Last news in Fakti

11 Април, 2012 13:43 4 778 25

1 юни: Сбогом на цигарите!

  • цигари-
  • забрана

От 1 юни 2012 година се забранява тютюнопушенето в закрити обществени места. Забраната се въвежда и за откритите обществени места като дворове на училища, детски градини, ясли и ученически общежития, както и за специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца.

Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в закона за здравето.

Това е поредният опит на ГЕРБ да забрани пушенето на обществените места. В началото на мандата си беше обявена политическа воля, но под натиска на бизнеса беше приета хлабава и неработеща забрана.

Депутатите въведоха забрана за рекламата и продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години, на лица в пияно състояние, както и на територията на детски градини, училища , ученически общежития, лечебни заведения и по време на спорни и обществени мероприятия. С промените в Закона се закриват и детските експертни лекарски комисии.

Предлага освидетелстването на децата до 16 години да се извършва от общите състави на ТЕЛК с участие на специалист по детски болести.

По тази тема бих искала да кажа, че към настоящия момент на практика детските експертни лекарски комисии не извършват експертиза на вида и степента на увреждане на деца до 16-годишна възраст и не издават експертни решения, тъй като има много сериозен проблем и редица затруднения при създаването на експертните лекарски комисии, които касаят определянето на експертизата за деца и в много области на територията на страната не могат да се сформират такива, обясни мотивите за промените министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 graver

    1 2 Отговор
    За съжаление пак ще си останем само с обещанията и заканите и пак ще се дават рушвети, а реални санкции няма да има!
  • 2 неутрален

    2 0 Отговор
    До сега и това нямаше..
    От хората си зависи дали ще допускат или не ;)
  • 3 пасивен пушач

    4 0 Отговор
    УРА,УРА,УРА След първи мерна ли някой да ми дими ще го накарам да си изяде цигарите и запалката................

    Коментиран от #17, #22

  • 4 ДОшО

    4 0 Отговор
    Никва файда нема от целата работа! То и сега трябва да има помещения за НЕпушачи, но след 22:00 се премахват всички прегради и си се пуши на секаде! И в Германия е БГ ресторантите след 22:00 се слага табела "частно парти" и пак се пуши...... просто за..и!
    А как си мечтая да се прибера след кръчма, клуб или квото и да е и да не смъдря на пепелник
  • 5 Филия с мас

    0 1 Отговор
    Сбогом на кръчми и барове, ще си се събираме в къщи.

    Коментиран от #6

  • 6 пасивен пушач

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Филия с мас":

    @5 Ще забраним да се пуши и вкъщи и вапартаменти.......
  • 7 кик

    0 1 Отговор
    затворете булгартабака и спрете вноса на вси4ки цигари
  • 8 кик

    0 1 Отговор
    поредните глупости .......аз си харесвам пури и пурети
  • 9 Валентин Кръстев

    2 0 Отговор
    AZ SUM ZA
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Херко

    0 1 Отговор
    е т'ва вече е върха и като го направят т'ва те каде ще пушат пак вънка без никой нищо да им каже,к'во толкова ви пречи дима от цигари немога да разбера т'ва просто тия горе стават с всеки изминал ден от тъпи по-тъпи има един куп други проблеми в държавата,а те се чудят к'во да измислят само и само да несе занимават с тях ;хх
  • 12 Красимирррр

    1 0 Отговор
    Терор за зависимите! Подкрепям с две ръце!
  • 13 кик

    1 0 Отговор
    тормоз и гър4 по сви4ки критерийй това е заповед от "приятелска америка"
  • 14 Коста

    0 0 Отговор
    Коментарите по тази тема обикновено са на пристрастени фенове на тютюна или на трезвенически фундаменталисти. А истината, както обикновено е някъде по средата. Не е нормално да бъде принуждаван човек да пуши, щом не иска това, но е смешно в страна, в коята коминчетата пушат, пушат и автомобилчетата, все заради стандарта, да бъде глобен човек заради един кльощав фас, изпушен на тротоара. Крайностите са изпушване.....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Made in BG!

    0 1 Отговор
    ----Беше ли това най важното на дневен ред? Топлофикация иска да ни зароби тотално,а ГЕРБ ни диктува национално :) Е това ако не е диктатура по нежния начин ,то Бойко не е пожарникар! :) Извода е -ПУШИМ СИ НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО НЕ ПРЕЧА! :)
  • 17 Явор Кръстев

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "пасивен пушач":

    @3 Не е нужно да чакаш 1ви , за да опиташ . Ноо......о!

    Коментиран от #19

  • 18 Явор Кръстев

    0 1 Отговор
    Снимката е много красива . А за другото - не ми се коментира . Почне ли държавата да се бърка в личният живот на хората нещата не свършват добре.
  • 19 ЩЕ ТЕ СМАЧКАМ КАТО ХЛЕБАРКА

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Явор Кръстев":

    @17 Яворе че аз и се га го правя бе ама след първи няма да има на кого да се оплачат,пък ако е рекла съдбата да ни срещне някой ден и ти може да подъфчиш некой фас...................
  • 20 Марков

    0 1 Отговор
    Ей, сега е времето на бизнес новации от политици със селски терлици.Направете 10 села центрове за пушене на наргилета ,цигарета и всичко забранено от закона с охрана и медицински персонал и нъпълнете бюджета с евро, лев и турска лира.Пенсии добри кинти за заплати стола ви не ще се клати.Бойко дай на бизнеса ръка ,инъче ще падне и твоята снага.Народа духна Симеон ,ще паднеш и ти от този кон.
  • 21 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
  • 22 Kempes

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "пасивен пушач":

    @3 Гледаи да не посмучеш нещо, докато ни караш да ядем запалките!!!
    Че тогава да видиш смех,голям резил ще е.
    Аз съм от "Люлин",седя на "бялото",ела да опиташ!!!

    Коментиран от #23

  • 23 НАДЕЖДА ВСЯКА ТУКА ОСТАВЕТЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Kempes":

    @22 ей люлински,ще дойда и тогава "бялото" ще стане "кафявото".................

    Коментиран от #24

  • 24 Kempes

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "НАДЕЖДА ВСЯКА ТУКА ОСТАВЕТЕ":

    @23 Ама защо ще стане кафяво???
    Незадържаш отзад ли???
    Чакам те с нетърпение.
    Кажи кога ще доидеш за да несе разминеме!!!!

    Коментиран от #25

  • 25 ТИ ПЕЧЕЛИШ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Kempes":

    @24 Отказвам се, че ако си толкова як колкото си и прост (което е очевидно) нямам никакъв шанс.Печелиш люлински трови се колкото ти бял дроб дава или колкото пари имаш,трови близките си и приятелите си на воля а в "бялото" няма да дойда щот както разбирам там киснете все върли пушачи и сте осмърдяли всичко на л....ата дето си ги пъхате в устата пък и "бялото" сигурно отдавна не е бяло а е ако не кафяво то поне тъмно жълто(от цигарения дим глупчо) пък и нямам желанието да посещавам неква задимена вмирисана кръчма.............................