ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Свинско с печурки в тесто

Апетитно ястие за истински чревоугодници

Публикувана: 16 Август, 2019 10:21
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1815
Рецепта на деня: Свинско с печурки в тесто
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.

В дните, когато разполагате с малко повече време за приготвяне на нещо вкусно, опитайте тази оригинална рецепта със свинско филе.

Необходими продукти:

500 гр. печурки

1 глава кромид лук

1 с.л. масло

6 стръка мащерка

сол

черен пипер

1 с.л. шери

600 гр. свинско филе

2 с.л. маслиново масло

3 жълтъка

100 гр. прясно зърнесто сирене

2 - 3 с.л. галета

275 гр. готово многолистно тесто

600 гр. замразен спанак на листа

50 - 100 мл. зеленчуков бульон

100 мл. готварска сметана

Начин на приготвяне:

Почиствате печурките и лука, след което ги накълцвате. В сгорещено масло запържвате гъбите и половината от лука при непрекъснато бъркане за 3 – 4 минути. Подправяте с листенца мащерка, сол и черен пипер. Добавяте шерито и готвите, докато течността се изпари. Изсипвате в купа и оставяте малко да изстине.

Измивате и подсушавате свинското филе, овкусявате го със сол, черен пипер и в 1 с. л. сгорещено маслиново масло го запържвате от всички страни за около 6 минути.

Разбърквате 2 жълтъка и прясното сирене с печурките. Добавяте толкова галета, колкото е необходима, за да се получи еластична маса. Половината разпределяте центрирано върху разгънатото тесто. Отгоре поставяте филетата и върху тях останалите печурки. Завивате плънката с тесто, притискате добре краищата. Премествате върху покрита с хартия за печене тава, като обръщате мястото на свързване надолу. Намазвате с четка с останалия жълтък. Печете в предварително загрята на 200°C фурна 25 – 30 минути, евентуално към края можете да покриете с алуминиево фолио, за да не потъмнее много тестото.

Междувременно оставяте спанака да се отцеди и го задушавате с другата половина от лука в останалото предварително сгорещено масло. Сипвате 50 мл. бульон и сметаната, овкусявате със сол и черен пипер и готвите 5 – 7 минути. Подправяте и сервирате към филетата.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
От чумата...!
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Няма свинско по магазините, но има агнешки главички...! Мъжете знаят това...!

Оценка:
-2 +4

Кикимора
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Защо ли не съм възхитена?! Чумата е виновна! Или не е свински сезон!

Коментиран от #3


Оценка:
-2 +1

Напротив Кики
(гост)

Неутрално
3 Отговор

До коментар #2 от "Кикимора":


Възхитен си, може би не от рецептата, а от нещо друго....!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.