Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 15:16 25 382 6

90% от хората мерят кръвното си по грешен начин. Вижте правилния!

  • кръвно-
  • кръвно налягане-
  • грешно-
  • правилно-
  • здраве
90% от хората мерят кръвното си по грешен начин. Вижте правилния! - 1
Снимка: Shutterstock

Измерването на кръвното налягане е важно за всеки, независимо дали е болен или здрав. Не всеки е способен да усети промените в кръвното си налягане, затова то трябва да бъде мерено редовно.

Ето защо във всеки дом заедно с аптечката трябва да има и апарат за мерене на кръвно. Той е особено нужен на възрастните хора, хипертониците и бременните.

Ако ви боли главата, имате световъртеж или шум в ушите, усещате обща слабост, трябва да помислите за здравословното си състояние. Всички тези симптоми са директно предупреждение, че трябва да следите кръвното си налягане и да го измервате редовно.

Измерването на кръвното е важно, защото дори незначително повишаване над нормата може да донесе заплахи за здравето ви. Високото кръвно увеличава с 1/3 рискът от сърдечно-съдови болести, както и с 2 пъти увеличава риска от смъртност.

По статистика небрежното отношение към промените в кръвното увеличава 7 пъти риска от инсулт, 4 пъти появата на исхемична болест на сърцето, 2 пъти по-често проблеми с кръвоносните съдове в краката.

Но само редовно измерване на кръвното не е достатъчно. В някои случаи трябва да се попълва дневник с резултатите от измерванията и те периодично да бъдат анализирани.

Много важно е да умеете правилно да измервате кръвното, иначе тонометърът може да покаже неправилни резултати. На базата на показанията се препоръчва и съответното лечение. Неправилните показатели ще доведат до неправилно лечение, а животът и здравето на пациента ще бъдат поставени под заплаха.

Маншетът на механичния тонометър трябва да подхожда на ръката на пациента. Напомпването на маншета на механичния или автоматичния тонометър трябва да става плавно без да се забавя или ускорява процесът. Маншетът се надява на гола ръка и трябва да бъде умерено стегнат. Тонометърът трябва да бъде разположен по артериите.

Резултатите от измерването на налягането може да се отличават ако измерването е правено на различните ръце на пациента.

Много хора, за да избегнат тези сложности използват автоматични тонометри. При употребата им следва да да се спазват следните правила:

- измерването на кръвното се извършва в седнало или легнало положение.

- лакътят с маншета трябва да е на нивото на сърцето.

Измерване на кръвното не бива да се прави в близките няколко часа след приемането на лекарства, пушене, пиене на силен чай и кафе.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦСКА умре

    5 18 Отговор
    Тихо бе комунист! Да те *ба в тупана! Ето всички отбори от Турската Жабария А Лега: Литекс, Неаполспор, Миланспор, Ромспор, Болоняспор, Дженоспор, Сампдоспор, Фиоренспор, Синьоспор, Сасуспор, Спинкайспор, Парспор, Торингюджу, Каляриспор, Емполиспор, Ромеоспор, Успор, Бергамоглу и Фрозиспор. Лацио е единственият Италиански отбор в света!

    Коментиран от #4, #6

  • 2 ЧНГ

    11 2 Отговор
    Аз го казах вече,ако няма идиоти по света и у нас ,няма и високо кръвно!!!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.