...
  • 10 Чеп

    1 4 Отговор
    Гърците са основата на демокрацията. А кебап като си кеже това е Турция.
  • 11 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Аз да Ви светна! Най големите юнаци по нашите земи са македонците. Когато завладели Персия и Сашко разсякъл вазелът на Гордий, воините му нямали време да слагат казаните, че да варят нещо си. Нямало го и Великия майстор-готвач Ути, да им даде рецепта за някой-друг аламинут. Точно преторианците на Великият Александър накълцали един бивол и хвърляли късчетата месо от едната страна върху загрята на два камъка тенекия, превъртали ли два-три пъти до другия край и от там гладните войници ги лапали горещи. И така цялата армия. Не че не им парело , ама глад бе братя българи, глад. После кой бил измислил "печенето" ?!?!?