ФАКТИ.БГ

Откъде произлиза кебапът

Публикувана: 28 Август, 2018 23:30
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4465
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Историята на кебапа датира още в далечните записи на азиатска и африканска кухня. Думата кебап означава "печене". Терминът може също така да се посочи като печена патица, смесена с подправки. В азиатските страни кебапите се сервират предимно с ориз и салата, но сега се поднасят в различни форми и с хляб.

С течение на времето кебапите са успели да намерят много важно място в модерните кухни, съобщават от foodpanda.

Смята се, че произхожда от Турция, когато войниците са използвали за скара късове от прясно убити животни, нанизани на мечове и поставени на огън.

Kyssa-i Yusuf от 1377 г., е най-старият известен източник, в който кебапът е посочен като хранителен продукт.

Най-известният кебап е шиш кебапа. В основата му е печено агнешко месо. В Арабскиия свят шиш кебап или лахм мишуи (месо на скара) по същество са част от традиционната храна. Истинските кебапи се правят с парчета мариновано агнешко, което е прикрепено към шлифована метална шийка, която е четиристранна и плоска на скара.

Маринатната техника варира, но се върти около състава на лимонов сок, зехтин, мляко, сок от лук, канела, дива манджара, доматен сок и други подправки.

Шиш Кебапът е най-често наричан "doner kebab" във Великобритания.

Друг известен тип в Турция е "парен кебап", който се изпарява в глинен съд. Капакът е запечатан така, че месото да се приготвя в собствените му сокове. Най-често срещаните съставки са мащерка, перлен лук, чесън и разнообразие от подправки.

Днес дюнер кебапът е с огромна популярност като форма за бързо и вкусно хранене.


Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
vasik atanasova
1 Отговор
ТУРЦИТЕ НЯМАТ НИЩО
ВСИЧКО ПРИ ТЯХ Е КРАДЕНО
ОТ НАРОДИТЕ КОИТО СА ПОРОБВАЛИ ДОРИ И ТЕРИТОРИИТЕ ИМ
ШАШЛИК ТОВА Е ИСТИНСКИЯ КЕБАП И СЕ ПРАВИ В КАВКАЗ
ИЛИ КАВКАЗКИ ШИШ
НА ДЪЛГИ САБИ СЕ РЕДЯТ ЕДРИ ПАРЧЕТА МЕСО ПИПЕР ЛУК И ДОМАТИ
ПРЕДИ ТОВА МЕСОТО ОТЛЕЖАВА С НАМАЧКАН ЛУК И ОЛИО
ДЕТО МУ СЕ ВИКА МАРИНАТА ОТ 8 ДО 10 ЧАСА
И СЕ ПЕЧЕ НА ОТКРИТА ЖАР
ОБИКНОВЕНО НА ПОЛЯНА ИЛИ ПЛАЖ
ПРИЯТЕН АПЕТИТ И НЕКА ВСЕКИ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ГО НАПРАВИ

Коментиран от #2


Оценка:
-20 +37

К.К.
2 Отговор

До коментар #1 от "vasik atanasova":


Доматите са донесени от Америка много по-късно и не са използвани за храна до началото на 20век.

Оценка:
-2 +25

3
Този коментар е премахнат от модератор
Onq s konq
4 Отговор

До коментар #3 от "opa":


То бива да си глъм ама ти направо си счупил тъпомера

Оценка:
-1 +4

Дедо Грую
5 Отговор
Никой не е луд да си похаби оръжието за приготвяне на така наречения кебап. Тогава качественият меч е струвал цяло състояние, правел се е много време, а и от него е зависел животът на собственика му. И друго : Не можеш да изхраниш армия с дивеч. Още от време онова е имало лотистика. Статията като цяло е глупава и пълна с измислици.

Оценка:
-0 +13

stupid dog
6 Отговор
Тук ,трябва да им признаем на съседката ни Турция, за това вкусно ястие!Майстори са!!!!!!

Оценка:
-6 +13

смок
7 Отговор
Ало преводача: "шлифована метална шийка, която е четиристранна и плоска" - що ли не си го представям?

Оценка:
-0 +9

ХАСАН
8 Отговор
Не случайно богатата кухня на Газиантеп е под закрилата на Юнеско

Оценка:
-2 +1

Фактите
9 Отговор
Наистина никой не е бил толкова луд, че да си хаби меча... Най-старият, елементарен и популярен начин за приготвяне на месо със зеленчуци е на шиш върху разпалена жарава... никой не знае кога и от къде точно произлиза... После са дошли и неговите разновидни варианти...

Оценка:
-0 +4

Чеп
10 Отговор
Гърците са основата на демокрацията. А кебап като си кеже това е Турция.

Оценка:
-4 +1

Шаран БГ
11 Отговор
Аз да Ви светна! Най големите юнаци по нашите земи са македонците. Когато завладели Персия и Сашко разсякъл вазелът на Гордий, воините му нямали време да слагат казаните, че да варят нещо си. Нямало го и Великия майстор-готвач Ути, да им даде рецепта за някой-друг аламинут. Точно преторианците на Великият Александър накълцали един бивол и хвърляли късчетата месо от едната страна върху загрята на два камъка тенекия, превъртали ли два-три пъти до другия край и от там гладните войници ги лапали горещи. И така цялата армия. Не че не им парело , ама глад бе братя българи, глад. После кой бил измислил "печенето" ?!?!?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Джон Макенроу
Легендата на американския тенис коментира отпадането на Григор Димитров от Уимбълдън.
Бейби Фед, Мини Фед… какъвто и да е, не е достатъчно само да се обличаш и да подражаваш на Федерер..."

Още бисери