Last news in Fakti

18 Април, 2012 19:49 2 677 1

Млада жена и бебето й едва не загинаха при домашно раждане

  • млада жена-
  • бебе-
  • домашно раждане

Млада жена и новороденото й дете са били настанени в тежко състояние в търговищката болница. До това се стигнало след като жената решила да ражда у дома си. Тя родила в началото на април, но без лекар и не били извършени необходимите манипулации, които са задължителни след раждане. Състоянието й обаче се влошава и близки я откарват на сила в болницата, съобщи targo.org.

Момиченцето се появило на бял свят в ранните часове на пети април, между 3 и 4 часа. Въпреки, че това било първо раждане за 24-годишната жена, тя не сметнала за необходимо да потърси лекарска помощ. Нито преди раждането, нито след това. По думите на лекарите в АГ отделението на търговищката болница родилката не искала никаква медицинска намеса. Това ги очудило, защото жената и партньорът й са интелигентни и образовани хора.

„Жената постъпи при нас около 11:30, като преди това е била в бърза помощ. Беше в увредено общо състояние. Дойде с остатък от около плодните обвивки и части от плацентата . В момента не кървеше, но имаше данни за прекаран тежък кръвоизлив. Беше в много тежко състояние, но не с непосредствена опасност за живота. Не искаше лекарска помощ и се наложи да и обясняваме 20-30 мин., че трябва да бъде поне прегледана” – обясни д-р Емил Абаджиев, който приел жената в отделението.

Той каза, че процесът на раждане не бил завършен близо седем часа по-късно. „За щастие успяхме бързо да реагираме и да почистим пациентката. Но ако, тя, не беше дошла в болницата не се знае дали часове по-късно ситуацията щеше да бъде овладяема” – сподели още лекарят. Той уточни, че дори и в болнична обстановка, случаите, когато в родилката са останали части от околоплодните ципи и плацентата се определят, като тревожни. „Жената е имала невероятен късмет, защото, освен всичко, е имала голяма кръвозагуба” – допълни д-р Абаджиев.

Бебето също било прието в тежко състояние. Пъпната връв била само прерязана, а не завързана, както обикновено се прави за да се предпази новороденото от кръвоизлив. Според акушер-гинеколозите, подобни рискове е лудост да се поемат.

Началникът на неонатологичното отделение д-р Радост Едрева обясни, че бебето е нормално развито с тегло 3, 300 кг. и дължина 51 см. То е прието от д-р Георгий Матвеев, който веднага започнал манипулации за премахване на риска от инфекции. Час след това детето посиняло за кратко, но жизнените му показатели били в норма. По-късно посиняването се повторило, но този път било придружено с гърч. За това лекарите прегледали новороденото със скенер. Апаратът показал малък вътремозъчен кръвоизлив. Д-р Едрева обясни, че той е получен при раждането. През следващите дни лекарите овладели състоянието на бебето и ограничили хематома.

„Бих искала да кажа, че домашните раждания крият няколко особено опасни, застрашаващи живота състояния. Първото е травматичните увреждания, каквото има и при този случай. Това е мозъчния кръвоизлив. Второто е, че може да се получат тежки кръвоизливи при майката. При детето може да се получи чрез пъпната връв. Третият риск е аспирация на околоплодните води, което може да доведе до смърт на новороденото” – обясни д-р Едрева. Тя каза, че данните за бебето сочат, че кръвоизлива в мозъка ще има благоприятно развитие и може би няма да доведе до усложнения или трайни увреждания в интелектуалното или физическото развитие. Но за това лекарите още не могат да са категорични. Родилката предпочела и детето й да не бъде ваксинирано, което е още нещо особено в поведението й.

Според лекарите това един щастливо завършващ случай на домашно раждане. Но това съвсем не означава, че следващите ще бъдат такива. Масовата психоза и негативното отношение към медиците в последно време кара хората да вършат подобни безумия.

„Домашните раждания са били практика, но през 19 век. Сега сме 21-ви и се чудя каква отговорност поемат родителите пред детето си, когато го излагат на подобни рискове” – сподели началникът на акушеро-гинекологичното отделение д-р Дарин Димитров. Той поясни, че в някои европейски страни има практика да се ражда у дома, но това става с наличието на медицински екип и линейка, която след това да откара родилката и бебето в болница. Д-р Димитров обясни още, че българското законодателство не регламентира домашното раждане и акушер-гинеколог няма право да прави това у дома на родилката.

В родилно отделение 24-годишната майка е отказала на бебето да бъдат поставени двете задължителни имунизации срещу хепатит Б и туберкулоза. По този въпрос здравните инспектори са категорични, че ще наложат санкции на родителите и предупредиха, че такъв отказ обрича детето на изолация, защото то не може да ходи нито на градина, нито на училище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитлер

    0 0 Отговор
    Хайде стига бе едно време жените да не са раждали все в болница.Ми естествено ,че ще иска да роди в къщи.Просто жената е искала да избегне стреса на който ги подлагат в болниците с лошото си отношение лекарите и санитарките.