Напоследък диетите без въглехидрати са на мода и изоставянето на брашното се счита за важна стъпка към здравословния начин на живот. Хиляди блогъри редовно споделят истории за това, което се е променило в живота им, откакто са се отказали от употребата на брашно и хляб. Резултатите им са направо шокиращи.
Дали хлябът наистина е полезен за нас и редно ли е да се засищаме с него, при положение, че всъщност, макар може би и не много съзнателно, плащаме изключително висока цена? Нека проверим.
Всъщност се оказва, че отказът от хляб води до невероятни резултати: кожата се подобрява, теглото намалява, тялото се пълни с енергия.
Няма нищо лошо да хапвате пълнозърнест хляб, а също и този произведен от ръж, овесено брашно или трици. Такъв продукт е изключително полезен за организма. Нищо чудно, че човек може да живее достатъчно дълго, като яде само един черен хляб и вода. Но бялото е съвсем различна история. През ХХ век брашното започва да се произвежда индустриално и качеството му намалява значително . Ето защо, ние силно препоръчваме да се откажете от белия хляб, изпечен от висококачествено брашно. Обясняваме защо.
Причина 1: Безполезен продукт
Пшеничното зърно е богато на витамини. Но всички хранителни вещества в процеса на преработка на зърното и превръщането им в брашно просто изчезват. Бяло брашно от най-висок клас запазва само около 30% от полезните вещества , които след 2 седмици престават да бъдат активни. А какъв е срокът на годност на брашното? 12 месеца. От него правим любимия хляб на всеки, който всъщност е направен от безполезен бял прах, наречен висококачествено брашно.
Причина 2: Липса на вкус
Признайте, белият хляб няма вкус. Но именно с това той е прекрасен за мнозина. Той не пречи на вкуса на продуктите, които ще използвате с него: месо, супа, сирене. Но и не ги подобрява, както това може да направят пълнозърнестите тестени изделия.
Причина 3: Токсичност
В съвременния свят пшеницата се отглежда в огромен мащаб. За да се получи повече и по-бързо, тя се пръска с пестициди и се отървава от гризачи и гъбички - третира се с различни химически съединения. Но най-важното предстои. За да бъде брашното бяло, производителите използват за избелване същото вещество като за измиване: бензоил пероксид, натриев пиросулфат и калций, хлор диоксид. Винаги трябва да се уточни от какво брашно е направен хляба: рафинирано или органично. Рафинираното преминава всички описани по-горе начини.
Причина 4: Обрив по кожата
Ние сме това, което ядем. И, ако човек яде всякакви тестени изделия, това със сигурност ще се отрази на кожата му. Обривът по кожата е най-честият резултат от реакция към глутен (пшеничен глутен), съдържащ се в хляба. Глутенът практически не се отделя от тялото и се отлага върху стените на червата, като уврежда влакната му. С течение на времето функцията на абсорбция на хранителни вещества от тези влакна е нарушена. Ето защо, преди да отидете на козметик отново, прегледайте диетата си.
Причина 5: Проблеми с храносмилането
Тук глутенът отново е виновен: той нарушава целостта на клетките в червата и затова човек получава редица проблеми с храносмилателната система. Пълнозърнестият хляб съдържа много важен елемент за човешкото тяло - фибри. А в продуктите от висококачествено брашно практически няма. Само 5-6 филии пълнозърнест хляб на ден ви осигуряват дневна доза фибри . Ако искате да получите този процент от зеленчуци и плодове, ще трябва да ядете 14 ябълки, или 21 моркова, или 25 домата, или 2,3 кг краставици.
Причина 6: Преждевременно стареене
Както вече разбрахте, целият състав на хляба буквално крещи, че това е продукт, лишен от хранителни вещества . Получавайки такава храна, в която няма необходимите витамини, нашият организъм не може да бъде свеж и млад. Затова любителите на брашното обикновено изглеждат по-стари от възрастта си.
Причина 7: Зависимост
Към хляб лесно можете да се пристрастите като наркотик. Брашното дава зашеметяващо освобождаване на захар в кръвния поток и в резултат на това изстрелването на хормона инсулин. Изяли сте само едно парченце тестено, а нивото на захарта ви се вдига бързо нагоре, но после стремително пада надолу - и сега се чувствате вяло и отново искате да ядете бързи въглехидрати, за да почувствате прилив на жизненост. Такъв рязък скок в нивата на кръвната захар може дори да доведе до диабет.
Причина 8: Наднормено тегло и затлъстяване
И тази причина може да стане основна за много хора, когато откажат да ядат брашно. Повече от 70% от хората, които рязко изключват хляба от диетата си, губят тегло през първите 2 седмици. 100 гр. брашно от най-висок клас съдържа само 0,6 г фибри , а останалата част от съдържанието се усеща значително върху бедрата, страните и корема под формата на мастни гънки. Хлябът има гликемичен индекс дори по - висок от този на шоколадовите блокчета. И нишестето, съдържащо се в хлебни изделия, бързо се разделя в храносмилателния тракт и навлиза в кръвта под формата на глюкоза . Това означава, че скоро отново ще почувствате глад.
Бъдете внимателни и винаги проучвайте състава на продукта, който купувате.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Рашка с прашка
Коментиран от #19, #28
13:33 09.02.2019
2 хроно граф
Сега ни пробутват джендарската "киноа", което си е, всъщност щир и ни пробутват фуражно жито, с нисък процент на белтъчини и изобщо хранителна стойност.
За десерт, пропаганда за дебили "колко е вреден хляба", раиш ли.
Коментиран от #8, #29
13:51 09.02.2019
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 гост
Коментиран от #5
13:54 09.02.2019
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Хари
14:04 09.02.2019
7 Bubbles
Коментиран от #22
14:06 09.02.2019
8 Bubbles
До коментар #2 от "хроно граф":
Айде прави разлика ако обичаш!Нашите деди са яли БЯЛ хляб само на празник при това ЕВЕНТУАЛНО, през останалото време и на просеник са се радвали.
Коментиран от #13, #44
14:09 09.02.2019
9 Браво, Иво!
14:17 09.02.2019
10 Умната Павлета
Коментиран от #26
14:17 09.02.2019
11 селянин 1
14:18 09.02.2019
12 Читател
14:26 09.02.2019
13 Емил
До коментар #8 от "Bubbles":
Поредната комунистическа глупост! В България се е ял прдимно бял (тип 650-700 брашно) хляб!Коментиран от #20
14:29 09.02.2019
14 Киро
14:33 09.02.2019
15 Bahti
14:33 09.02.2019
16 Офф...
14:38 09.02.2019
17 Alpha_Lone_Wolf
От хляба няма по-вредно нещо защото ежедневно ни е на масата.
15:05 09.02.2019
18 Иванов
15:51 09.02.2019
19 memento
До коментар #1 от "Рашка с прашка":
Щото пщеницата в селската фурна не е пръскана с един препарат на един химически гигант. Почети малко до какво води консумацията на храна, със съдржание на глифосфати и пак говори за селските фурни. Ако ти си отгледаш пшеницата и ти си смелиш зърното, да... но, уверявам те, и в селската фурна влагат боклуци.(меся квасен хляб от доста време, зная за какво иде реч и какви лайняни брашна има на пазара).
16:02 09.02.2019
20 Bubbles
До коментар #13 от "Емил":
БАХАХАХАХАХАХАХА доообре, баба ми през 20-те само бял хляб е яла ша знаеш.16:36 09.02.2019
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Само хляб
17:04 09.02.2019
24 шефа
17:30 09.02.2019
25 Факт
Коментиран от #39
18:35 09.02.2019
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 Факт
19:08 09.02.2019
28 Алфа Ромео
До коментар #1 от "Рашка с прашка":
Ами този селски хляб нали е правен пак със такова брашно, къде е разликата?19:33 09.02.2019
29 Крали Марко
До коментар #2 от "хроно граф":
1 време хлябът не е бил бял и химизиран20:38 09.02.2019
30 Този коментар е премахнат от модератор.
31 пипи дългото чорапче
22:16 09.02.2019
32 Помнящ
Коментиран от #35, #36
00:27 10.02.2019
33 гощо
10:23 10.02.2019
34 гощо
10:24 10.02.2019
35 Ххх
До коментар #32 от "Помнящ":
Ти изобщо виждал ли си пшеница на живо та даваш мнение какво се сее? И най-добрия сорт пшеница при неблагоприятна година,( като миналата) може да се окаже фуражна и обратно.Коментиран от #37
11:41 10.02.2019
36 Иванов
До коментар #32 от "Помнящ":
Слагат и соево брашно гмо от фащ та да задържа вода, една част соево брашно задържа до 9 части вода, тоест слагат соята и наливат яко вода от чешмата и яж народе! Такъв хляб като го сложите във фризер след 2 часа е замръзнал и е станал на камък. Ако консумирате такъв веднага го сменете, като тествате няколко други фирми във фризера. Качествения хляб не замръзва като камък, а запазва своята мекота и след десетина минути се е размръзнал напълно!!!11:47 10.02.2019
37 Селяк
До коментар #35 от "Ххх":
Обикновено качествената пшеница отива са износ , а фуражната я правят на брашно за БГ пазара .12:03 10.02.2019
38 наблюдател
19:16 10.02.2019
39 наблюдател
До коментар #25 от "Факт":
До 25 коментар Колко хляб изяждаш Ако е по 1000 гр на ден може и да ти повярвам А пасти торти вафли сокове не ядеш ли Или си мислиш че е от хляба 100 грама хляб е 245 калории19:25 10.02.2019
40 Този коментар е премахнат от модератор.
41 Този коментар е премахнат от модератор.
42 Старомоден
22:15 31.05.2020
43 Старомоден
22:18 31.05.2020
44 Историк
До коментар #8 от "Bubbles":
Напълно грешно! Нашите деди са яли НЕ БЯЛ хляб, а ПЪЛНОЗЪРНЕСТ хляб, НЕ С МАЯ а направен с ЖИВ КВАС! И са го яли НЕ един път в седмицата а ВСЕКИ ДЕН, просто един ден в седмицата само пекат хлябове и имат за цялата седмица. (не се е пекло всеки ден както сега, например хората с хлебопекарни, а са пекли в голяма домашна глинена пекарна, няколко самуна които им стигат за седмицата.) Хляба от жив квас е само полезен, няма нищо общо с вредния хляб с мая сега в магазините. И пак казвам хората са си правели домашен хляб от квас, напълно чист хляб без консерванти, оцветители, подобрители и т.н. и от пълнозърнеста пшеница от която нищо не е премахнато. Пълнозърнестия квасен домашен хляб е изключително полезен и дава много сила и издръжливост на организма....затова сме били и непобедими през вековете назад......16:31 31.10.2020
45 Този коментар е премахнат от модератор.
46 Този коментар е премахнат от модератор.