Срокът на годност върху опаковките на храните неслучайно е там. Той информира потребителите кога е бил произведен въпросният продукт и в кой момент неговите вкусови, хранителни и здравословни качества вече няма да са същите.
Повечето хора вярват, че ако датата, отбелязана върху опаковката на продукта, отмине, те трябва задължително да се отърват от него, изхвърляйки го на боклука. Това обаче, невинаги е така, защото датата върху опаковката може да не означава, че продуктът е станал опасен за здравето ни, а нещо друго.
Хората масово бъркат понятията „най-добро до“ и „годно до“, което води до изхвърлянето на купища годна за ядене храна, сочи доклад на Националния съвет за защита на природните ресурси в САЩ (NRDC) направен съвместно с експерти по законите за храните от Харвардския университет.
В Европейския съюз годишно се изхвърлят 89 млн. тона храна, защото т. нар. „минимален срок на годност” е изтекъл, се посочва в доклад на ЕК, изготвен през 2014 г.
„Минималният срок на годност“, зададен върху опаковката, означава, че продуктът е „най-добър за употреба до края на“... а не, че храната не става за ядене, след като този срок отмине.
За да докаже, че някои храни могат да се консумират и след изтичане на срока им, без да навредят на здравето, Скот Наш решил да експериментира, като яде само храни с изтекъл срок на годност.
Резултатите от този необичаен опит може би ще ви изненадат. Ето какво се случило с американеца след края на неговия експеримент:
Един ден мъжът случайно открил забравена кофичка от кисело мляко на рафта в хладилник. Срокът на годност бил изтекъл преди шест месеца! Въпреки това той го изял и установил, че това му не му е навредило.
Така Скот решил да започне своя експеримент, продължавайки да яде храна с изтекъл срок на годност. Това продължило цяла една година.
За това време той опитал мексикански питки, масло, сметана и месо. Нито една от тези храни не довела до влошаване на здравословното му състояние.
Мъжът разказа за един интересен случай на своята страница в социалните мрежи. Скот открил мухъл по повърхността на парче масло. След като отстранил този слой, той използвал маслото за готвене и това не променило вкусовите качества на храната му, нито му докарало стомашно неразположение.
Освен това той откровено признава, че всеки гост, който дойде в дома му, ще бъде гощаван с поне един продукт с изтекъл срок на годност.
Може би хората не трябва да обръщат толкова внимание на датата, посочена върху опаковката на храните или пък е точно обратното?
Служители на училището по обществено здраве в Блумбърг направили проучване, в което участвали 1029 възрастни доброволци, за да проверят колко често хората изхвърлят храна с изтекъл срок на годност.
Оказва се, че 84% от респондентите са взимали решение да изхвърлят храна, която според датата, посочена на опаковката, е негодна за консумация.
37% от хората пък редовно правят това и го смятат за напълно нормално.
Сред най-често изхвърляните продукти били сурово пилешко месо и други месни деликатеси. Зърнените закуски, консервирани храни и сиренето били сред храните, които се изхвърлят по-рядко.
Но как да определите какво е качеството на продукта и става ли той за ядене?
Анджела Гьорген, специалист по хранене в Медицински център MedStar, казва, че човек трябва да разчита на своите сетивни възприятия. Дори ако срокът на годност на храната не е изтекъл, но тази храна изглежда и мирише необичайно и има неприятен вкус, то трябва да бъде изпратена в кошчето.
Именно на този принцип се основава опитът на Скот Наш с яденето на храни с изтекъл срок. Мъжът се фокусирал предимно върху миризмата, външния вид и вкус на продуктите, които консумирал и очевидно, през цялата година не е допуснал грешка.
Повече информация за срока, отбелязан върху опаковките и етикетите на храните и разликата между „най-добро до...“ и „срок на годност..“ можете да откриете ТУК.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ллоло
15:16 12.03.2019
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 СТЕПАН
15:31 12.03.2019
4 Istinata
2. Тук без това Западът си изхвърля боклуците и ние се храним (НЕ ПО СВОЛЯ ВОЛЯ, за разлика от споменаните Копрофили!), явно не умираме :(
3. Отровите, с които тъпчат "храните" западните производители явно са биологично неразградими и пазят "храната" от бактериите... Но това че умираме не от хранително натравяне, а от бавно-мъчителни и зловещи болести явно не бива да ни притеснява, важно е "икономиката" на ФАЩ да върви :)
15:39 12.03.2019
5 Politik
2. В съвременните градове се изхвърля няколкократно повече храна, отколкото се яде. Това не пречи на големия брой хора, сред които много деца да умират от глад, нелекувани в адска агония всеки ден.
...
Очевидно е, че Комунизмът принципно не е просто мечта, а реалност - всеки да Живее СВОБОДЕН и единствено да ТВОРИ!!! Но докато сме Роби на Фашистите, ще работим НАПРАЗНО, гледайки невменяемо как измират БРАТЯТА НИ, изпреварили ни по ред...
Коментиран от #6, #21
15:46 12.03.2019
6 Сектант
До коментар #5 от "Politik":
Брато, имаш нужда от лечение!!!Коментиран от #11
16:06 12.03.2019
7 Шляхтиц
Коментиран от #12
16:13 12.03.2019
8 Гост
16:21 12.03.2019
9 Наострядамос
Коментиран от #22
16:51 12.03.2019
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Пламен
До коментар #6 от "Сектант":
Секта - ти, че не "си разбрал"(не ти се оттдава "да вникнеш" в идеята) - не си. Ама ТИ(не той!), имаш нужда от лечение. Човекът е прав!17:41 12.03.2019
12 ЧИЧО
До коментар #7 от "Шляхтиц":
А дърт кренвирш хапваш ли??? А забелваш ли го първо или направо лапаш???17:53 12.03.2019
13 Мосак фонсека
17:56 12.03.2019
14 ХАСАН
18:02 12.03.2019
15 ГостЪ
да беше попитал . Смях .
19:20 12.03.2019
16 Пешо
20:14 12.03.2019
17 карлик
21:34 12.03.2019
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Gogo
23:00 12.03.2019
20 vasik atanasova
23:00 12.03.2019
21 Николай
До коментар #5 от "Politik":
Това за фашисти и комунисти не трябваше да го споменаваш. Сега се активират всички тролове и се почва една, соросоиди, джендъри, русофили, пий си хапчето и тн. Истината е че всеки иска да произвежда по евтино и да продава повече стока, за да печели повече. За това е впрегната химическа промишленост, генно инженерство, микробиология и всички свързани.07:29 13.03.2019
22 Реалист
До коментар #9 от "Наострядамос":
Ти щом познаваш вкуса на сополите, значи си ял?Хахаха! :)
19:10 13.03.2019