Last news in Fakti

27 Септември, 2018 10:32 2 981 3

Мария от Враца създаде прецедент в Кеймбридж

  • мария александрова-
  • враца-
  • кеймбридж-
  • прецедент-
  • слави трифонов

17-годишно момиче, което страда от детска церебрална парализа, стана прецедент в историята на университета в Кеймбридж. Университетът е променил изпита за сертификат по английски език, за да може Мария Александрова от Враца да се яви на него, въпреки физическите си увреждания. Момичето не може да ходи и трудно движи ръцете си. За нея се грижи майка й. Физическите й увреждания и това, че попада в графата „дете със специални образователни потребности“, не са увредили духа й и желанието й за знания.

„Вярвам, че образованието ще ме докара по-далеч в живота от физическите мъки”, споделя Мария. Тя ходи на училище и е отличничка, въпреки че 80% от училищата в родния й град я отхвърлят с аргумента, че не приемат „такива деца”, разказва майката Зорница.

Мария обаче се превръща в прецедент за университета в Кеймбридж. За да получи сертификат за владеене на английски език на високо ниво, оттам променили начина на изпитване заради уврежданията й. След като разбират, че тя няма умствени, а само физически проблеми, решават да увеличат времето за изпита – но без да променят неговото съдържание. Назначили ѝ и асистент, който да попълва отговорите, които Мария дава. Така, след 8-часов изпит, тя успява.

Следващата мечта, която Мария иска да реализира, е да замине и да учи продуцентство в чужбина. „Продуцентските и телевизионни продукции ми помагат да избягам от своята тежка реалност. И ме пренасят в друг свят, в който това нещо го няма”, споделя тийнейджърката.

Шоуменът Слави Трифонов също е силно впечатлен от историята на Мария и коментира на фейсбук страницата си:

"Гледах един материал по Нова телевизия. В него се разказва за едно момиче - на 17 години, от Враца, болно от церебрална парализа – не може да се движи, но може да се бори и мечтае.
Та, в този видеоматериал, направен от Глория Николова, става ясно, че 17-годишната Мария има огромни трудности да съществува в България. Обаче, забележете – в Кеймбридж, в един от най-престижните университети в света, заради Мария променят правилата. Променят ги, за да може изцяло да се насладят на нейния интелект. България, ние, Кеймбридж и онези хора там. Как не може да ги разменим?"

Вижте видеото:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лондон бой

    7 2 Отговор
    Англия има една от най-добрите социални системи в Света, ако не, най-добрата!
    Там заплатата на социалния работник започва от 22 паунда на час!
    Това отношение към хората със специални потребности е градено дълги години, това е цялостна политика на приемственост и не е прецедент само за Кеймбридж или Оксфорд, това е отношението на цялата държава Великобритания!
  • 2 Анонимен

    2 0 Отговор
    Тука в България да има едно лесно е срички да ни очистят, ние искаме, грижи, да се полагат, не само Англия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, там държавата се грижи за болните си хора, свидетел съм била, на какви ли не , болни групи туристи, такива грижи, а и самите болни са толкова възпитани, и любообвилни, имах една група от слепи момчета и момичета, как ме прегръща ха само като им се обадя , че съм на етажа, крайно съм изумена от поведението на нашите политици спрямо нашите инвалиди и то най вече към децата като Мария, Мария ще бъде по добър политик от всички взети заедно , защото , тя знае, какво е да си на тяхно място , но те не могат и да си представят какво е да си на мястото на, Мария, браво дете, следвай мечтите, си и дано се превърнат в реалност, до кажи, че не може системата,, да отхвърля , деца като теб, вие можете повече , от колкото тая, кра дива, паплач, с купени дипломи, даже и Цветанов не може да се похвали , с пом, училище, найзустил едно нещо и само него си дрънка,
  • 3 Снежа

    1 0 Отговор
    Похвално!!!!!Мисля си обаче как и с какво може да се помогне на това момиче да заживее пълноценноне само да съществува. Там трябва да помогне всеки който може и с каквото може Не мисля че с събиране на средства а реално да се помогне.когато си прикован в болно тяло колкото и да си духовно напред все си зависим от някой пък и много добре платен социален работник от незнам къде си Всеки може да се възползва от ума ти и да си го припише нему.мисля си да се помогне да стане по независима така сама да разчита на труда си дай боже!!!!!!!