Last news in Fakti

10 Октомври, 2018 17:51 6 564 1

Нарът: най-мощният антиоксидант сред плодовете

  • нар-
  • антиоксидант-
  • плод-
  • здраве-
  • полезен

Някои го наричат плод на младостта, защото съдържа полезни вещества, които удължават живота

Нарът: най-мощният антиоксидант сред плодовете - 1
Снимки: shutterstock

Лятото си замина, а с настъпването на есента дойде и времето, в което зрее един от плодовете с най-мощни антиоксидантни свойства - екзотичният нар.

Този червен плод е отлично средство за сърцето и кръвоносните съдове и се смята, че е най-силният антиоксидант от всички плодове.

Той винаги е бил символ на здраве, плодородие и дълголетие. Богат е на флавоноиди и полифеноли, а силните му антиоксиданти предпазват от сърдечни заболявания и рак.

Само в една чаша чист сок от нар има повече антиоксиданти от червеното вино, зеления чай и боровинките. Пълен е с витамини В, калий и фолиева киселина.

В 100 грама нар има 82 калории, само 1,2 гр. мазнини, 3 мг натрий, 236 мг калий. В плода няма никакъв холестерол, а захарта в него е сравнително малко — 12 г. В по-малко количество съдържа баластни вещества и въглехидрати.

Трябва да го консумират всички, които имат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове (или предразположени към тези заболявания), висок холестерол, запушени артерии (в този случай е особено ефективен).

Последните изследвания показват, че нарът е отлично средство за предотвратяване на развитието на рак на гърдата, рак на простатата, на дебелото черво, левкемия, тумори… Освен това съдържа и компоненти, които вдигат нивото на серотонин и действат благоприятно на всички, които са депресирани и тревожни.

Сокът от нар може да се използва и като добавка в салатите и вода за изплакване на устата, защото има антибактериални свойства. Разредете сока с вода в съотношение 1:3, след което изплакнете устата си в продължение на няколко минути преди да измиете зъбите си.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХИНАПА Е ЧУДОТО

    0 0 Отговор
    ........