Last news in Fakti

10 Февруари, 2019 16:49 12 725 23

Какво не трябва да ядем от шведската маса?

  • шведска маса-
  • срок на годност-
  • номера-
  • хотели-
  • съвети

Изберете най-новата възможна храна - месо, риба и птици

Какво не трябва да ядем от шведската маса? - 1
Снимка: shutterstock

Шведската маса е много атрактивна и предпочитана от туристите. Гостите на хотелите са изправени пред истинско изобилие от ястия и могат сами да си изберат какво да консумират. Много туристи обаче се чудят какво се случва с храната, която не се яде навреме и какво прави хотелът с нея.

Всички разбираме, че бюджетът е ограничен. Наистина ли ръководството държи всеки път да купува пресни храни? Това би ударило доста силно върху финансите на хотела, а храната все пак има срок на годност. Все пак се стига до едно решение - максимално използване на продуктите. Част от тях преминават от обяд към вечеря и след това, докато не се стигне до изтичане на срока на годност.

Разбира се има хотели, които се възползват от не съвсем честни трикове. Например някои хотели в Турция правят нощни супи за гостите, които пристигат вечерта. Съставките на тези ястия обикновено се раздробяват до максимум. Някои хотели стигат толкова далеч, че подправят ястията с щедро количество майонеза или друг сос, само за да прикрият миризмата на стара храна. В много редки случаи пък хотели дори предлагат храна от вчерашния ден за закуска. Такива ястия също се наричат ​​"уморени".

Зависи от това дали хотелът спазва санитарните и хигиенните стандарти. Естествено, нормалните хотели се опитват да спазват правилата и съхраняват храните в хладилник и при други подходящи условия. В допълнение определено количество неизползвана храна може да бъде ситно нарязано или преработено по друг начин, след което да бъде рециклирано, включително за топлинна енергия. Неизползваните парчета месо могат да се добавят към соте, пилаф или друго месо.

Ако се страхувате да не станете жертва на изобилието на системата „Ол инклузив“, опитайте се да избирате ястия, съставени от прости, добре видими части и да изберете най-новата възможна храна - месо, риба и птици - на отделни парчета, а гарнитурата да се предлага отделно. Супите в някои хотели също не се препоръчват.

Част от неизядената храна, обикновено парчетата, може да бъде изпратена за храна за животните. В хотелите с 4 и 5 звезди се опитват да гарантират, че продуктите се изпращат за обработка само веднъж. Има и друго решение на проблема с неизядената храна - хуманитарна помощ. Хотелите могат да изпращат такива храни до домове за възрастни хора и за сираци, приюти за животни или за бедните


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aaab

    40 22 Отговор
    Хотелите в България предлагат най добрата? Не се занимавай те с Турция. Трикове има навсякъде по Европа. Определено в БГ храната е перфектна. Ако си оцелял то може да консумираш в всяка друга страна.

    Коментиран от #22

  • 2 Тираджия

    37 13 Отговор
    Този Иво в Турция да ли е ходил някога, че говори тъпотии.....
  • 3 Abc

    21 29 Отговор
    Аз платих 2800 евра за 6 дневна почивка в Турция. Иво ти ако разчиташ на твоите 500 евра, то да намериш рециклирана храна, би било успех за теб. А после недоволства като Бай Ганьо.
  • 4 Баце

    10 1 Отговор
    На скоро на тази тема си говорихме с един приятел. Той ,и разказа за негов познат от Бургас, брат му бил нещо като снабдител и управител на три хотела основно кухните: викали му Екарисажа. Не си го измислям. А за 4-5 звездните хотели вероятността е много малка.
  • 5 Радо

    33 24 Отговор
    Ол-инклузивът е за плебса/работническата класа....един път отидохме преди 10г. в Анталия в 5 звезди, русначетата се снимаха пред блюдата с храна, за да се покажат после пред роднините и приятелите - умрях от срам пред турчилята само като бях отстрани до тях, наистина олинклузивът е за бедните хора, никой нормален човек не си би причинил/организирал подобен вид почивка.
  • 6 Беден

    28 27 Отговор
    Брейй много богати тука наще комуняги,ол инклузива бил само за бедните..! Взимайте си президента и се умитайте от власта кърлежи!

    Коментиран от #11

  • 7 Чичо Тони

    43 2 Отговор
    А как според вас е в БГ ресторантите? Можеби сиренето в шопската е сирене или салама и шунката върху пицата да са от месо? Имате ли представа от какво са направени банчките и другите закуски? Опитвал ли се е някой да намери в супермаркет бисквити или вафли без соя и палмово масло? И какво става с пилетата като им изтече срока на годност върху етикета? От какво са направени саламите и прескъпите луканки? И за капак широко рекламираната "кайма народна"!
  • 8 Очевидец

    17 1 Отговор
    БГ ол инклузив - всички варианти на пилешко и зеле .
  • 9 Главен Готвач

    23 0 Отговор
    Забравете за всичко истинско,не се напъвате да мислите кое от какво е направено,всичко е боклук.Приятно хранене.
  • 10 Гост

    18 4 Отговор
    Повечето от вас сигурно никога не са били на почивка,но сте големи капацитети. Аз съм бил в Турция на системата олинклузив,статията е на 100% истина. Това което не се изяде на обед, вечер се дава с майонеза и други подправки. Било то месо,картофи или салата. Не говоря за хотелчета 2-3 звезди. Говоря за хотели 4-5 звезди олинклузив и ултраолинклузив.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Антон 1

    8 9 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Ти знаеш ли между хотел 4 и 5 * колко разлика има в Турция ? А знаеш ли ,колко разлика има между 5* и 5+* ? А знаеш ли колко разлика има между хотелите в Кушадсъ и Анталия / Белек , Кемер, Сиде / ?
    А знаеш ли , колко разлика има между тях и 4* в Коста Барава ?
    А 5 * в Испания и Италия ,занеш ли по какво св различават от Турция ?
    А на нашето Черноморие , знаеш ли какви говна са ?
    Една “Хелена ресорт “ и това е !
    Ол инклузива е за плебса , ама зависи са ви кажа !
    Ултра в 5*+ , например “Сирените “ в Анталия и пак ще говорим !
    Ама нали се свщате 3500 € за седмица / двама възрастни и две деца -извън сезона , септември ,октомври !
    Най - големия шиит е в БГ !
  • 15 Антон 1

    10 2 Отговор
    Пропуснах !
    Да не си мисли автора , че с този евтин трик ще ме откаже от 5* в чужбина в замяна на 5 * в Слънчака !:):):):):)
  • 16 К.К.

    7 1 Отговор
    На шведска маса ям всичко, без яйца, и млади шведки.
  • 17 Салмонела......

    1 1 Отговор
    Трябва да внимаваме какво ядем,че дебнат болести и зарази...!
  • 18 СТЕНЛИ

    4 1 Отговор
    Истина е.В хотелите в които работех 4 години в Кипър, прибираха неизползваната храна в хладилниците и след 2-3 дни ги изкарват и добавят по нещо и заповядайте...Бон апетит...От тогава съм само Ала карт.
  • 19 Логистик

    4 0 Отговор
    Бате както не съм ял от два дена щото ми бават заплатата бих ял даже и от кофата
  • 20 Свирещия анус

    7 0 Отговор
    Затова по-бедните ходиме на квартира или на къмпинг у гръцко.
    Сутрин минава дъртия, усмихнат търговец на зарзават с ръждивата Тойота, купуваш си за два дена напред свежо/пресно, плюс някои продукти от супермаркета. Приготвянето не отнема кой знае колко време и знаеш и си избираш с какво да се храниш+на тая жега там да се мачкат някакви тежки мръвье и майонези не е препоръчително.
    Като ти се прияде нещо скаричка, рибка това-онова капанчета на приемливи цени дал господ и всяко едно от тях зарежда за деня от пристанището рибни продукти.
    Иначе и ние сме ходили да лежим и да пърдим само по разни "звездни" хотели, еми не е по-готино да ме прощават. Готино е за хора с малки деца, щото на цялото тичане около тях си спестяваш готвенето поне. Пораснат ли малко пуберите варианта със самоизхранването е за предпочитане.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 банан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Aaab":

    Затова отиваш на почивката с русенско варено и проблема е решен, и да не забравиш чай лайка, който през лято събират цигани с метли и после ги пакетират...Айде напред!
  • 23 3333

    1 0 Отговор
    Това че се преправя стара храна и пак се предлага за нова, се прави от край време в хотелите и ресторантите. Доказателството е, че почти няма турист който да не премине през стомашно-чревно разстройство по време на почивката.