Last news in Fakti

9 Февруари, 2019 13:26, обновена 10 Юни, 2022 10:27 29 065 46

С какво ни вреди хлябът?

  • хляб-
  • вреди-
  • ползи-
  • тяло-
  • здраве-
  • кожа-
  • причини

Оказва се, че той е доста вреден

С какво ни вреди хлябът? - 1
Снимка: БГНЕС

Напоследък диетите без въглехидрати са на мода и изоставянето на брашното се счита за важна стъпка към здравословния начин на живот. Хиляди блогъри редовно споделят истории за това, което се е променило в живота им, откакто са се отказали от употребата на брашно и хляб. Резултатите им са направо шокиращи.

Дали хлябът наистина е полезен за нас и редно ли е да се засищаме с него, при положение, че всъщност, макар може би и не много съзнателно, плащаме изключително висока цена? Нека проверим.

Всъщност се оказва, че отказът от хляб води до невероятни резултати: кожата се подобрява, теглото намалява, тялото се пълни с енергия.

Няма нищо лошо да хапвате пълнозърнест хляб, а също и този произведен от ръж, овесено брашно или трици. Такъв продукт е изключително полезен за организма. Нищо чудно, че човек може да живее достатъчно дълго, като яде само един черен хляб и вода. Но бялото е съвсем различна история. През ХХ век брашното започва да се произвежда индустриално и качеството му намалява значително . Ето защо, ние силно препоръчваме да се откажете от белия хляб, изпечен от висококачествено брашно. Обясняваме защо.

Причина 1: Безполезен продукт

Пшеничното зърно е богато на витамини. Но всички хранителни вещества в процеса на преработка на зърното и превръщането им в брашно просто изчезват. Бяло брашно от най-висок клас запазва само около 30% от полезните вещества , които след 2 седмици престават да бъдат активни. А какъв е срокът на годност на брашното? 12 месеца. От него правим любимия хляб на всеки, който всъщност е направен от безполезен бял прах, наречен висококачествено брашно.

Причина 2: Липса на вкус

Признайте, белият хляб няма вкус. Но именно с това той е прекрасен за мнозина. Той не пречи на вкуса на продуктите, които ще използвате с него: месо, супа, сирене. Но и не ги подобрява, както това може да направят пълнозърнестите тестени изделия.

Причина 3: Токсичност

В съвременния свят пшеницата се отглежда в огромен мащаб. За да се получи повече и по-бързо, тя се пръска с пестициди и се отървава от гризачи и гъбички - третира се с различни химически съединения. Но най-важното предстои. За да бъде брашното бяло, производителите използват за избелване същото вещество като за измиване: бензоил пероксид, натриев пиросулфат и калций, хлор диоксид. Винаги трябва да се уточни от какво брашно е направен хляба: рафинирано или органично. Рафинираното преминава всички описани по-горе начини.

Причина 4: Обрив по кожата

Ние сме това, което ядем. И, ако човек яде всякакви тестени изделия, това със сигурност ще се отрази на кожата му. Обривът по кожата е най-честият резултат от реакция към глутен (пшеничен глутен), съдържащ се в хляба. Глутенът практически не се отделя от тялото и се отлага върху стените на червата, като уврежда влакната му. С течение на времето функцията на абсорбция на хранителни вещества от тези влакна е нарушена. Ето защо, преди да отидете на козметик отново, прегледайте диетата си.

Причина 5: Проблеми с храносмилането

Тук глутенът отново е виновен: той нарушава целостта на клетките в червата и затова човек получава редица проблеми с храносмилателната система. Пълнозърнестият хляб съдържа много важен елемент за човешкото тяло - фибри. А в продуктите от висококачествено брашно практически няма. Само 5-6 филии пълнозърнест хляб на ден ви осигуряват дневна доза фибри . Ако искате да получите този процент от зеленчуци и плодове, ще трябва да ядете 14 ябълки, или 21 моркова, или 25 домата, или 2,3 кг краставици.

Причина 6: Преждевременно стареене

Както вече разбрахте, целият състав на хляба буквално крещи, че това е продукт, лишен от хранителни вещества . Получавайки такава храна, в която няма необходимите витамини, нашият организъм не може да бъде свеж и млад. Затова любителите на брашното обикновено изглеждат по-стари от възрастта си.

Причина 7: Зависимост

Към хляб лесно можете да се пристрастите като наркотик. Брашното дава зашеметяващо освобождаване на захар в кръвния поток и в резултат на това изстрелването на хормона инсулин. Изяли сте само едно парченце тестено, а нивото на захарта ви се вдига бързо нагоре, но после стремително пада надолу - и сега се чувствате вяло и отново искате да ядете бързи въглехидрати, за да почувствате прилив на жизненост. Такъв рязък скок в нивата на кръвната захар може дори да доведе до диабет.

Причина 8: Наднормено тегло и затлъстяване

И тази причина може да стане основна за много хора, когато откажат да ядат брашно. Повече от 70% от хората, които рязко изключват хляба от диетата си, губят тегло през първите 2 седмици. 100 гр. брашно от най-висок клас съдържа само 0,6 г фибри , а останалата част от съдържанието се усеща значително върху бедрата, страните и корема под формата на мастни гънки. Хлябът има гликемичен индекс дори по - висок от този на шоколадовите блокчета. И нишестето, съдържащо се в хлебни изделия, бързо се разделя в храносмилателния тракт и навлиза в кръвта под формата на глюкоза . Това означава, че скоро отново ще почувствате глад.

Бъдете внимателни и винаги проучвайте състава на продукта, който купувате.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рашка с прашка

    57 21 Отговор
    Рядко голяма простотия. Да сегашния хляб е вреден, поради многото химия вложена в него. Я хапвайте хляб от някоя селска фурна, да видим дали ще ви е зле.

    Коментиран от #19, #28

  • 2 хроно граф

    63 18 Отговор
    Нашите деди, навремето, отхранени със селските самуни превземаха непревземаеми крепости с по пет на нож.
    Сега ни пробутват джендарската "киноа", което си е, всъщност щир и ни пробутват фуражно жито, с нисък процент на белтъчини и изобщо хранителна стойност.
    За десерт, пропаганда за дебили "колко е вреден хляба", раиш ли.

    Коментиран от #8, #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    37 13 Отговор
    Много глупава статия!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хари

    39 7 Отговор
    Маята е чиста отрова. Яжте содени питки. Фуражното зърно от което правят хляба също е с много ниско качество. Има уникални сортове българска пшеница, но те не са високодобивни като фуражните и зърнената мафия не ги рекултират. Визирам сорта Венка на Образцов чифлик русенско. Така е защото нямаме държава и тиквите си гледат само офшорните сметки.
  • 7 Bubbles

    12 15 Отговор
    Ами на вас може и да ви вреди, аз хляб не ям отдавна.

    Коментиран от #22

  • 8 Bubbles

    25 9 Отговор

    До коментар #2 от "хроно граф":

    Айде прави разлика ако обичаш!
    Нашите деди са яли БЯЛ хляб само на празник при това ЕВЕНТУАЛНО, през останалото време и на просеник са се радвали.

    Коментиран от #13, #44

  • 9 Браво, Иво!

    22 14 Отговор
    Браво, Иво, не го слушай това тролче-идиотче! Статията ти е много изчерпателна, вярна, полезна и компетентна! Всеки интелигентен човек ще се съгласи с теб! А това тролче да продължава да си оправдава липсата на воля и лакомията - то си е за него и такива като него!
  • 10 Умната Павлета

    22 5 Отговор
    Така се говори ,защото сегашния съвременен хляб ,няма нищо общо с едновремешния...!Всички видове хляб е с еднакъв вкус ,значи безвкусен....!Купувах бял хляб текезесарски,докато се прибера половиния хляб е отишъл,затова и напълнях....!Сега поумнях на стари години и не ям почти хляб...!!!!

    Коментиран от #26

  • 11 селянин 1

    30 5 Отговор
    Я слагам у фуражомелката,царевица и жито,мелиш на ситно..после малко мая и сол,става пита за приказ..2-3 резана сланина,малко праз с кисело зеле,с зехтинче и пиперче.. а и една ока червено винце,за преглъщане..и чекам следващата студена вълна.
  • 12 Читател

    26 5 Отговор
    Статията е добра, аз лично се отървах от дългогодишна астма, с помощта на безглутенова и безмлечна " диета"+ малко хомеопатия. Но всеки има право на избор
  • 13 Емил

    13 18 Отговор

    До коментар #8 от "Bubbles":

    Поредната комунистическа глупост! В България се е ял прдимно бял (тип 650-700 брашно) хляб!

    Коментиран от #20

  • 14 Киро

    13 7 Отговор
    Аз хляб не ям няколко месеца пък съм още жив.
  • 15 Bahti

    21 3 Отговор
    Яжте Само пържоли с Вино и да ви Гадно и да се Мъчите!
  • 16 Офф...

    25 5 Отговор
    Консумацията на бял хляб, тестени изделия и прочее въглехидратни храни води ди разширяване на стомаха, това е изключително вредно и нездравословно. Като получите стомашно разширяване, почвате да поемате ОГРОМНИ количества храна, забравяте за всякакви диети, изнервени сте, вечно гладни, дебели, грозни, потиснати и още куп гадости... после посягате към чашката и цигарите..! Не е трудно това да се прекрати или просто да се избегне като изритате вредните навици! Повярвайте, заслужава си!!!
  • 17 Alpha_Lone_Wolf

    17 1 Отговор
    В МОЯ РАЙОН СЕ ХВЪРЛЯТ ПО 45-60кг АМОНИЕВА СЕЛИТРА НА ДЕКАР! После се хвалят, че вадят 700кг зърно на декар. За отделните пестициди идея си нямам по колко и с какво ръсят. Но за торта съм сигурен.
    От хляба няма по-вредно нещо защото ежедневно ни е на масата.
  • 18 Иванов

    32 1 Отговор
    Най- важните храни за интелекта на човек са хляба, рибата и солта. Спрете ги и се чудете после защо всичко ви е едно такова повърхностно, сиво и безлично. Вие чули ли сте, че даже има житен режим подпомагащ здравето на човека и се прави точно този месец. Като го направите и после цял живот ще козирувате пред житото! А защо според вас на гробище се носи варено жито? Проучете сами това. Значи според вас вместо да протестираме срещу ниското качество на фуражното зърно с което ни изхранват и тровят буквално и да настояваме да правят хляба от български висококачествени сортове е по- добре да спрем да ядем хляб и да си траем. Може и така, но проблемът не е само с хляба, а и с млеко, сирене, месо и всичко останало. Така един ден ще трябва да спрем изобщо да се храним.
  • 19 memento

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рашка с прашка":

    Щото пщеницата в селската фурна не е пръскана с един препарат на един химически гигант. Почети малко до какво води консумацията на храна, със съдржание на глифосфати и пак говори за селските фурни. Ако ти си отгледаш пшеницата и ти си смелиш зърното, да... но, уверявам те, и в селската фурна влагат боклуци.

    (меся квасен хляб от доста време, зная за какво иде реч и какви лайняни брашна има на пазара).
  • 20 Bubbles

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "Емил":

    БАХАХАХАХАХАХАХА доообре, баба ми през 20-те само бял хляб е яла ша знаеш.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Само хляб

    6 0 Отговор
    Вие яжте картофи и краставици.
  • 24 шефа

    2 8 Отговор
    АЗ ХЛЯБ СИ ХАПВАМ АМА ИСКАМ И ОНОВА РУСОТО ОТ СНИМКАТА С САМУНИТЕ НЕГО ДА ОПЛЯСКАМ МЕЖДУ КЪЛКИТЕ С НАБОРАААААА
  • 25 Факт

    11 4 Отговор
    Колко е вреден и полезен е спорен въпрос, знам обаче, че от него пълнея, и то точно там където не искам. А щом го спра, още на ДЕН ПЪРВИ почвам да слабея и да имам повече енергия!

    Коментиран от #39

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Факт

    7 7 Отговор
    Вие повечето спрете да работите и си почивайте! Аз работя за единия хляб! Нали така беше приказката? Моят принцип е, че мога да карам само на хляб, но без хляб немога! Няма по-хубаво нещо от хляба!
  • 28 Алфа Ромео

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Рашка с прашка":

    Ами този селски хляб нали е правен пак със такова брашно, къде е разликата?
  • 29 Крали Марко

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "хроно граф":

    1 време хлябът не е бил бял и химизиран
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 пипи дългото чорапче

    11 1 Отговор
    Хляба е вреденастроението ако е без месец. А ако си мислите че в доматите и краставиците няма химия жестоко се лъжете.Там всяка седмица се полива с вода пълна с химикали.
  • 32 Помнящ

    11 4 Отговор
    На времето имаше 3 вида хляб - Типов , Добруджа и Стара Загора . С типовия хранеха животни , защото беше 15 ст. , а Стара Загора беше бял и невероятно вкусен , независимо от кой хлебозавод е ! Имаше БДС ! Сега в България почти всичкия хляб се прави от фуражна пшеница ! Хлебната дава по-ниски добави и не се сее . Всички фурни ползват изкуствени подобрители и огромни количества маргарин и палмова мазнина ! Статията е една голяма измама !!!

    Коментиран от #35, #36

  • 33 гощо

    5 1 Отговор
    Вместо 3 кюфтета с хлЕб и лютеница хапвам 6 кюфтета с салатка и коремът седи прибран и ти е лекичко на стомаха! Муането на хлЕб не си е раЛта!
  • 34 гощо

    4 1 Отговор
    Вместо 3 кюфтета с хлЕб и лютеница хапвам 6 кюфтета с салатка и коремът седи прибран и ти е лекичко на стомаха! Муането на хлЕб не си е раЛта!
  • 35 Ххх

    0 7 Отговор

    До коментар #32 от "Помнящ":

    Ти изобщо виждал ли си пшеница на живо та даваш мнение какво се сее? И най-добрия сорт пшеница при неблагоприятна година,( като миналата) може да се окаже фуражна и обратно.

    Коментиран от #37

  • 36 Иванов

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Помнящ":

    Слагат и соево брашно гмо от фащ та да задържа вода, една част соево брашно задържа до 9 части вода, тоест слагат соята и наливат яко вода от чешмата и яж народе! Такъв хляб като го сложите във фризер след 2 часа е замръзнал и е станал на камък. Ако консумирате такъв веднага го сменете, като тествате няколко други фирми във фризера. Качествения хляб не замръзва като камък, а запазва своята мекота и след десетина минути се е размръзнал напълно!!!
  • 37 Селяк

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ххх":

    Обикновено качествената пшеница отива са износ , а фуражната я правят на брашно за БГ пазара .
  • 38 наблюдател

    1 3 Отговор
    Пълни глупости Във весник 24 часа имаше статия че белия хляб е по полезен тъй като брашното е от сърцевината на зърното богато на минерали и най вече калий А и от3000 години се яде хляб А кое е по полезно 200 гр хляб или 200 гр торта Но за тортите и другите сладкиши няма статии
  • 39 наблюдател

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Факт":

    До 25 коментар Колко хляб изяждаш Ако е по 1000 гр на ден може и да ти повярвам А пасти торти вафли сокове не ядеш ли Или си мислиш че е от хляба 100 грама хляб е 245 калории
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Старомоден

    3 0 Отговор
    Голяма простотия. И не се прави много разлика между бял хляб и пълнозърнест хляб. Всичко под един нож а това не е правилно. Да белия хляб е вреден. Този от магазина също. Но да си правиш вкъщи хляб от пълнозърнесто брашно е полезно. Пълнозърнестият домашен хляб няма никакви Е-та, химия, подобрители, набухватели, консерванти и т.н. Да не говорим че нашите баби и дядовци са правели квасен хляб едно време...той е кисел хляб ферментира много бавно поне една нощ и нито се покачва гликемичния индекс т.е. захарта в кръвта, нито глутена е вреден защото се разгражда до безвредни нива, нито състарява или ограбва тялото, има изследвания и е доказано, напротив усвоява се напълно защото и фитиновата киселина се разгражда почти до безвредни нива благодарение на бавната ферментация вкъщи и черпиш само витамини, минерали и ползи от него и си пълен с енергия. Изключително полезен хляб но кисел...заради домашния квас...и не за всеки вкус. (Например не отива да се яде с нещо сладко защото хляба е кисел, но това е бял кусур). Хляб от жива мая има също, не със суха. Домашно приготвен от пълнозърнесто брашно също е полезен хляб. Той не е кисел. Като дори и типово брашно да слагате пак е полезен и по вкусен с типово и витамините и минералите също са запазени като си го правите домашно вкъщи на бавна ферментация. Изключва се само бялото брашно. Но не и типово и пълнозърнесто. Които може и да смесвате. И домашно приготвен хляб а не от магазина. Въобще цялата статия не прави разлик
  • 43 Старомоден

    1 1 Отговор
    ЧАСТ 2 .......Въoбщe цялaтa cтaтия нe прaви рaзликa мeжду тия изключитeлнo вaжни нeщa...a пoд oбщ знaмeнaтeл e oплюлa "хлябa" кaтo нeщo лoшo cлeдвaйки и тe "нoвaтa мoдa" нa джeндъритe зa здрaвocлoвeн живoт...
  • 44 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Bubbles":

    Напълно грешно! Нашите деди са яли НЕ БЯЛ хляб, а ПЪЛНОЗЪРНЕСТ хляб, НЕ С МАЯ а направен с ЖИВ КВАС! И са го яли НЕ един път в седмицата а ВСЕКИ ДЕН, просто един ден в седмицата само пекат хлябове и имат за цялата седмица. (не се е пекло всеки ден както сега, например хората с хлебопекарни, а са пекли в голяма домашна глинена пекарна, няколко самуна които им стигат за седмицата.) Хляба от жив квас е само полезен, няма нищо общо с вредния хляб с мая сега в магазините. И пак казвам хората са си правели домашен хляб от квас, напълно чист хляб без консерванти, оцветители, подобрители и т.н. и от пълнозърнеста пшеница от която нищо не е премахнато. Пълнозърнестия квасен домашен хляб е изключително полезен и дава много сила и издръжливост на организма....затова сме били и непобедими през вековете назад......
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.