Last news in Fakti

10 Юли, 2019 12:30 12 214 22

Българи внасят екзотични венерически болести у нас

  • екзотични ваканции-
  • гонорея-
  • трипер-
  • венерически болести-
  • център по обществено здраве-
  • микробиолог-
  • д-р андрей кузманов 

Тайландският масаж с "щастлив финал" крие огромни опасности

Българи внасят екзотични венерически болести у нас - 1
Снимки: shutterstock

Азиатски трипер внасят българи, ходили на секстуризъм в екзотични държави като Тайланд и Филипините, алармираха специалисти по венерически болести. Тревожно е, че този вид гонорея е по-устойчива и трудна за лечение инфекция, коментира пред в. „Телеграф” микробиологът д-р Андрей Кузманов.

Засега случаите са малко, но той предупреди нашенци, избрали подобни дестинации да избягват „тайландския масаж с щастлив финал”.

Ако гонореята не се лекува, при мъжете има риск да се развие хроничен бактериален простатит. Според микробиолога понякога жените трудно разбират за проблема, той става хроничен и може да доведе до тежки усложнения.

Какво представлява гонореята?

Гонореята, известна още като трипер е инфекция, причинена от бактерия, наречена Гонокок, която се предава при полов контакт. Най-честите оплаквания са свързани с поява на течение при мъжа и жената, парене и болки при уриниране, както и болезнена дефекация. Оплакванията се дължат на възпаление на шийката на матката при жените, пикочния канал, крайната част на червата и по-рядко гърлото при мъжа и жената.

Как може човек да се зарази?

Заразяването с гонорея става чрез орален, анален или вагинален сексуален контакт. Също така тя може да се предаде от майката на детето по време на раждането. Това, че човек веднъж се е заразявал с гонорея не го предпазва от повторна инфекция. Повторното заразяване става при полов акт с човек, който е болен.

Кой е изложен на риск от заразяване с трипер?

Всеки човек, който има сексуални контакти може да се зарази с гонорея. Дори един рисков сексуален контакт, т.е. такъв без презерватив с нов партньор, може да бъде причина за инфектиране. Всеки човек с повече от един сексуални партньори или с партньор, който има и други сексуални връзки е изложен на по-висок риск.

Как да разберем дали сме болни от гонорея?

Мъжете с гонорея често имат парене и болка при уриниране или жълтеникаво течение. При жените най-честата проява е вагинално течение, но често инфекцията при тях е напълно безсимптомна, т.е. липсват каквито и да е оплаквания. Независимо от липсата на оплаквания обаче жената може да пренесе инфекцията на сексуалните си партньори.

Ректалната гонорея, т.е. засягането на крайните отдели на дебелото черво и зоната около ануса може да се срещне както при мъжете, така и при жените. Най-честите оплаквания тогава са жълтеникаво течение от ануса и сърбеж, зачервяване около ануса и/или болезнена дефекация.

Гонореята на гърлото не предизвиква почти никакви оплаквания, много рядко се проявява с оплаквания, наподобяващи ангина.

Как се лекува гонореята?

В наше време гонореята е лесно лечимо заболяване. Най-често това става с прием на антибиотици по определени схеми, препоръчани от лекар. В по-редки случаи е добре лечението да се проведе с инжекционни антибиотични средства.

Често гонореята се среща в комбинация с хламидиална полово-предавана инфекция. Ето защо е възможно лекарят Ви да Ви препоръча едновременно лечение за двете заболявания в случай, че не може със сигурност да отхвърли заразяването с хламидии. Важно е да проведете цялото препоръчано лечение.

Въпреки че лечението ще спре развитието на инфекцията то няма да доведе до пълно възстановяване на настъпилите усложнения от дълго нелекувана инфекция.

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи случаите на гонорея до месец май са общо 10. Лекари предполагат, че през лятото ще има увеличение. Сериозно повишение обаче, има и на болните от сифилис.

Статистиката на Центъра по обществено здраве показва тревожни данни. Само за последната седмица на юни има 32 случая. През месец май заразените с гонорея са 44. За първите месеци на годината случаите на трипер се движат средно между 30 и 40, което означава, че има сериозно увеличение. Д-р Кузманов предупреди още, че полово предавани инфекции дебнат и в елитни СПА хотели. Само преди дни влюбена двойка се върнала от такъв със сериозни проблеми. Гъбички, трихомони, цистит, бактериална вагиноза са сред инфекциите, които дебнат през лятото.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    14 1 Отговор
    Па кои ходи па там,че и мазаж цкцкцк
  • 2 Руснак

    5 1 Отговор
    Триппер )))
  • 3 Руснак

    16 0 Отговор
    Зачем болгарам ездить в Таиланд, если в самоц Болгарии такие сексуальные девочки?
  • 4 Лора

    26 1 Отговор
    Няма нужда да ходят чак до там, тук има достатъчно...!
  • 5 млякото

    19 1 Отговор
    тук си имаме всичко
  • 6 Руснак

    2 2 Отговор
    Когда я увидел певицу Румяну - чуть сперму не спустил в гащите. Сногсшибательно красивая и сексуальная девушка была.
  • 7 Руснак

    1 1 Отговор
    Я бы Румяне все места лизал. И письку, и попку. Часами от её задницы не отрывался бы.

    Коментиран от #21

  • 8 Селянин без колело

    10 1 Отговор
    Аз затова си еб..м само наши и съм си ок

    Коментиран от #11

  • 9 Тайланд

    22 0 Отговор
    Какви жени в Тайланд? Там със секс се занимават само мъжете!
  • 10 Плевен даге

    10 1 Отговор
    Венета "журналистката" къде ли броди сега по екзотични страни,че статията е написана от колежка?
  • 11 Руснак

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Селянин без колело":

    У вас сейчас можно найти такую девушку, как Румяна?
  • 12 Лора

    4 1 Отговор
    Аз цял живот не мога да се излекувам ...!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Руснак

    3 2 Отговор
    От триппера спасает презерватив. Сам убеждался в этом.
  • 14 Трачева

    2 0 Отговор
    Е триперлива
  • 15 Руснак

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Лора":

    Что именно?
  • 16 Някой

    8 1 Отговор
    За азиатския трипер не знам, но съм чел, че по време на Виетнамската война сред американските войници масово е било разпространено от местните проститутки заболяването "Сайгонска роза"... Членовете на заразените буквално са цъфвали като рози и често, ако не се вземат спешни мерки, се е налагала ампутация, за да се избегне гангрена и цялостно отрязване кръвта.... Така че, мислете къде и с кого!

    Коментиран от #17

  • 17 Русский

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Я почитал. "Сайгонская роза" или "Вьетнамская роза". Пишут, что это была какая-то форма сифилиса.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 дженко

    2 1 Отговор
    аз за туй ходя само с най хубавата коза мая от стадото , ама и тя ме иска , от нея нищо не съм хванал
  • 20 Пилот

    2 5 Отговор
    Вече лекуват всичко... Навремето, в Русия, една нощ в хотела полудувах с две "учительници" и много шампанско. След 3-4 дена - жълтозелена капка сутринта и едни весели и щастливи руски въшлета. Лошото е, че жената ме хвана... Но и по Африка съм чук...л без презерватив, пък още нищо ни няма, железен ми е и има имунитет ! :-)
  • 21 гощо

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Руснак":

    Бате мачкай пишока там и учи българси! После ела да пишеш тук!

    Коментиран от #22

  • 22 Фатмак

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "гощо":

    Бе той е българин тоя бе, опитва се да прави на руснак само )))