Last news in Fakti

8 Март, 2012 17:14 1 506 0

Закони смъкват цената на лекарствата

  • лекарства-
  • мз-
  • здраве-
  • нзок

Министерството на здравеопазването съобщи, че цените на лекарствата ще бъдат намалени със законови промени. Новината стана ясна след среща на ресорния министър Стефан Константинов с парламентарната здравна комисия днес.  Финансовият ефект от мерките се равнява на няколко десетки милиона, които ще се спестят от Здравната каса и болниците за година. Те обаче ще станат факт след решение на Народното събрание.

Мерките са насочени към връщане на цените на лекарствата, които бяха прехвърлени от здравното ведомство към НЗОК през миналата година до нивата от 2010 година.

Така ще се даде възможност да се върнат ниските стойности на лекарствата за хормонална терапия, за редките болести и имуносупресорите, които бяха прехвърлени от 1 март 2010 г. към Здравната каса и чиито цени се вдигнаха до 3-4 пъти. Също така ще предотврати възможността да скочат цените на останалите лекарства за онкологични заболявания, които от тази година плаща НЗОК, вместо МЗ, и които се осигуряват чрез търгове в болниците. Очакваният финансов ефект е в рамките на 10-15 млн. лв. или средно над 50% отстъпка за всеки от тези медикаменти.

Цели се даване на възможност на НЗОК да договаря отстъпки от пределната стойност на лекарствата в позитивния списък не само за 100% платените медикаменти, които нямат аналог, а за всички.

Ще се търси и възможност за понижаване на стойностите на останалите медикаменти с рецепта.

Това ще стане чрез поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Те ще предвиждат скъсяване на едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намалението на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако има такова в други страни.

Предвижда се и увеличаване на държавите, с които се сравняват цените на лекарствата от позитивния списък у нас. В момента в България за всяко лекарство от позитивния списък се регистрира най-ниската цена от всички, които се плащат с държавни средства в 13 европейски страни. Идеята е към тях да се прибавят още три, които са извън ЕС – Македония, Сърбия и Турция. По този начин ще се даде възможност за по-добър контрол върху цените на компаниите, които не изнасят лекарства в ЕС.

Министърът на здравеопазването вече проведе редица срещи с компании, които заявиха желанието си да дадат отстъпки. Цялостният успех на договарянето обаче зависи от волята на НЗОК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА