8 Март, 2012 14:59 1 539 0

МЗ: Гергана Павлова не е уведомила за цените на 34 вида лекарства

  • лекарства-
  • нзок

34 вида лекарства са се увеличили през миналата година 3-4 пъти, а бившият вече заместник-министър Гергана Павлова нито веднъж не е уведомила министъра на здравеопазването за това. Нейният доклад третирал единствено и само 94-те лекарства, които са към болниците.

Това съобщават от пресцентъра на Министерство на здравеопазването (МЗ) под формата на опровержение във връзка с твърденията в медиите на бившия заместник-министър Гергана Павлова и на действащия директор на Дирекция лекарствена политика в НЗОК Калина Пенчева относно доклада, с който Павлова твърди, че е уведомила министър Константинов за повишените 3-4 пъти цени на лекарствата, които МЗ прехвърли към НЗОК на 1 март 2010 година.

В опровержението от МЗ посочват: "На 13 септември 2011 г. Гергана Павлова дава доклад до здравния министър за ефекта от децентрализацията на търга, който провеждаше МЗ. Този доклад засяга 94 вида лекарства (INN), които до 2011 г. купуваше МЗ чрез търг.

През 2011 г. обаче МЗ вмени задължението на всяка болница сама да провежда търг за набавянето им, като МЗ само превежда средствата за плащането им. Едва от тази година превеждането на средствата вече е задължение на НЗОК. Успоредно с това от 1 март 2010 г. МЗ прехвърли и други 41 вида лекарства (INN) директно на НЗОК.

Сред тях бяха медикаментите за хормонална терапия на онкологични заболявания, редки и имуносупресорите. Тези лекарства се плащат от НЗОК и се дават на пациентите в аптеките. Те нямат нищо общо с 94-те вида лекарства, които поеха болниците. Точно цените на тези 34 вида лекарства се увеличиха през миналата година 3-4 пъти.

За съжаление г-жа Павлова нито веднъж не уведоми министъра на здравеопазването за това. Нейният доклад третира единствено и само 94-те позиции, които преминаха към болниците. Изводът от доклада е, че благодарение на децентрализацията общият ефект е намаляване на разходите с близо 10%. За да не бъдем голословни, прилагаме доклада на Павлова, както и сравнителна таблица на 94-те медикамента, които са предмет на нейния доклад и 34-те, които плаща НЗОК на цени 3-4 пъти по-високи през 2011 г. в сравнение с 2010 г.

Относно твърденията на Калина Пенчева, че е уведомила министъра на здравеопазването, че цените на 34-те медикамента, които се плащат от НЗОК са поскъпнали 3-4 пъти в сравнение с 2010 г., когато са се осигурявали от МЗ, ви прилагаме писмата, които вече изпратиха до медиите от НЗОК.

Дали в тях се казва за увеличаване на цените на медикаментите, прецените сами".

От своя страна здравният министър Стефан Константинов съобщи, че е подал сигнал до главния прокурор заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК през миналата година. В него съобщава, че през 2011 г. в НЗОК е изразходван значително по-голям финансов ресурс. В сигнала, подаден на 28 февруари, не се посочват имена.

Миналата седмица стана ясно, че Здравна каса е платила 6 милиона лева повече за лекарствата през 2011 г., в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. За някои от медикаментите е плащана десетократно по-висока цена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА