Новини

Учени откриха най-полезната мазнина за готвене

Използвайте този продукт, за да готвите най-здравословно

Публикувана: 21 Януари, 2019 12:52
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8234
Учени откриха най-полезната мазнина за готвене
Снимки: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Учени от Испания съобщиха коя е най-добрата мазнина за готвене, която има куп полезни за здравето свойства. Експертите посочиха продукт, с който, ако готвите, ще се предпазите не само от високо кръвно, но и диабет тип 2, артрит, както и някои видове рак.

Веществата в този продукт понижават стреса и разширяват кръвоносните съдове. Специалистите са достигнали до този извод след четиримесечен експеримент.

Учените смятат, че готвенето с маслиново олио (известно още като зехтин), има много благоприятно влияние върху организма.

Учени откриха най-полезната мазнина за готвене

Това е може би най-добрата готварска мазнина, тъй като в нея се съдържат антиоксиданти, наречени полифеноли. Специалистите са сравнили ефекта от две четиримесечни диети. Едната от тях била богата на зехтин, а другата не.

Резултатите са показали, че изобилната консумация на зехтин се свързва с понижение в систоличното и диастоличното кръвно налягане, като ефектът е по-ясно изразен при жените.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Перър
1 Отговор
това е реклама иначе не е съвсем така.

Оценка:
-12 +60

Зехтинчо
2 Отговор
След два дни ще има статия колко е вреден зехтина ....

Коментиран от #22


Оценка:
-10 +57

учЕни от Русия
3 Отговор
Пък водката колко е полезна...

Оценка:
-8 +34

Селянина с колелото
4 Отговор
Бравооооо откриха топлата водаааа, ся и бойлера трябва да открият.

Коментиран от #15


Оценка:
-4 +24

гост
5 Отговор
Глупости.Да го напряват 1 литър за 1 лев и може да го пробвам.

Оценка:
-6 +13

Калимера
6 Отговор
ЩО не ме Питаха ????? Ами са се Мъчили да " откриват " ??????????????

Оценка:
-1 +10

да да
7 Отговор
e какво да кажат учените от страната с най голямо производство на зехтин

Оценка:
-2 +33

ХА ХА ХА
8 Отговор
БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ ОТКРИХА, ЧЕ СЛЪНЧОГЛЕДОВОТО ОЛИО Е НАЙ ЗДРАВОСЛОВНОТО, ПОНЕЖЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ СЕЕ СЛЪНЧОГЛЕД ! ПЛАТЕНИ ДРАСКАНИЦИ !

Оценка:
-4 +31

Гост
9 Отговор
Най-доброто е претопеното и пречистено масло. Също известно като ги(ghi).

Оценка:
-3 +10

Мас
10 Отговор
Единствената добра и безвредна мазнина за високотермична обработка на храни е свинската мас. Зехтинът е чудесен за салати, но всички растителни мазнини образуват канцерогенни съединения при високи температури, най-вече при пържене.

Коментиран от #11, #12


Оценка:
-3 +50

биббо
11 Отговор

До коментар #10 от "Мас":


Абсолютно съм съгласен!!! Растителната мазнина е изключително вредна при термична обработка. Ако е за салата е супер.

Оценка:
-2 +16

Таман тъй
12 Отговор

До коментар #10 от "Мас":


И Баце тъй рече..."да ядем филии с мас и компири".

Коментиран от #14


Оценка:
-2 +12

Алфа Ромео
13 Отговор
Не е вярно зехтина е подходящ за салати но при нагряване е по-вреден и от слънчогледовото олио, най-добре е според мен нерафинирано слънчогледово олио "шарлан".

Оценка:
-1 +9

Алфа Ромео
14 Отговор

До коментар #12 от "Таман тъй":


Маста е естествен продукт и също е подходящ, организма го разпознава като такъв и го усвоява по възможно най-добрия начин, това че е вредна са митове и легенди.

Оценка:
-2 +21

Нептун
15 Отговор

До коментар #4 от "Селянина с колелото":


Верно.След толкова експерименти и проучвания...

Оценка:
-0 +0

hmhmhm
16 Отговор
Ама защо кое с какво се свързва? Какви са тези анти оксиданти и защо са добри а не лоши. Какво му е на окислителния процес? Тези полифеноли какви са ? защо да са благоприятни и как ще свързват свободния кислород който евентуално е окислител а те са анти оксиданти? Фенолите не са много реактивни съединения камо ли полифенол. Там има много добре дисоциирано ядро и връзката е доста силна. Абе Вие който сте писали статията разбирате ли от тези неща или се опитвате да заблудите народа да ви вярва. Я у лево. Как ще ми накарате мускулите на сърцето да се съкращават по бавно? а по бързо? А синосоатриален възел знаете ли какво е?

Оценка:
-1 +6

17
Този коментар е премахнат от модератор
Готвач
18 Отговор
Олиото от механично пресован слънчоглед е най добро !

Оценка:
-0 +5

гнида
19 Отговор
До скоро пишеха , че зехтинът е канцерогенен при готвене ! А сега друго запяха ...

Оценка:
-0 +9

гост
20 Отговор
При висока температура зехтина не е ли токсичен?В Гърция зехтина се използва за салата или се добавя накрая. Ако греша нека някой да ме убеди с аргументи.

Оценка:
-0 +10

незнайко
21 Отговор
Това се знае от край време. Все едно да ми кажат да карам Мерцедес вместо Москвич. Когато продадат мерцедеса на цената на москвича тогава ще готвим и със зехтин !!!

Оценка:
-1 +1

баба
22 Отговор

До коментар #2 от "Зехтинчо":


Вижте снимчицата горе, в дясно. Какво искате от детето? Цялото им поколение е незнаещо.

Оценка:
-0 +0

Бай Благой
23 Отговор
То това е ясно от поне 100 години....испанюгите "не откриват топлата вода" - в случая зехтина!!!
Учениииии - Диванееетааа....- Бай Ганьо :D :D

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков с коментар за 3 – ти март
Българите имаме морален компас, завещан от дедите ни"

Още бисери