Last news in Fakti

24 Декември, 2018 15:12 14 163 32

Роден тираджия: Ние сме най-търсените в Европа

  • тираджии-
  • търсене-
  • предлагане-
  • бонуси-
  • опит-
  • обслужване-
  • камион-
  • шофьори-
  • компании

Собственици на транспортни компании дават „бонуси” от 200 до 500 евро за намиране на български шофьори

Шофьори на камиони се оказват най-търсената „стока” в Европа към момента. Собственици на транспортни компании в Холандия, Германия, Белгия, Испания дори дават „бонуси” от 200 до 500 евро на родни водачи, ако докарат опитен нов шофьор във фирмата. Това разкриват за 24rodopi.com ангажирани в бранша родопчани.

„Получаваме по около 2500 евро чисто на месец. Изпълняваме курсове в цяла Западна Европа. Много момчета от България идват, за да станат шофьори. Езиковата бариера обаче отказва някои. Други пък просто нямат необходимата квалификация и опит. Трети са с криминално минало. Имаше също така бивши полицаи, военни”, разкриват нашенци. Твърдят обаче, че има както некоректни колеги, така и шефове. „Общо взето като навсякъде - всеки гледа да прецака другия. А в същото време стресът е много голям - засилен трафик, катастрофи, откровено малоумни шофьори. Всички си мислят, че като караш ТИР и имаш много пари. Не си дават сметка обаче какво е напрежението и натоварването. Няма квартири и много ползват кабината на камиона като „гарсониерка”. Никаква толерантност на пътя, никаква колегиалност. И въпреки добрите пари за стандарта на България, ние тук сме евтина работа ръка. Чувстваме се изпъдени от държавата. Разделени сме със семействата, много колеги дори са пред развод. Мъчнотия в името на по-доброто бъдеще за децата ни”, коментират нашенци. Глобите на пътя също са сериозни - 300 евро за говорене по телефон, по 10 евро за всеки километър над ограничението.

Първият им сблъсък е с отношението на местните превозвачи. „Гледат отвисоко, ставаш обект на подигравки, държат се отвратително, докато влезеш в час и ги поставиш на мястото им”, коментират водачи.

Работата им е една от най-добре заплатените в ресор „гурбетчии” в „ниската земя”. В строителството заплащането достига до 25 евро на час. Най-големите „баровци” обаче са кранистите на големи съоръжения, където възнаграждението е около 100 евро на час, достигайки дори 150 евро в зависимост от големината на крана.

„Да си с две леви ръце, винаги можеш да започнеш работа в оранжерии или цветарски магазини. Дори най-големият некадърник получава между 8 и 12 евро на час”, коментират нашенци в тази част на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    51 3 Отговор
    Голем праз като сме най- търсените, за такива работи ни търсят защото не им се работи.Виж за хубавите достъпа ни е ограничен.

    Коментиран от #32

  • 2 Истината

    43 2 Отговор
    "Най-ефтините" е правилното словосъчетание. Плюс от коментар #1 - на местните не им се работят тези работи.
  • 3 дедо

    42 9 Отговор
    НИкой не иска такава гадна работа за аутсайдери,нормално е. Кой нормален човек ще избере да спи в кабина на камион със седмици,да се къпе по бензиностанциите на Еропа,да пие вечер бира със съмнителни типове по разни паркинги,да прави секс със магистрални жрици в камион?? ПОвече въпроси нямам.
  • 4 Случаен пенсионер

    32 2 Отговор
    Да де, ама лесно е да се хвалиш, че си намерил нискоквалифициран труд. Въпросът е колко време можеш да го работиш и на каква цена. 2500 евра са малко пари за мизерните условия на работа като тираджия. Въпросът е да работиш по-малко, а да ти се плаща повече- това обаче изисква владеене на език, умение и образование....
    НЕ се продавайте за стотинки- така си пречите един на друг.

    Коментиран от #15

  • 5 Лудия Макс

    28 5 Отговор
    Глупости. В Америка плащат по 60 цента на киломатър или по 6 000 долара и шофьори липсват.Тук в обеднялата Европа НЯМА да им бачкам а те да си купуват Бугатита=Дебили 99 процента
  • 6 Гого

    6 8 Отговор
    Ама забравят че тази заплата е бруто и от 12 евро на час получаваш 7 евро с които ще ти стигат за квартира транспорт и храна.

    Коментиран от #17

  • 7 Язе

    19 2 Отговор
    Ами те магарето за какво го търсят? Да му сложат Самара.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мартин

    3 16 Отговор
    Като не ги бива за друго ще въръткат геврека,да не говорим що хора помляха по пътищата... още някоя друга година после ще ги питам

    Коментиран от #14

  • 10 Иво

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "El Camionerro":

    Прав си хората имат семейства,а ти само привидно друг чука жена ти....не всичко е пари!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Неразбиращ

    10 4 Отговор
    Че какъв ви е проблема бе, започнете постоянна работа. Я в Германия, я в Холандия и няма да спите по кабините и дават наистина по 2200-2500(след отдръжитките) и си спиш в квартирата или вкъщи. Но нали всички са дошли да вадят пари и вместо да се преместят за постоянно(че нали в България било по-евтино) спят по кабините. Това си е личен избор, затова няма за какво да се оплакват
  • 14 Неразбиращ

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мартин":

    Работа винаги ще има, да те питам с какво ще ти заредят магазина ако не са те, или ти си гледаш всичко на балкона в панелката?
  • 15 Члена

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Случаен пенсионер":

    Е ти щото работиш за милиони да та ева в разбирача
  • 16 Пустиняка

    7 0 Отговор
    Търсят ги в а Европа, не щото са кадърни а поради една много проста причина... защото са евтина работна ръка.. местните ще си го преместват от единия в другия крачол за парите които дават на българите.. Само Ботев Враца, баце!!!
  • 17 Пацо пойзана

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гого":

    Абсолютно си прав,в германия навсякъде ти казват бруто.ако си нисък щоер клас балтията с данъците и накрая средния.те компютърните специалисти средно ниво вземат след данък 2300-2600, та камо ли тираджия.колкото повече вземаш толкова повече ти вземат за данък.ама и журналята си мислят че всичко дето фърчи се яде.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бивш инструктор

    10 8 Отговор
    Търсени е силно казано. В Англия специално в реномираните компании никой не иска да чуе за бългрски или румънски шофьори. В Европа са търсени, защото са им евтина работна ръка, а и бранша постоянно се разраства и би погълнал всеки шофьор. Онзи ден един български ром(за пръв път видях в Англия циганин между другото) ми вика "бате знаеш ли къде мога да питам за работа, имам 30 години стаж като шофьор, а работя на албанска автомивка". Казвам му име на една английска компания, а той завалията вика "ко е туй бате". Три пъти му повторих името и силно се съмнявам, да го е запомнил :). Моето лично мнение за българските тираджии е: неграмотни, некадърни, с много претенции, винаги недоволни, без английски езикови умения в много от случаи говорят и развален български. Ако не превишат времето за шофиране, ще нанесат щета на превозното средство. Твърде вероятно е да предизвикат пожар докато масово готвят на тъпите си газови котлончета директно върху резервоара на влекача или вътре в самото ремарке. Разпасани, разюздани, през уикендите обикновено пияни. Моят съвет към тяг е - не идвайте в Англия, тук дори и на автомивка трудно ще ви наемат. Добрите примери в бранша са не повече от 2 до 3 процента, обикновено бивши служитеши на системата(военни или полицаи), но и от тях рядко говорят английски.

    Коментиран от #20

  • 20 Пустиняка

    20 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бивш инструктор":

    В някой отношения си прав , но определени си много субективен. Между тираджиите има и шкарт , но има и много свестни хора. Ядели били на контлончета..ами щ е си готвят понеже спестяват. На ресторант ли да ходят?
    Пък тая Англия дето толкова я превъзнасяш мога да ти кажа че е една деградираща държава, пълна със всякаква измет. Англичаните са пропаднала нация и единственото разнообразие на младежта е да се напият до припадък в петък вечер, да гледат мача и да не изтрезнеят до понеделник. После цяла седмица правят планове как да се напият следващият Петък. Такава английска измет можеш да видиш навсякъде слънчев бряг, Испания, Португалия и др курортни места. Заспиват направо упиками и насрани директно на улицата.. така че недай да ги превъзнасяш тия утрепки пропаднали...
    Имат предубеждения към източно европейци определено, щото са по качествени от тях. В това подобие на държава за да успееш трябва да си индиец, арабин или негър. Много им се радват на черните пишки , щото друг няма кой да им оправя изключително грозните и затлъстели жени....ти хубава англичанка видел ли си, щото аз не съм...
    Призивът ти българи да не ходят там го адмирирам. Всеки уважаващ себе си човек няма работа в тая кочина, наречена държава..само нашите цигани имат голям шанс, но не като българи. Да зимат по един индийски паспорт и да се представят за индийци, каквито са всъщност.

    Коментиран от #22, #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Страхотно си го написал!

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пустиняка":

    Това трябва да се отпечата и разлепиха по всички катуни и темподобни цигански "ж-к"! Че да поолекнем и ние, и да натоварим и Англия с нашия брутен национален излишък!

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Bg тираджия в USA

    2 4 Отговор
    МАКС , ЗА 2018 ИЗКАРАХ 200 ХИЛЯДИ ДОЛАРА.ИНФОРМАЦИЯТА ТИ ЗА 60 ЦЕНТА НА МИЛЯ НЕ СЕ ВРЪЗВА
  • 25 Гост#19

    7 2 Отговор
    За пръв път в Англия си видял циганин ха ха ха ти огледало не ползваш ли.
  • 26 Иван

    2 1 Отговор
    Разходи нямат-.......Чисто друг път.
  • 27 Алекс

    3 2 Отговор
    За първи път чувам някой да е роден тираджия!? Аз например съм роден категория В и за автоматик...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бивш инструктор

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Пустиняка":

    Аз това съм видял и това комемтирам. За мен са шайка рапзпасана пасмина, а всеки има право на лично мнение. Между английският и българският шофьор разлоката е от небето до земята. Английскоте шофьори са стриктни, дисциплинирани и колегиални. В Англия да си шофьор е престижно, а в България е унизително. И в България има много добри шофьори, но са рядкост. Аз съм раборил с окошо 80 бг шофьори, а от тях добро впечатление са ми направили едва десетина, а отлично двама, трима. Това е реалността, без значение харесва ли ви или не, за мен лично българските шофьори НЕ СТАВАТ! Ако бях собственик на транспортна фирма в Европа бих наел българи, но само ако представят стаж от Англия.
  • 31 васик атанасова

    3 0 Отговор
    ще ни излязат хемороиди от тези камиони
  • 32 GoGo2020

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    За кои хубави работи да те търсят??? За сферата на услугите-финансови анализатори, банкери, търговци??? Нима имал образование, ценз, сертификати и владееш поне 3 чужди езика. Приятелю, имат си такива хора. Трябват им за БАЧКАНЕ...за черната работа. Едно време робите са ги довеждали с кораби, сега сами си ходим на крака при нашите робовладелци..