26 Ноември, 2018 12:22 15 459 3

Ранното посивяване на косата е признак за...

  • дълголетие-
  • сиви коси-
  • ранно посивяване-
  • коса-
  • учени-
  • посивели коси-
  • здраве

Оказва се, че вещество, отговорно за бързия растеж на космите, е по-активно в белите коси

Ранното посивяване на косата е признак за... - 1
Снимки: shutterstock

Какво изниква в ума ви, когато някой спомене за посивели коси? Мъдрост? Неумолимият марш на времето? Красотата на старостта? Един досаден проблем, който трябва незабавно да бъде унищожен с помощта на боя за коса?

А какво ще кажете за дълголетие или здраве?

Ранното посивяване на косата всъщност е показател за доброто общо физическо здраве и правилно функциониране на организма, твърдят испански учени в ново изследване.

По време на своята работа екипът открил, че посивяването на косата помага на организма да се бори със сърдечносъдовите заболявания и рака.

Оказа се, че от съществено значение е веществото глутатион, което участва в отделянето на оцветяващи косата пигменти като меланин.

С напредването на възрастта организмът започва да произвежда по-малки количества от това вещество, което пък води до увеличаване на риска от сърдечносъдови заболявания, рак и други болести.

Ранното посивяване на косата е признак, че организмът използва глутатиона за по-важни цели от това да оцветяват косата. По този начин тялото се бори с рисковите фактори, които биха могли да доведат до поява или развитие на различни заболявания.

Макар посивяването най-често да се свързва със сбогуването с прекрасната коса, която човек е имал на младини, то представлява нещо съвсем различно.

Ето какво се случва с косата, когато започне да губи бляскавия си младежки вид:

Ранното посивяване на косата е признак за...
Снимки: shutterstock

Когато косата започне да посивява или побелява тя всъщност започва бързо да нараства. Сигурно сте забелязали, че белите и сиви косъмчета, които сте открили в косите си са по-дълги и по-дебели от останалите. Това е така, защото те растат по-бързо и по-продължително от останалите косми.

Друго изследване върху косата на скалпа и веждите, проведено от британски учени, разкрива, че гените, отговорни за производството на два от основните структурни протеина в косата, са два пъти по-активни в бялата коса, в сравнение с оцветената коса.

Изследователите, публикували своите открития в Британския журнал по дерматология, са изследвали и процес, наречен фактор на растежа, който контролира как и накъде да расте косата с течение на времето. Екипът открил, че за него отговарят няколко вещества, като веществото, което забързва растежа на косата, е по-активно в белите коси, онова, което забавя растежа на косата, е по-активно в косите с естествен цвят.

Но как растежът на косата води до загубата на цвета ѝ?

Косата, подобна на кожата, получава цвета си от съединение, наречено меланин. То се произвежда от специални клетки. По време на растежа на космите, телата ни произвеждат химикали, които могат да унищожават или да увеличават броя на тези клетки и така да направят косата сива или бяла или пък да продължат да я поддържат с красивия ѝ естествен цвят.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    2 6 Отговор
    Този факт ,няма как да го избегне човек!Сива ,черна , бяла ,ако си глупав ,то остава за цял живот!Нека все пак се радват хората,които им побеляват и посивяват по рано косите,пък и другите,от новата измишльотина на некой от новите учени,който се прави по умен от Айнщайн, да кажем.....!!!!!!
  • 2 ИСТИНАТА

    7 0 Отговор
    БРАВО, МИЛЕНА!!!
  • 3 Посивял

    24 3 Отговор
    И на мен ми посивя и побеля косата на младини и без да съм учен ще ви кажа - от нерви, стрес... Останалото са празни приказки