10 Декември, 2018 11:59 8 809 9

Пациент изкашля част от белия си дроб, но не съвсем

  • коагулация-
  • кръв-
  • съсирване-
  • медицина-
  • сърдечна недостатъчност-
  • съсирек

Перфектно оформен съсирек по дясното бронхиално дърво на пациент със сърдечна недостатъчност

Ако някой ви покаже горната картина без да я обяснява, вероятно бихте предположили, че това е непокътнат кръвоносен съд. Всъщност истината е съвсем друга. Това е перфектна отливка на разклоняващите се въздушни канали в десния бял дроб на човек, умиращ от сърдечна недостатъчност, образувана от коагулираната кръв, която се е натрупала там, съобщава ScienceAlert.

Лекарите били толкова впечатлени, че публикуваха съобщение за случая в New England Journal of Medicine.

Макар някои новинарски заглавия да твърдят, че това е част от белия дроб на пациента, това не е така. Причината е проста - не е възможно да изкашляте белия си дроб, колкото и силно да кашляте.

Но бронхиалните съсиреци не са необичайни. Те се образуват от коагулирана кръв или слуз, които се натрупват в белите дробове при определени медицински състояния.

Това, което прави този съсирек толкова интригуващ, не е, че се е случил, а че е огромен и че пациентът го изкашля в едно парче, без да се разкъса.

"Това е толкова голям куриоз, че не може да си представите — имам предвид, това е много, много, много рядко", коментира лекуващият лекар Георг Визеталер пред списание The Atlantic.

Пациентът, анонимен 36-годишен мъж, изкашля съсирека, докато е лекуван за остра сърдечна недостатъчност в крайна фаза на ICU, след хронична сърдечна недостатъчност.

Неговите лекари свързват сърцето му с устройство, което да му помага да изпомпва кръв. Но тъй като тези устройства могат да причинят и образуване на кръвни съсиреци. За да предотвратят това лекарите са му вливали непрекъснато антикоагулант, наречен хепарин.

Коагулацията (съсирването) е необходима част от системата за саморегулиране на тялото, която предпази кръвоносните съдове от вътрешно кървене, но ако се появи в кръвоносните съдове, които транспортират кръв около белите дробове и въздушни канали и съсиреците се натрупват там.

За съжаление, точно това се случва с пациента. В течение на седмица, след като лекарите му въвеждат устройството и лечението с хепарин, той започна да кашля по-малки кръвни съсиреци, завършвайки с изключителна кашлица, по време на която изважда огромното парче.

Когато лекарите го разгръщат, виждат съсирек, представляващ толкова съвършена отливка, че успяват ясно да разпознаят дясното бронхиално дърво на пациента.

Лекарите смятат, че това, което го държи цял, би могло да бъде протеин, наречен фибриноген, който е жизненоважен за процеса на съсирване. Въпреки че пациентът е бил на антикоагуланти, инфекцията му причинява повишено ниво на фибриноген в кръвта му — това би могло да запази съсирека при изкашлянето му.

За съжаление, въпреки че се е почувствал по-добре, след като изкарва съсирека от белите си дробове и не излизат повече съсиреци, състоянието на сърцето на пациента е твърде тежко. Той умира седмица по-късно от усложнения от сърдечна недостатъчност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 160

    33 8 Отговор
    КАК МОЖЕ ДА ПУБЛИКУВАТЕ ТАКИВА УЖАСИИ БЕ, ТО ВЕРНО ЧЕ ГАНЯ НАЙ СЕ ТРОВИ АМА ТОВА Е УЖАСЯВАЩО, ДОСЕГА НЕ СТЕ ПУБЛИКУВАЛИ СТАТИЯ КАК ДА ПОМОГНЕТЕ ДА НЕ СЕ ТРОВЯТ ХОРАТА - ПИШЕТЕ КОЛКО КАТАСТРОФАЛНО Е ПУШЕНЕТО, НЕ ТОВА КОЕТО ПОКАЗВАТЕ

    Коментиран от #3

  • 2 622

    23 0 Отговор
    Колко странно.... И колко жалко едновременно Млад човек на 36г., а си е отишъл от сърдечна недостатъчност... тъжно.
  • 3 Емил

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "160":

    Къде е тук ужасът?! Всеки, който се е родил е умрял (с единични изключения - Христос...) и в смъртта няма нищо ужасно, освен ако не си тъп материалист!
  • 4 хиподил

    3 7 Отговор
    тва дали може да си го пръжнеш за мезе

    Коментиран от #6

  • 5 vasik atanasova

    5 0 Отговор
    какви приятни неща има тука за четене
    благодаря МИЛЕНЧЕ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петков

    2 0 Отговор
    Четете си ги вие тези новини, не ги пробутвайте на хората!
    Айде със здраве! И да дишате дълбоко
  • 8 Метгонтан

    0 1 Отговор
    По Хамстера какви неща изкашляват от гърлата и аспусите , не е за вярване . А още по невероятно е какви неща с огромни размери пъхат там , желязо , силикон , пластмаса, мюсли каша , мляко , даже и рибки , и после не само остават живи ами и са доволни . Който не вярва да влезе и види .
  • 9 ЖАБАРСКА КАЛЯСКА

    0 0 Отговор
    Вие полудяхте съвсем бе - как не ви БЕШЕ срам да публикувате такава ГАДОСТ ? !!!!