21 Февруари, 2019 17:39 8 685 6

Как тялото ни подсказва, че има недостиг на колаген? (ВИДЕО)

  • тяло-
  • здраве-
  • здравословно състояние-
  • подсказва-
  • недостиг-
  • дефицит-
  • колаген-
  • бръчки-
  • коса-
  • кожа

Липсата на колаген в тялото си личи по няколко основни белега

Как тялото ни подсказва, че има недостиг на колаген? (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан на човешкото тяло. Има близо 16 вида колаген, но близо 90% от колагена в човешкото тяло е от тип I, II и III. Но с възрастта производството на колаген от тялото намалява. Ето защо след 25-тата си година човек трябва да обръща много повече внимание на начина, по който се грижи за тялото си, за кожата, косата и физиката си, както и на храните, които консумира.

Ако тялото ни страда от недостиг на колаген, това се отразява върху еластичността на кожата, нейната здравина и жизненост и е причина за появата на бръчки.

Как тялото ни подсказва, че има недостиг на колаген? (ВИДЕО)

Друг индикатор за дефицит на колаген е лошо състояние на косата. Тя става чуплива, започва да посивява и да пада. При възстановяване на количествата колаген, тя отново става здрава, еластична, косопадът спира и се засилва растежът на косъма.

Как тялото ни подсказва, че има недостиг на колаген? (ВИДЕО)

Заради водещата си роля в образуването на съединителната тъкан, намаляването на количествата колаген води и до появата на целулит. Целулитът е проблем със съединителната тъкан, засягащ кръвоносната и лимфна система на кожата. Буквално означава дистрофия на мастната тъкан при жените. Колагенът помага за регенериране на клетките и еластичността на кожата. По-ниските нива на протеина причиняват изтъняване на кожата, отпускане и поява на портокалова кожа.

Как тялото ни подсказва, че има недостиг на колаген? (ВИДЕО)

Колагеновият протеин играе важна роля и в поддържането на здрави венци и зъби. Недостигът му може да доведе до внезапно разрушаване на зъбния емайл и влошаване на здравето на венците.

Как тялото ни подсказва, че има недостиг на колаген? (ВИДЕО)

Заради съдържанието си на глицин и пролин колагенът подпомага и доброто състояние на стомаха. Затова дефицитът му може да доведе до образуване на язва.

Има редица храни, които подпомагат производството на колаген от нашето тяло.

Местните продукти, спомагащи за това са телешкият език, черният дроб, пилешкото месо, свинско месо и рибата. Бобовите култури, грахът, овесените ядки, пшеничените кълнове и бирената мая също влияят благотворно на производството на колаген.

Ананасът, портокалите, кивито и лимоните са сред плодовете, които най-ефективно помагат на организма да възстанови изгубените количества колаген, тъй като съдържат витамин С, а той участва активно в образуването на млада съединителна тъкан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас...!

    5 3 Отговор
    Някои си го набавят колагена по техния си любим начин....!!!!
  • 2 Дени

    6 12 Отговор
    Ако приятелят ви казва че в спермата има много колаген и ви агитира да гълтате, знайте че това е абсолютна лъжа. Не мога да разбера защо за много мъже това е толкова важно, може би защото така са гледали в порно филмите или преди са били с разни пачаври.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Луд

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дени":

    А,Вие,като не сте пачавра от къде знаете ,че много мъже обичат това?

    Коментиран от #6

  • 5 Дедо Ви

    13 1 Отговор
    Свински джолан , свински уши на скара , свинска пача с много люто и чесън + много домашни ракия и вино , така тялото ни ще има достатъчно колаген , а и душата ще е добре .
  • 6 Дени

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Луд":

    А за какво мислите че си говорим с приятелките, за мачове или за коли?