Last news in Fakti

26 Юли, 2019 22:14, обновена 29 Юли, 2022 15:41 69 783 12

Това са сигурни признаци за рак на кожата

  • рак на кожата-
  • признаци-
  • риск-
  • здраве-
  • слънчеви лъчи-
  • силно слънце-
  • лятна ваканция-
  • онкологични заболявания-
  • превенция-
  • защита

Рискът от развитие кожен рак е постоянен, а не само по време на летните ваканции и почивки

Това са сигурни признаци за рак на кожата - 1
Снимки: shutterstock

През последното десетилетие лекарите отчитат значително увеличение на пациентите, диагностицирани с рак на кожата. Тази обезпокоителна констатация се отнася за хората в глобален мащаб, което кара експертите непрестанно да напомнят колко важно е да предпазваме кожата си от силното слънце.

По данни на Британския център за изследване на рака (Cancer Research UK (CRUK), изнесени наскоро и цитирани от BBC News, особен ръст на случаите има сред мъжете и по-младите възрастни.

По данни на центъра, броят на диагностицираните с рак на кожата е нараснал най-вече сред мъжете. Експертите отчитат, че броят на заболелите е достигнал до 53% - от 19 на всеки 100 000 души в периода 2004 - 2006 година до 29 на всеки 100 000 в периода 2014 - 2016 г.

Също така се е повишил и процентът на заболелите на възраст между 25 и 49 години, които са нараснали на 78% - от 9 на всеки 100 000 души в средата на 90-те години до 16 на всеки 100 000 в периода 2014 - 2016 г.

Това са сигурни признаци за рак на кожата

Специалистите предупреждават, че опасността от развитие на рак на кожата е еднакво висока навсякъде. Ето защо напомнят, че е необходимо да предпазваме кожата си от силните слънчеви лъчи навсякъде, а не само по време на лятната ни ваканция.

Експертите съветват използването на слънцезащитни кремове и лосиони да се превърне в ежедневен навик, а не както повечето хора правят - да ги използват само когато отиват на плаж.

Това са сигурни признаци за рак на кожата

От CRUK отчитат, че при мъжете първите признаци за рак на кожата най-често се появяват на гърдите и гърба, докато при жените - на краката. Причината за това вероятно е свързана с факта, че именно тези части най-често се излагат на слънце, без да бъдат защитени. Рискът при мъжете също може да се увеличи, ако те работят на открито.

В класацията на най-често срещаните видове рак, ракът на кожата се е изкачил от 8-мо на 5-то място. Според учените това се дължи на поевтиняването на летните почивки, предлагани от туроператорите и примамливите евтини самолетни билети. Заради ниските цени хората все по-често си позволяват да заминат на лятна ваканция в чужбина, избирайки екзотични дестинации, където слънцето е много по-силно и по-опасно.

Междувременно експертите твърдят, че почти 9 от 10 случая на онкологичното заболяване могат да бъдат предотвратени, ако се вземат съответните предпазни мерки.

Експертите припомнят, че ракът на кожата е агресивен и до голяма степен летален, но може да бъде лекуван, ако бъде открит в начален етап.

Това са сигурни признаци за рак на кожата

Ранни признаци за рак на кожата

За да откриете рака навреме, трябва да знаете кои са признаците и симптомите, по които да го разпознаете.

Най-често срещаният симптом, който да ви подскаже, че с кожата ви се случва нещо нередно, е появата на лунички, бенки или лишеи. Също така, експертите съветват да се обръща специално внимание на всяка необичайна промяна, която бъде забелязана върху кожата.

Промените във формата, големината, цвета или релефа на съществуващи вече бенки, както и появата на нови е сигурен признак за клетъчно изменение, което може да прерасне в рак.

Ракът на кожата не е само един

Всъщност съществуват 4 основни типа лезии, по които се идентифицират различните разновидности на това онкологично заболяване. Именно за тях трябва да се внимава, когато човек проверява кожата си за признаци на рак.

Това са сигурни признаци за рак на кожата

Базоцелуларен карцином

Това е най-разпространената форма рак на кожата, но и най-малко опасната. Обикновено започва като повдигната подутина с телесен цвят с лъскав, перловиден ръб, като рана, която не зараства, или като подутина, която бавно нараства с времето. Ако не се лекува, може да се развие в язва и да навлезе в по-дълбоките тъкани.

Актинична кератоза

Преканцерозите (предракови образувания) в 10-15% от случаите могат да прераснат в спиноцелуларен карцином, затова трябва да бъдат лекувани. Навременното лечение предотвратява напредването на болестта. Среща се най-често при хора на средна или напреднала възраст, в областта на най-често излаганите на слънце места като лицето, врата, ушите, гърба на ръцете и скалпа. Започва като червено-кафяви залющени и грапави петна по кожата.

Спиноцелуларен карцином

Това е втората най-разпространена форма рак на кожата, която се появява в онези зони, които са били най-много изложени на слънце, като лицето и скалпа. Започва като подутина с грапава повърхност, която може да се разрасне бързо и да образува язви, от които изтича течност. Може да се разпространява бързо, особено ако е разположен на устните, ушите, пръстите на ръцете или краката или при пациенти със слаб имунитет. Хирургичната намеса за отстраняване на спиноцелуларен карцином е от жизненоважно значение.

Меланом

Това е най-редкият вид рак на кожата, но и най-опасният. Той може да порази хора на всяка възраст и за разлика от други видове рак, които са по-чести при по-възрастни хора. Започва като петно, което получава тъмна пигментация, развива неравномерни граници или различни цветове с времето, или като бързо разрастваща се розова или червена подутина. Може да се разпространи и да засегне вътрешните органи, затова е нужно незабавно лечение.

Как да намалим риска от развитие на опасната болест

Британските експерти съветват да спазваме следните правила, за да намалим писка от развитие на рак на кожата:

- Търсете сянка, когато слънцето е най-силно (между 11:00 и 16:00 часа)

- Покрийте тялото си - носете тениска, шапка и слънчеви очила

- Редовно нанасяйте слънцезащитни продукти. Използвайте продукти най-малко със слънцезащитен фактор 20 (SPF) и мажете кожата си често.

"Макар някои хора да мислят, че тенът е знак за добро здраве, всъщност истината е съвсем друга. Няма такова нещо като "здравословен тен", всъщност тялото ви се опитва да се предпази от вредните слънчеви лъчи, карайки клетките на кожата да произвеждат по-големи количества меланин", заявява Мишел Мичъл, изпълнителен директор на CRUK.

„Въпреки че броят на хората, преборили успешно рака, днес да е рекордно висок, то все повече хора биват диагностицирани с меланом и близо половин милион спешно биват насочвани към онкологични центрове където да бъдат изследвани за рак на кожата. Именно заради това е толкова важно хората да не се излагат на пряка слънчева светлина през летните месеци и да пазят кожата си, като я мажат с лосиони и стоят повече на сянка", обяснява на свой ред проф. Стивън Павис, медицински директор на Национална служба по здравеопазване във Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стоев

    10 4 Отговор
    Пири дългото чорапче е с лунички по рождение. Раково болна ли е?
  • 6 Сандокан

    13 3 Отговор
    Статията е добра особенно за сезонът но знайте ,че на тялото е нужен и витамин Д които се набавя от слънчевите лъчи!

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Боклук

    12 3 Отговор
    Реклама на козметични продукти без смисъл
  • 8 Алфа Ромео

    4 1 Отговор
    Има ше статии че слънезащитните кремове могат да предизвикат рак!? На друго място четох че е здравословно да се излагаме на слънце известно време без слънцезащитни средства!?
  • 9 Прав си, но

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сандокан":

    витамин Д е в ед.ч. и правилно се пише "който", а не "които" ( мн.ч. ) !!! 🤔
  • 10 До #6

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сандокан":

    А също така и "особено" се пише само с едно "н", а не с две, но това са липси в образованието! 😀
  • 11 vasik atanasova

    4 3 Отговор
    миленче измисли да пишеш за нещо по хубаво и положително
    има си дерматолози за това нещо

    Коментиран от #12

  • 12 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "vasik atanasova":

    Преди време имаше много полезни и интересни статии в този раздел, после взеха да пишат за някви клюки и за някви болести и неприятни работи, жалко.