Last news in Fakti

5 Март, 2012 19:46 1 190 0

Стефан Константинов: НЗОК да седне да договори поевтиняването на лекарствата

  • стефан константинов-
  • нзок
Стефан Константинов: НЗОК да седне да договори поевтиняването на лекарствата - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов обвини пред БНР Националната здравно осигурителна каса за закъсненията при договарянето на цените на лекарствата:

Здравната каса да си седне ... да не казвам къде и да седне да работи за намаляване на цените на лекарствата. Законът е дал възможност за договаряне от първи януари 2011 година. Сега сме март месец - няма нито едно договаряне да е завършило и никой не е алармирал, че проблема е толкова остър.

Никой не е предлагал бързото му решаване и самият надзорен съвет, хора от надзора изказаха неясноти и притеснения, че не са били своевременно информирани. Веднага щом се върна в София първата ми работа е да видя договорени отстъпки към момента има. Аз лично съм провел с няколко фирми разговори и те изразиха категорично готовността си да свалят цените на ниво 2010 година. И ако това не стане вече ще трябва персонално да посочваме с пръст кой не си е свършил работата и кой не я върши в момента.

Във Видин здравният министър откри ремонтираната сграда на Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка". Обновяването беше извършено по проект за енергийна ефективност на стойност два милиона лева. Тази сумата ще бъде изплащана в продължение на седем години от икономисани средства от горива.

Осем чужди производители на лекарства вече са предложили намаление на цените си. Отстъпките са за 19 медикамента и ще спестят на Здравната каса близо 3 милиона лева, предаде бТВ.

За момента НЗОК е получила оферта за понижение на цените на лекарства за рак на гърдата и на простата, за неинсулинозависим диабет, астма, хронични вирусни хепатити и други.

До края на седмицата ще станат ясни и намаленията на нашите и на останалите чужди компании.

След скандалите и оставките в здравеопазването министърът получи срок от две седмици, за да обясни пред депутатите как се образуват цените на медикаментите и могат ли те да бъдат намалени. По-рано за bTV той заяви, че намаляването на ставката на ДДС за лекарствата е начинът, чрез който те биха могли да поевтинеят.

Междувременно Здравната каса обяви, че ще преразгледа прогнозните бюджети на болниците до средата на месеца. До тази мярка се стигна, след като по-рано от Лекарския съюз алармираха за необясними увеличения или намаления в парите за отделни лечебни заведения.

Освен това от днес касата започна да плаща на болниците за работата им през януари. Ще бъдат преведени общо около 103 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА