Last news in Fakti

7 Януари, 2019 16:14 16 845 8

Корите от мандарини и портокали вършат чудеса, не ги изхвърляйте

  • мандарини-
  • портокали-
  • лимони-
  • цитрусови плодове-
  • празници-
  • коледа-
  • кори

Ето какво е приложението на корите на цитрусовите плодове

Корите от мандарини и портокали вършат чудеса, не ги изхвърляйте - 1
Снимки: Shutterstock

Коледните и новогодишни празници най-често свързваме с топлина, чай, горещ шоколад, домашен уют, и особено с аромата на канела, портокали и мандарини. Много от нас са свикнали още от малки след като обелят цитрусовия плод, да сложат кората на радиатора, за да ухае добре вкъщи.

Оказа се, че това е много добра идея, но корите от мандарини и портокали имат и други невероятни приложения, които може да направят чудеса с дома ви. Оказа се, че за да имаме чиста и приятно миришеща къща не ни трябват много неща, а именно корите от мандарини и портокали.

Корите от мандарини и портокали вършат чудеса, не ги изхвърляйте

Свежите кори от мандарина, разположени на рафтове, където се съхраняват торби, буркани, кутии с храна и какво ли още не, ефективно защитават кухнята от редица вредители и насекоми, включително молци и мравки.

Важното правило тук е да поставим кората веднага щом я обелим, а не да чакаме да изсъхне. Тя е ефективна само докато още отделя етерични масла.

Също така може да нарежете коричките на малки парченца, а после да ги сложите в платнени торбички, който да пъхнете между дрехите си, за да миришат по-свежо. Спокойно в тях може да сложите и малки виолетови цветя, пръчици от канела, цветя от лавандула, листа от мента, карамфил и клончета от розмарин. Силните аромати отблъскват молците и ги държат далече от дрехите ви.

Корите от мандарини и портокали вършат чудеса, не ги изхвърляйте

Корите от мандарините и портокалите може да сложите и в декоративни чинийки, а тях на различни места из стаите, като по този начин отново си осигурявате свеж и приятен аромат, който ще се носи из целия ви апартамент, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голям прос

    23 0 Отговор
    Въртяха, сукаха и освен за молци и ароматизатори, за друго не видях да се използват. Сладко се прави от портокалови кори. В камината стават за подпалки изсушени. Резенче портокал или лимон във виното е еликсир. Абе, що не си гледам моите, ами чета други бедни фантазии
  • 3 ТТТ

    7 0 Отговор
    Преди много години отидох да бера портокали в Гърция. Виждал съм мъртъв гущер в кората на портокал. Повръщал съм от миризмата на отровата с която ги пръскат.

    Коментиран от #4

  • 4 Аууу

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТТТ":

    Ужас!
  • 5 Гражданин

    4 0 Отговор
    Комари посред зима
  • 6 Влажните кори

    2 0 Отговор
    В торбичка, между дрехите ще мухлясат . Слагат се върху нагорещена повърхност и се махат след като изсъхнат!
  • 7 1234

    2 0 Отговор
    АКО ИСКАТЕ ДА СИ БОЯДИСАТЕ РЪЦЕТЕ В ПОРТОКАЛОВ ЦВЯТ РАЗТЪРКАЙТЕ КОРИТЕ И РЪЦЕТЕ ВИ ЩЕ СЕ БОЯДИСАТ ОТ БОЯТА С КОЯТО СА БОЯДИСАНИ ОЩЕ ЗЕЛЕНИТЕ ПОРТОКАЛИ И МАНДАРИНИ.
  • 8 Чичо Пешо

    0 0 Отговор
    по принципи ги режа на дребни кубчета и ги варя в захар, докато се карамелизират, после ги суша и са идеални за кекс и за греяна ракия. А пък оня ден, понеже нямах готови, със зеленчукобелачката обелих 4-5 парчета и сложих с малко захар да се карамелизират и после ракията- около 400 гр. и 2 супен илъжици мед....няма такъв кеф