26 Юли, 2019 17:40 13 353 9

Сутрешните навици, от които дебелеем

  • сутрешни навици-
  • пълнеем-
  • излишни килограми-
  • навици-
  • сутрин-
  • закуска-
  • полезно-
  • съвети

През нощта мозъкът си почива, но тялото ни губи енергия, хранителни вещества и вода, които трябва да възстановим след събуждане

Сутрешните навици, от които дебелеем - 1
Снимки: shutterstock

Знаем, че закуската е първото и най-важно хранене за деня, защото осигурява на тялото ни нужната енергия за успешен и правилен старт на деня. Известно е, че пропускането на това първо и така важно хранене крие много рискове, сред които и натрупването на излишни килограми.

Съществуват обаче, ред други сутрешни навици, които могат да увеличат обиколката на талията, без дори да го осъзнаваме.

Сутрешните навици, от които дебелеем

Вижте някои от вредните навици, които подпомагат трупането на излишни килограми:

Прекалявате с кафето и не пиете вода

Вероятно повечето хора започват деня си с голяма чаша ароматно кафе. Според специалисти по хранене обаче, това не е най-добрия старт. Човек се нуждае от повече вода, особено сутрин, тъй като през нощта тялото се дехидратира. Ето защо е по-добре да започвате дeня си с чаша вода, която ще възстанови баланса в организма.

Също така, водата подпомага метаболизма и премахва голяма част от токсините, които се натрупват в тялото. Чаша вода ще помогне и на перисталтиката, което пък намалява риска от запек.

Сутрешните навици, от които дебелеем

Избирате неподходяща закуска

Какво ядете на закуска? Банички, тестени закуски, сандвичи, корнфлейкс? Всички тези храни съдържат голямо количество сол, захар, трансмазнини и влияят на нивата на кръвната захар, които обикновено сутрин са по-високи.

Високата кръвна захар може да доведе до повишен апетит през целия ден, което пък ще ви накара да продължите да се храните нездравословно и в по-големи количества.

Малко слънчева светлина

Знаете ли, че недостигът на пряка слънчева светлина може да доведе до увеличаване на теглото? Изследвания показват, че слънчевите лъчи в сутрешните часове осигуряват на тялото енергия, като същевременно ускоряват метаболизма.

Учените смятат също така, че хората, които по-често се излагат на слънце, имат по-малка телесна маса, отколкото тези, които прекарват целия ден в затворено помещение. Ето защо опитайте всяка сутрин да излизате на терасата за 10-15 или повече минути в слънчевите дни.

Сутрешните навици, от които дебелеем

Ядете твърде оскъдно

Един от най-лошите навици, които могат да повлияят на теглото ви, е свързан с количеството храна, което приемате или с ниското ѝ съдържание на хранителни вещества. Вашата идеална закуска трябва да съдържа между 500 и 600 калории и да включва хранителни вещества като въглехидрати, протеини, антиоксиданти, здравословни мазнини, витамини и минерали. Балансираният им прием ще ви помогне да намалите теглото си.

Сутрешните навици, от които дебелеем

Закусвате твърде късно

Късната закуска също може да предизвика покачване на телесно тегло, тъй като тялото ви се нуждае от енергия, за да започне да функционира активно. В допълнение, стомахът ви се чувства празен, което може да доведе до редица неразположения и да увеличи риска от заболявания като гастрит.

Не консумирате протеини

Закуската с високо съдържание на белтъчини ще ви държи сити до обяд. Според проучвания, консумирането на протеини на закуска е свързано с по-малко натрупване на мазнини. Ето защо може да включите в сутрешното си меню яйца, извара, обезсолено сирене, мляко, месо, но избягвайте да пържите тези продукти.

Сутрешните навици, от които дебелеем


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    40 14 Отговор
    Аз закусвам със сок от млади чурки и нямам никакви проблеми освен раздвоение на личността а понякога и разтроение ,придружено с растройство ...

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Гост-а

    26 20 Отговор
    Глупости на таркалета, аз не закусвам от години и се чуствам супер. Яжте веднъж дневно до 2000 ккал и няма никога да се притеснявате за теглото си.Метаболизма се забавя чак на 2-3 ден без храна.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Blade

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Лора":

    Eявно запек няма да имаш.
  • 4 Гостилничаря

    32 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост-а":

    Не са ти ясни много неща! Първо: Метаболизмът е генетично обусловен. Най-разпространен (съответно и най-нежелан, както често се случва в живота) е ендоморфният генотип, с най-бавен метаболизъм, съответно най-предразположен към напълняване. Второ: Приетите "безопасни" калории са строго индивидуални и зависят както от генотипа, така и от баланса приети-изгорени. Ако човек с ектоморфен генотип (най-бързия метаболизъм) е приел 2000ккал за деня, няма да му трябва фитнес (енергоразход) срещу напълняване, тъй като светкавичната обмяна на веществаста му ще разгради всичко. Ако същите калории, пак без фитнес обаче са приети от ендоморф, един значителен процент от тях ще бъдат складирани в мастните депа именно заради бавния метаболизъм. Така че най-важен в случая е калорийният баланс - съотношението между приетите и изгорените калории. Отслабване има само при ясно изразен калориен дефицит, което обуславя или намален прием или увеличен разход или (най-добрият вариант) и двете.....
  • 5 Тончо манафа Зън, Зън, Зън...!

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лора":

    Виж, че страдаш от раздвоение на личността, вземаш моя ник Лора, ти си мъж и нормално е, цял ден си работиш, задния двор и умора,храни се по често, да не получаваш разстройство....!
  • 6 ЗайоБайо

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гост-а":

    Адмирации! Правя същото, като не броя калориите !!!
    Който ти е сложил минус, не знае как функционира метаболизма
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да да

    4 2 Отговор
    Една от малкото статии която има истини в нея! Макар че поста на Гостилничаря дава повече информация.

    Коментиран от #9

  • 9 Др. Ох Боли

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    Хм, той поставя повече въпроси, отколкото отговаря. Много е просто: махнете въглехидратите, не яжте често (1-2 пъти на ден стига ) , тренирайте умерено и спете 8 часа. Останалото е теория