5 Май, 2019 23:59 7 214 12

Кои храни не трябва да ядем сурови

  • сурови храни

През последните години центрове за контрол на заболяванията са идентифицирали различни патогени и съставки, които не трябва да бъдат приемани в сурово състояние

Кои храни не трябва да ядем сурови - 1
Снимка: Shutterstock

Знаете, че трябва да избягвате сурово месо и яйца, нали? Но има много други храни, които определено искате да приготвите преди ядене, а някои от тях могат да ви изненадат. През последните години центрове за контрол на заболяванията са идентифицирали различни патогени и съставки, които не трябва да бъдат приемани в сурово състояние. Foodpanda, подбра храни, които да подлагаме на термична обработка преди консумация.

Картофи

Яденето на картофи сурови може да предизвика подуване на корема и нежелани стомашно-чревни ефекти, защото картофите съдържат нишестета, които не са устойчиви на храносмилането.

Фасул

Ето още една нормално здравословна храна, която може да бъде опасна, ако се яде по грешен начин. Червеният боб е пълен с протеини, фибри и антиоксиданти, но яденето им може да доведе до поражение на стомаха.

Сурови, не добре изсушени колбаси

Тези колбаси могат да се заразят с определени бактерии когато са сурови. Когато обаче се изсушат, бактериите в колбасите умират и може да ги хапвате спокойно.

Мляко

Млякото, което идва направо от крава, без да се пастьоризира, може да съдържа вредни бактерии като Е. coli и Salmonella.

Някои видове бадеми

Бадемите, които познаваме и обичаме, се наричат ​​„сладки бадеми“ и има някои отлични здравословни причини да ги ядем. Горчивите бадеми приличат на своя братовчед. Те са вид сладки бадеми, но съдържат циановодородна киселина, която е опасна комбинация от циановодород и вода.

Патладжан

Суровият патладжан съдържа соланин, същият токсин, който прави суровите картофи проблематични. В частност „Младите патладжани“ или патладжаните, които са били събрани в началото на живота им, съдържат по-голямата част от този токсин.

Гъби

Гъбите съдържат множество полезни вещества, включително антиоксиданти, витамини от група В и калий. Някои лекари отбелязват обаче, че топлината е необходима, за да се освободят някои от тези хранителни вещества и ползи. Освен това, суровите гъби са известни с това, че са трудно смилаеми и са сред най-концентрираните източници на естествено срещащ се токсин, агаритин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pvcd

    42 8 Отговор
    тапанари! кой ще яде сурови картофи,сурови гъби и тем-там подобни!

    Коментиран от #8

  • 2 Лорчето

    11 3 Отговор
    Гъби трудносмилаеми, патладжана не е за всеки при здрав стомах всичко става...!

    Коментиран от #5

  • 3 Льокрем

    26 2 Отговор
    Бих добавил суров ориз - одма чупи зъби.
  • 4 Военен

    13 3 Отговор
    А крастовицата?
  • 5 Mire

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лорчето":

    И при здрав задник също)

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Егаси...

    3 1 Отговор
    ...глупавата статия. Кой ще яде суров боб, картофи..
  • 8 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "pvcd":

    Нищо им няма на суровите гъби. Много по-опасни от тях са всякакви храни, продавани в магазините.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Олигофрен

    6 0 Отговор
    Тази статия ми отвори очите ! Не знаех , че боба трябва да се готви !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.