Last news in Fakti

14 Март, 2012 12:35 837 1

Опозицията иска комисия за цените на лекарствата

  • лекарства-
  • комисия-
  • парламент-
  • местан-
  • манолова
Опозицията иска комисия за цените на лекарствата - 1
Снимка: БГНЕС

Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция ще направят неформална временна парламентарна комисия за цените на лекарствата, ако управляващите по някакъв начин отклонят формалното й създаване. Това заяви в парламента депутатът от ДПС Лютви Местан.

ГЕРБ имат срок до сряда другата седмица да приемат дебат в пленарна зала по този въпрос, ако това не стане - ще пристъпим към сформиране на структурата, която ще е отворена за участие, посочи Местан.

От опозицията искат комисията да е на паритетен принцип - по двама от парламентарна група и един независим. Видими са опитите на правителството да затвори проблема с лекарствата. Източват се пари от НЗОК, от МЗ, цените на лекарствата растат, закриват се болници, а спешната помощ не стига до хората поради липса на средства, допълни депутатът от БСП Мая Манолова.

Кои са фирмите, които са се облагодетелствали от тази практика - това са въпросите, на които предлагаме да отговори бъдещата комисия, защото засега за този грандиозен скандал няма виновни и наказани, попита Манолова.

Мнозинството няма никакво намерение да разисква тази точка, смята Лютви Местан. Според него те чакат премиера да се върне от Катар и да реши въпроса с оставката на министъра, само че ние не гледаме на проблема от теснопартийния интерес на ГЕРБ, допълни той. Дори Борисов да уволни и министъра това няма да е достатъчно, защото това няма да даде отговор на същинския въпрос - кой допусна бюджетите на НЗОК и на МЗ да бъдат ощетени с милиони, заяви Местан. Питаме чий корпоративни интереси стоят зад престъпното бездействие на изпълнителната власт, която не договаря благоприятни за българското население цени на лекарствата, допълни той.

Мая Манолова даде пример за необяснимо увеличение на цените на определени лекарства, сравними по времето на предишното правителство и на сегашното: соматропин преди - 96 лв., сега - 249 лв., циклоспорин преди - 77 лв., сега - 177 лв., анастозол преди - 28 лв., сега - 128 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турбоманя

    0 0 Отговор
    ... и с'я какво, ще се създаде още една подкупна и нефункционираща комисия, която ще цоца допълнително пари от данъкоплатеца...