Last news in Fakti

12 Март, 2019 15:07 14 855 22

Мъж яде храни с изтекъл срок на годност цяла година и... (СНИМКИ)

  • храни-
  • хранителни продукти-
  • опасна храна-
  • здраве-
  • експеримент-
  • изтекъл срок на годност-
  • най-добро до-
  • годно до

Повечето потребители смятат, че когато датата, отбелязана върху продукта, отмине, той автоматично става опасен за здравето

Мъж яде храни с изтекъл срок на годност цяла година и... (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Срокът на годност върху опаковките на храните неслучайно е там. Той информира потребителите кога е бил произведен въпросният продукт и в кой момент неговите вкусови, хранителни и здравословни качества вече няма да са същите.

Повечето хора вярват, че ако датата, отбелязана върху опаковката на продукта, отмине, те трябва задължително да се отърват от него, изхвърляйки го на боклука. Това обаче, невинаги е така, защото датата върху опаковката може да не означава, че продуктът е станал опасен за здравето ни, а нещо друго.

Мъж яде храни с изтекъл срок на годност цяла година и... (СНИМКИ)

Хората масово бъркат понятията „най-добро до“ и „годно до“, което води до изхвърлянето на купища годна за ядене храна, сочи доклад на Националния съвет за защита на природните ресурси в САЩ (NRDC) направен съвместно с експерти по законите за храните от Харвардския университет.

В Европейския съюз годишно се изхвърлят 89 млн. тона храна, защото т. нар. „минимален срок на годност” е изтекъл, се посочва в доклад на ЕК, изготвен през 2014 г.

„Минималният срок на годност“, зададен върху опаковката, означава, че продуктът е „най-добър за употреба до края на“... а не, че храната не става за ядене, след като този срок отмине.

За да докаже, че някои храни могат да се консумират и след изтичане на срока им, без да навредят на здравето, Скот Наш решил да експериментира, като яде само храни с изтекъл срок на годност.

Мъж яде храни с изтекъл срок на годност цяла година и... (СНИМКИ)

Резултатите от този необичаен опит може би ще ви изненадат. Ето какво се случило с американеца след края на неговия експеримент:

Един ден мъжът случайно открил забравена кофичка от кисело мляко на рафта в хладилник. Срокът на годност бил изтекъл преди шест месеца! Въпреки това той го изял и установил, че това му не му е навредило.

Така Скот решил да започне своя експеримент, продължавайки да яде храна с изтекъл срок на годност. Това продължило цяла една година.

За това време той опитал мексикански питки, масло, сметана и месо. Нито една от тези храни не довела до влошаване на здравословното му състояние.

Мъжът разказа за един интересен случай на своята страница в социалните мрежи. Скот открил мухъл по повърхността на парче масло. След като отстранил този слой, той използвал маслото за готвене и това не променило вкусовите качества на храната му, нито му докарало стомашно неразположение.

Освен това той откровено признава, че всеки гост, който дойде в дома му, ще бъде гощаван с поне един продукт с изтекъл срок на годност.

Мъж яде храни с изтекъл срок на годност цяла година и... (СНИМКИ)

Може би хората не трябва да обръщат толкова внимание на датата, посочена върху опаковката на храните или пък е точно обратното?

Служители на училището по обществено здраве в Блумбърг направили проучване, в което участвали 1029 възрастни доброволци, за да проверят колко често хората изхвърлят храна с изтекъл срок на годност.

Оказва се, че 84% от респондентите са взимали решение да изхвърлят храна, която според датата, посочена на опаковката, е негодна за консумация.

37% от хората пък редовно правят това и го смятат за напълно нормално.

Сред най-често изхвърляните продукти били сурово пилешко месо и други месни деликатеси. Зърнените закуски, консервирани храни и сиренето били сред храните, които се изхвърлят по-рядко.

Но как да определите какво е качеството на продукта и става ли той за ядене?

Анджела Гьорген, специалист по хранене в Медицински център MedStar, казва, че човек трябва да разчита на своите сетивни възприятия. Дори ако срокът на годност на храната не е изтекъл, но тази храна изглежда и мирише необичайно и има неприятен вкус, то трябва да бъде изпратена в кошчето.

Именно на този принцип се основава опитът на Скот Наш с яденето на храни с изтекъл срок. Мъжът се фокусирал предимно върху миризмата, външния вид и вкус на продуктите, които консумирал и очевидно, през цялата година не е допуснал грешка.

Мъж яде храни с изтекъл срок на годност цяла година и... (СНИМКИ)

Повече информация за срока, отбелязан върху опаковките и етикетите на храните и разликата между „най-добро до...“ и „срок на годност..“ можете да откриете ТУК.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ллоло

    67 3 Отговор
    Че ние вече от 20 години така ядем-и така ще е занапред...Та тоя нема кво да се перчи...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СТЕПАН

    42 0 Отговор
    6 милиона експериментираме вече 25 години защото ни свършиха бурканите в България
  • 4 Istinata

    33 6 Отговор
    1. Статията показва отново, че копрофилията в САЩ е високоценена.

    2. Тук без това Западът си изхвърля боклуците и ние се храним (НЕ ПО СВОЛЯ ВОЛЯ, за разлика от споменаните Копрофили!), явно не умираме :(

    3. Отровите, с които тъпчат "храните" западните производители явно са биологично неразградими и пазят "храната" от бактериите... Но това че умираме не от хранително натравяне, а от бавно-мъчителни и зловещи болести явно не бива да ни притеснява, важно е "икономиката" на ФАЩ да върви :)
  • 5 Politik

    22 7 Отговор
    1. В съвременните градове пустеещите жилища са повече от обитаваните. Това не пречи на големия брой бездомници да умират в адска агония всеки ден.
    2. В съвременните градове се изхвърля няколкократно повече храна, отколкото се яде. Това не пречи на големия брой хора, сред които много деца да умират от глад, нелекувани в адска агония всеки ден.
    ...

    Очевидно е, че Комунизмът принципно не е просто мечта, а реалност - всеки да Живее СВОБОДЕН и единствено да ТВОРИ!!! Но докато сме Роби на Фашистите, ще работим НАПРАЗНО, гледайки невменяемо как измират БРАТЯТА НИ, изпреварили ни по ред...

    Коментиран от #6, #21

  • 6 Сектант

    4 19 Отговор

    До коментар #5 от "Politik":

    Брато, имаш нужда от лечение!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Шляхтиц

    6 9 Отговор
    Има един основен природен закон, който е пренебрегван все повече от хората, а напоследък ми се струва, че се е появила някаква психоза на тази тема. Каквато и храна да е, но ако е от РАСТИТЕЛЕН произход, не може да бъде вредна дори и плесенясала. Дори става по-полезна, мухлясал хляб, мухлясало сирене, което в магазина са нарекли СИНЬО, а то е ЗЕЛЕНО, защото плесента е зелена, кисело зеле, вино от вкиснато и ферментирало грозде, оцет и т.н. и т.н. Докато пресно месо, съдържащо бактерии на трихинелоза или на нещо друго, може да бъде много опасна. Пресни яйца, съдържащи опасни бактерии могат да предизвикат остро стомашно разстройство. Поради тази и ред други причини само ХРАНИ ОТ РАСТИТЕЛЕН ПРОИЗХОД, ДОРИ И ПЛЕСЕНЯСАЛИ. Например червено вино и зелено, (синьо) сирене тип Рокфор. Никакви пържоли и кюфтета от току що УБИТО ЖИВО СЪЩЕСТВО, БИЛО ТО АГЪНЦЕ, ТЕЛЕНЦЕ, ПИЛЕНЦЕ ИЛИ КАКВОТО И ДА БИЛО ДРУГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #12

  • 8 Гост

    4 4 Отговор
    Извратеняк
  • 9 Наострядамос

    16 0 Отговор
    "Въпреки това той го изял и установил, че това му не му е навредило." Американското кисело мляко 0% fat има консистенция на сопол и също такъв вкус.

    Коментиран от #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пламен

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сектант":

    Секта - ти, че не "си разбрал"(не ти се оттдава "да вникнеш" в идеята) - не си. Ама ТИ(не той!), имаш нужда от лечение. Човекът е прав!
  • 12 ЧИЧО

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Шляхтиц":

    А дърт кренвирш хапваш ли??? А забелваш ли го първо или направо лапаш???
  • 13 Мосак фонсека

    8 1 Отговор
    Търговеца иска да ни подготви за това,че ще продава хранителни стоки със изтекъл срок ,без угризения ,и като цяло нашти куткудякания тука не го вълнуват.
  • 14 ХАСАН

    10 3 Отговор
    Може да се ядат ,защото това не е храна а химия ...отровиха ни с боклуци..
  • 15 ГостЪ

    11 0 Отговор
    Тоя открил диетата на средностатистическият бългярин
    да беше попитал . Смях .
  • 16 Пешо

    6 2 Отговор
    Храните по нашите земи са само боклуци, в България свястна и безвредна храна не се продава, а ако решиш сам да си я произведеш от БАБХ ще те разчекнат.
  • 17 карлик

    10 0 Отговор
    в казармата изядохме ТИР-ове с 20 годишни консерви , буркани с паприкаш и замразено свинско , както и 10 годишен шпек (който си беше супер , както и русенското) . Жив съм
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Gogo

    2 0 Отговор
    Изключително глупава статия - да, не всички храни стават опасни, но начинът това да се разбере не е безопасен. Всяка добра практика е преживяна трагедия.
  • 20 vasik atanasova

    2 0 Отговор
    да беше ял и развалена и вмирисана риба
  • 21 Николай

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Politik":

    Това за фашисти и комунисти не трябваше да го споменаваш. Сега се активират всички тролове и се почва една, соросоиди, джендъри, русофили, пий си хапчето и тн. Истината е че всеки иска да произвежда по евтино и да продава повече стока, за да печели повече. За това е впрегната химическа промишленост, генно инженерство, микробиология и всички свързани.
  • 22 Реалист

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Наострядамос":

    Ти щом познаваш вкуса на сополите, значи си ял?
    Хахаха! :)