Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Бил Гейтс предупреди, че сме изправени пред големи проблеми

Не трябва да има противоречие между услугите, които компаниите предлагат, и защитата на личните данни

Публикувана: 27 Януари, 2019 21:20
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 23918
Бил Гейтс предупреди, че сме изправени пред големи проблеми
Снимка: EPA/БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Защитата на личните данни ще продължи да бъде голям проблем пред технологичните компании. Те, обаче, трябва да говорят по тези проблеми открито и да ги предвиждат. Това заяви съоснователят на Microsoft Бил Гейтс в интервю пред Франсин Лакуа от телевизия Bloomberg.

Гейтс обясни, че най-важното нещо, което една технологична компания трябва направи още със старта си, е да спечели доверието на потребителите. „Важно е, за да получиш разрешения от потребителите. Защитата на личните данни… не може просто да кажеш на хората: „Хей, купете си защита“. Трябва да им кажете: „Ето я услугата, с която ще ви помогна да си организирате по-добре нещата, да разберете кое съобщение е важно и кое — не. Но в същото време, въпреки че моделирам и наблюдавам поведението и активностите ви, няма да споделям информация за тях с други компании“, заяви той. Бил Гейтс обсъди още финансирането на глобалните здравни инициативи, кога може да очакваме първите ваксини срещу малария и СПИН и бъдещето на работния процес на фона на загубата на работни места за сметка на технологиите.

Ето какво още каза един от най-влиятелните мъже на планетата:

Снимка: EPA/БГНЕС

Бил Гейтс предупреди, че сме изправени пред големи проблеми

Франсин Лакуа: Как трябва да се финансират някои от важните инициативи по различен начин, така, че да се привлекат повече хора?
Бил Гейтс, съосновател на Microsoft
: Минаха 20 години откакто основахме две организации — едната за ваксините за бедните деца по света и другата — за заличаване на ХИВ и малария дори в най-тежките райони на Африка. Тези две организации се справиха изключително добре. Фондацията ни вля над 10 млрд. в двете каузи. Като цяло сумата е 100 млрд. Повечето пари дойдоха от бюджета за чуждестранна помощ. Така че в общи линии това, което казваме тук, в Давос, е — вижте този опит, това постоянно трупане на знания. Въпреки всички неща, които ни разсейват, нека да запазим този ангажимент, защото можем да стигнем още по-далеч. Новият кръг на финансиране на двата фонда предстои, глобалният стартира през октомври във Франция. Всеки път, когато някой се вгледа в тях и работата, която е свършена, е ентусиазиран. Затова мисля, че избягваме факта, че това е далеч, че има опасност от разсейване.

Франсин Лакуа: Има ли тревога от пренебрежение и как убеждавате инвеститорите? Иновациите биха могли да помогнат на бедните. Например иновации чрез лекарства. Какъв съвет давате на инвеститорите? Как да правят добро, без да губят пари?
Бил Гейтс:
В много от тези случаи става дума за грантове. Няма пряка възвръщаемост. Но икономическата полза идва от това, че децата оцеляват, че участват в икономиката и помагат… Възвръщаемостта като цяло е огромна. Просто вадиш страни, които не са стабилни, където много деца, до 15% от децата умират, преди да навършат 5 години. Ти помагаш на тези страни да се стабилизират. С времето страни като Индия, Индонезия и Виетнам от бенефициенти на помощ се превръщат в участници в световната икономика. И получават стабилност. Това означава, че там вече не е необходимо да се харчат пари за отбрана, знаеш, че не предстои пандемия, защото здравните им системи вече са се задействали и са спрели болестта, преди да се разпространи. Така че с правилната перспектива — а тя е дългосрочна, това са много ефективни действия.

Франсин Лакуа: Каква технология да търсим? Вие сте се насочили към ваксините. Насочвате се и към дроновете и други неща.
Бил Гейтс:
Да, дроновете се използват за доставка на храна, в някои от местата, до които е трудно да се стига, заради наводнени пътища, например. В много от тези страни е така. В Руанда, например, вече започнахме с този тип доставки и резултатът е добър. Най-важното нещо, обаче, е осигуряването на новите ваксини. Нямаме ваксина против ХИВ, нито срещу туберкулоза или малария. Организациите ни доставят това, с което разполагаме. Със сумата, която нашата фондация отделя, а също и правителството, опитваме се да намерим нови инструменти за създаване на такива ваксини и заедно с доставките с дронове да изградим първична здравна система. Тоест, това означава, че благодарение на тези доставки веднага щом получим нещо — например нови мрежи за легла, които да предпазват от комари, те ще стигнат веднага дори и до най-труднодостъпните райони.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Колко бързо можете да получите тези ваксини?
Бил Гейтс:
Ами, за съжаление не става за един ден. Новите мрежи за легла, с които решаваме проблема с устойчивостта на настоящите, ще пристигнат тази и следващата година. Това е много скоро. Чудодейната ваксина, която ще ни помогне с тези болести, може да очакваме в по-скоро измежду 6 до 10 години. Трудно се оказа създаването на ваксина за ХИВ. Но тя е суперважна, защото все още много хора се заразяват. И за да се спре разпространението, трябва да има ваксина.

Франсин Лакуа: Технологията е причина много хора да си изгубят работните места. Кой трябва да отговаря за подкрепата на тези работници?
Бил Гейтс:
Различните правителства имат различни програми. Технологията, в широкия смисъл на думата означава, че вече няма нужда да сме единствено или основно фермери. Постоянно в страните със средни и високи доходи се появяват нови нужди, за които са необходими кадри. Така че, ако оставим икономиката да бъде динамична, тези нови работни възможности ще продължат да се появяват. А междувременно, ако говорим конкретно за спиране на нечия кариера, която е изисквала специално обучение, то в този смисъл някои правителства са по-добри от други в предоставяне на възможност на този човек да си намери друга работа и да получи нови умения (…). Цялостната картина е добра, но за да сте сигурни, че няма много губещи, трябва да имате иновативни програми.

Франсин Лакуа: Когато дойдохте да говорите за филантропските си усилия, видяхте ли повече частни компании, които да искат да правят добро, защото правителствата на Запад изглежда се оттеглят от някои от тези ангажименти?
Бил Гейтс:
Всъщност нивата на помощи продължават растат умерено. Помощта от Великобритания се увеличи доста, от Германия също. Американският конгрес поддържа същото ниво. Частният сектор не иска да се включи с пари за помощ. Компаниите по-скоро са склонни да помагат с това, в което са добри. Например, срещнах се с големи химически компании, които са ни нужни, за да се сдобием с нови инсектициди за земеделието и за спиране на маларията. Срещам се с всички фармацевтични компании и говорим за иновациите, които трябва да ни осигурят. Така че да, частният сектор продължава да прави иновации и да ги предоставя за най-бедните на достъпна цена. Това е много важно за продължаването на тази програма.

Франсин Лакуа: Ако трябваше да основете нова технологична компания днес, колко внимание щяхте да обърнете на личните данни?
Бил Гейтс:
В системата на изкуствения интелект, която помага на хората, за да получаваш достатъчно информация трябва да накараш хората да ти имат доверие. Трябва да се увериш, че хората разбира колко сериозна защита има, как се предпазват данните им. Важно е, за да получиш разрешения от потребителите. Защитата на личните данни… не може просто да кажеш на хората: „Хей, купете си защита“. Трябва да им кажете: „Ето я услугата, с която ще ви помогна да си организирате по-добре нещата, да разберете кое съобщение е важно и кое — не. Но в същото време, въпреки че моделирам и наблюдавам поведението и активностите ви, няма да споделям информация за тях с други компании.

Франсин Лакуа: Но вие имате такъв опит с регулаторите в САЩ и Брюксел. Какъв е вашият съвет за новите технологични компании? Много държави искат тези компании едва ли не да фалират.
Бил Гейтс:
Ами, не знам дали е чак така. Технологичните компании са толкова успешни. Погледнато от една страна, те са в центъра на всичко най-масово, на това как и какво хората пазаруват, на комуникациите… Това няма да свърши скоро, особено докато технологията играе толкова ключова роля. Новите технологични компании трябва да участват активно в обсъждането на въпроси за защитата на личните данни, на това каква реч да бъде позволена и каква не, както и как да се структурира работата така, че да е справедливо за всички страни. Така че защитата на личните данни ще продължи да бъде много голям проблем. Не трябва да имат противоречие между услугите, които компаниите предлагат, и защитата на личните данни. Тези неща могат да се решат. Например, за лицевото разпознаване Microsoft излезе и каза — ето какво мислим ние за тези регулации. Не ги забранихме, нито открихме. Нека тези услуги се разрешат там, където са полезни — например за намиране на изгубени деца, има и още много позитивни приложения. Но не бива да чакаме тези проблеми да натежат и после да мислим как да ги решаваме, а трябва да ги предвиждаме.

Франсин Лакуа: Във вашите три свята — технологията, филантропията и глобалната икономика — според вас къде бъркат най-много главните изпълнителни директори?
Бил Гейтс: Иновациите променят правилата. Това е и нещото, от което най-много се вълнувам и аз. Дали иновацията ще бъде нов много напредничав софтуер или здравни инструменти, които ще помогнат не само за заразни болести, но и при всичките ни големи здравни предизвикателства, включително Алцхаймер. След това идва и енергетиката — няма да избегнем големите проблеми с промените в климата без масови иновации в много части на реалната икономика. Така че иновациите са това, което променя правилата на играта и много директори се оказват изненадани, след като осъзнават, че не ги вкарват достатъчно в компаниите си.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Представител
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Типичен представител на днешното капиталистическо време... Правиш пари от едно, разбираш от втора, а вече с позицията на силата почваш да даваш съвети за трето.... нищо че никога не си работил в тази насока и може би нямаш и най-малка представа от света извън своето ежедневие. Уважавам г-н Гейтс, но фондациите и криенето на данъци до сега не чух да са измислили лекарство или лек с/у нещо. Само хипотези накъде да се развива света чуваме от него през последните 10-тина години.

Коментиран от #2, #7, #11


Оценка:
-16 +32

Хо хо хо
(гост)

Неутрално
2 Отговор

До коментар #1 от "Представител":


Подкрепям мнението на горния. Няма нито едно конкретно нещо което този човек да е направил

Коментиран от #9


Оценка:
-12 +33

Бил Гейтс
(гост)

Неутрално
3 Отговор
ГоУем съм 💥👊💣🛩️

Оценка:
-9 +7

Fibus
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Крадеца на идеи Гейтс много ги разбира нещата

Оценка:
-12 +29

Alpha_Lone_Wolf
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Борели са се за малките африканчета да ги лекуват от маларияи ХИВ, глупости те ходеха да ги заразяват. То лошо няма, но това правеха.

Оценка:
-10 +17

jo hustan
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Този човек има пари колкото при комунягите БВП за 10г. напред

Оценка:
-5 +13

стоян георгиев
(гост)

Неутрално
7 Отговор

До коментар #1 от "Представител":


явно си много слабо запознат тогава .отвори на пристън,харвард или които се сетиш университет от брашляновата лига.провери кво е измисли във въпросния университет за последните 30 години.после погледни къв е бюджета му за наука и ква част от парите са събрани от филантропи като геитс.само да ти кажа че това се прави ежегосно и от поне 100 години.въпрос на култура,но уви този тип култура не битува тук.за вас геитс е нещо средно между пеевски и ковачки.истината е че няма нищо общо,а тва че дава акъл е много добре за нас щото всяка негова дума струва милиарди.тва пак е въпрос на култура и пак няма да ме разбереш.

Коментиран от #10, #12, #18


Оценка:
-13 +15

точно пък тоя микромек
(гост)

Неутрално
8 Отговор
ще ми говори за защита на лични данни! С тоя кийлогър,дето само да преместиш мишката и праща...праща към някой от 50 -те установени вече микромеки сървъра!

Оценка:
-2 +14

чети да не работиш
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #2 от "Хо хо хо":


Науката е злато, но на теб май, не ти е нужно.

Оценка:
-0 +7

ха от днес
(гост)

Неутрално
10 Отговор

До коментар #7 от "стоян георгиев":


струва с 10% по малко!Но разбира се не струва колкото борсовата си капитализация,щото ако рече да продава ,ще вземе най много 70% от акция и то преди паниката да свали цената им поне до 10%!така че -колко струва е въпрос за наивници!Струва колкото му дадат,а ако не му дадат значи-нищо!Но пък не иска да пробва!За сметка на това пък иска да шантажира потребителите си!

Оценка:
-2 +8

ранко
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #1 от "Представител":


нема и да чуеш щото всички болници ше пострадат финансово от тия лекарства ;)

Оценка:
-1 +6

Трамвай
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #7 от "стоян георгиев":


Щом съм сладбо запознат ето и действията му: "Бил Гейтс е един от най-големите дарители в сферата на филантропската дейност. Смята се, че от 1994 насам той е отделил над 35 млрд. долара от богатството си за различни благотворителни каузи. Само през 1999 година той инвестира безпрецедентните 16 млрд. долара в помощ на света." ... А и м/у другото аз си спомням още как в 90-те вече имаше близо 50 млрд. и каза, че ще дари всичките за фондацията когато тогава плануваше и ще си остави само 1 млрд. за семейството. Сега 20-тина годин по-късно той има 70-80 млрд. Явно е давал и на фондацията през годината 35 .... затова и казах, че с нея само крият данъци. Айде вие ми кажете една кауза за 35 млрд. долара, която си е струвала тези пари. Да ги бяха дали на африканските държави - да се е пооправил света...

Оценка:
-0 +11

13
Този коментар е премахнат от модератор
Ники
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Факт е , че с фондациите се спестяват данъци , но човекът има повече пари отколкото може да изхарчи и решава че е негов дълг към света да помага ... а това е много ама много сложна задача ... иначе той дава своите мнения по определени въпроси ... умния човек ще прочете и ще обмисли позицията на Гейтс , защото човек като него има какво да каже .. Той е направил бая неща !! Вие ми кажете кой е направил нещо повече ?? Дори и да се сетите .. ще е спорно и пак ще е в топ 10 Гейтс ... Едно време възпитанието беше такова че , не коментираш хора дето са направили повече от теб

Оценка:
-4 +4

Ники
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Факт е , че с фондациите се спестяват данъци , но човекът има повече пари отколкото може да изхарчи и решава че е негов дълг към света да помага ... а това е много ама много сложна задача ... иначе той дава своите мнения по определени въпроси ... умния човек ще прочете и ще обмисли позицията на Гейтс , защото човек като него има какво да каже .. Той е направил бая неща !! Вие ми кажете кой е направил нещо повече ?? Дори и да се сетите .. ще е спорно и пак ще е в топ 10 Гейтс ... Едно време възпитанието беше такова че , не коментираш хора дето са направили повече от теб

Коментиран от #16


Оценка:
-4 +3

КаквоЕнаправил
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #15 от "Ники":


Интересувам се от кариерата му от начаото на 90-те ... Какво е направил Гейтс: Майкрософт купуват първата си операционна система наготово и просто я продават за много повече. Гейтс си направи справка от каква фамилия е и виж до втората световна война може да стигнеш рода все на високи постове.... Когато ЦРУ седи зад целия ти бизнес, мисля че не трябва много за да успееш. Спомням си поръчките за Майкрософт 95-та година когато нашата администрация харчеше луди пари за лицензи (за тогавашните пари) ... при положение, че нямаше даже компютри, които могат да пуснат съответния windows и офис пакет.... Точно тогава изгрява и Майкрософт - Едно голямо парче от държави трябваше да почнат да плащат за софтуер, държави които преди не го правеха, защото бяха зад завесата... Много ми е интересно като кажете, че човека е направил много. Какво точно: не е бил гениален софтуерист, а човек които от правилната рода, с правилните контакти на баща му продава продукт, който дори не е негов...

Оценка:
-0 +3

17
Този коментар е премахнат от модератор
666
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #7 от "стоян георгиев":


Да Стоянчо никой от пишештите тук няма да те разбере...Но то затова и държавата ни е на това дередже....

Оценка:
-0 +0

new kids on the block
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Били е един обикновен масон....

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира в парламента приетите вчера от НС на първо четене промени в Конституцията:
Популистичните промени не ни интересуват. Те от само себе си ще оттекат в канала"

Още бисери