Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 18:53 954 1

Успешни преговори за цените на лекарствата

  • цени-
  • лекарства-
  • стефан константинов

Здравният министър Стефан Константинов се срещна с представители на фармацевтичния бранш, за да бъдат обсъдени възможностите за намаляването на цените на лекарствата, плащани от здравната каса, съобщи БНР.

На срещата в здравното министерство, която беше е закрита за медиите, за известно време е присъствал и премиерът Борисов. На излизане той заяви пред журналистите, че разговорът е преминал добре. Това, за което са се разбрали за цените на лекарствата, ще даде резултат в рамките на две седмици.

Преговорите с фирмите от бранша започват, след като стана ясно, че цените на някои медикаменти, произведени у нас, са по-скъпи, отколкото в съседни страни. Според здравния министър фармацевтичните компании вече са заявили готовност да свалят цените. Отстъпки обаче могат да бъдат договорени само за 188 лекарства от общо 1673 продукта, които се плащат от здравната каса.

Според наредбата, която действа в момента, здравното министерство може да преговаря само за медикаментите, които се поемат 100% от здравната каса и при това са единствени в дадена група.
Касата е изпратила 63 покани до всички притежатели на разрешение за употреба за лекарства, а до момента са постъпили предложения за отстъпки само от 8 фирми за 19 лекарствени продукта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Какви преговори с тея монополисти-мафиоти бре - направо съд трябва ! И яко глоби както в САЩ на Microsoft преди време за монопол на пазара.