Създаването на тази салата се приписва на ресторантьора Цезар Кардини, италиански имигрант, който държи ресторанти в Мексико и САЩ. През 1946 г. Дороти Килгалън пише, че Цезар съдържа аншоа, различавайки се от версията на Кардини.
Според Роза Кардини, оригиналната салата Цезар не съдържа аншоа – лекият вкус на аншоа идва от соса Уорчестър. Съществуват много вариации на салатата – например, с добавено гриловано пилешко месо или морски деликатеси. Някои мексикански ресторанти заместват крутоните с тортия чипс, а пармезана – със сирене Котиха.
Необходими продукти:
айсберг - 1 бр.
яйца - 3 бр.
горчица - 1 с.л.
лимони - 1 бр.
аншоа - 2 - 3 филенца
хляб - 2 филии
мариновани лозови листа - 20 - 30 г
сос уорчестър - 10 мл
сос табаско - 10 мл
заквасена сметана - 50 г
пармезан - 50 - 60 гр.
олио
сол
черен пипер
За дресинга
Разбийте в една купа жълтъците на 3 яйца. Добавете горчица и започнете да наливате олио на тънка струя. Бъркайте непрекъснато, докато майонезата започне да се надига.
Овкусете със сол, черен пипер, сока на 1/2 лимон и добавете заквасената сметана. За да завършите дресинга, сложете по няколко капки сос „Уорчестър“ и сос „Табаско“, както и нарязаните на ситно лозови листа и аншоа. На финала настържете пармезан и разбъркайте отново всички съставки.
За крутоните
Нарежете две филии на кубчета и ги запържете в малко олио.
Накъсайте айсберга в купа, овкусете с дресинга и разбъркайте добре. Сервирайте салатата като декорирате с готовите крутони, пише recepti.gotvach.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Лора
12:20 29.07.2019
2 xyz
13:11 29.07.2019
3 Уорчестер
16:02 29.07.2019