27 Септември, 2018 12:33 10 854 2

Изкачването на стълби като спорт е опасно

  • изкачване на стълби-
  • спорт-
  • полезно-
  • опасно-
  • здраве-
  • стълби-
  • спортуване

Това упражнение може да е полезно, но не за всеки

Изкачването на стълби като спорт е опасно - 1
Снимки: shutterstock

Кое е по-добре — да поемем нагоре по стълбите или да вземем асансьора? Отговорът на този въпрос няма правилен и грешен отговор.

Енергичното изкачване на стълби или тичането нагоре по тях е идеален начин да ускорите метаболизма и да стегнете мускулатурата на краката си. Това упражнение обаче не е за всеки, защото в някои случаи може да причини сериозни здравословни проблеми.

Ако имате нужда от отслабване или от раздвижване, защото работата ви предполага да седите през по-голямата част от деня — то със сигурност асансьорът не е за препоръчване. Но има и още нещо, което трябва да знаете, и то е, че качването на стълби не е толкова здравословно, колкото може би си мислите, че е.

Изкачването на стълби като спорт е опасно

Добра мини тренировка

Все пак, да започнем с доброто. А именно — ако искате да се раздвижите и да потренирате малко мускулите си — стълбите не са никак лош вариант. Когато изкачвате стъпала, използвате мускулите на прасците, бедрата, дупето и дори на долната част на корема (ако поддържате цялото тяло в изправена поза). Заедно с това горите калории, заздравявате сърцето и съдовете.

Подобрява се кръвообращението, а оттам и всички процеси, свързани с циркулация в тялото, се оптимизират. Но ако прекалите с качването по стълби, това занимание може да не се окаже полезно. Защото, макар и да е добър вариант в заседналия ни начин на живот, катеренето по стълби е физическа активност, която натоварва силно коленете. Така че внимавайте да не прекалявате с нея.

Изкачването на стълби като спорт е опасно
Снимки: shutterstock

В разумни дози е отлично фитнес занимание

Внимавайте! Много хора генетично имат деформации на колената, неправилна позиция или недоразвита форма на капачката на коляното, която понякога се измъква от ставата. Освен това износването на хрущяла за хората в по-напреднала възраст е нещо сравнително обичайно. Капачката на коляното е разположена между костта и сухожилието. Тя е покрита с хрущял, който трябва да предпазва сухожилието от триене. Но това триене е много силно, когато се качвате продължително време по стълби.

Изкачването на стълби като спорт е опасно

Кой трябва да е особено внимателен

Ако сте с наднормено тегло, изкачването на стълби допълнително натоварва коляното и увеличава процесите на триене, които увреждат сухожилието. Бременните също не трябва да прекаляват с изкачването и не трябва да бързат по стълбите. При сериозен сърдечен проблем задължително трябва да се консултирате с лекар.

По-безопасно ли е слизането по стълби

Всъщност не. Когато слизате надолу, натоварването е различно, но понякога може да е и по-вредно. Ортопедите препоръчват да не се преодоляват повече от три етажа на един път.

Изкачването на стълби като спорт е опасно


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Koko55

    17 2 Отговор
    Цитат: "Ортопедите препоръчват да не се преодоляват повече от три етажа на един път." Така е! Скок от четвъртият етаж и нагоре може да има фатални последствия и да не стигнеш до ортопеда.
  • 2 Гост

    0 1 Отговор
    Коко55 Много добре казано! :)))