16 Август, 2019 10:21, обновена 7 Юли, 2022 16:51 2 731 3

Рецепта на деня: Свинско с печурки в тесто

  • какво да сготвя-
  • свинско-
  • филе-
  • печурки-
  • спанак-
  • бутер тесто

Апетитно ястие за истински чревоугодници

Рецепта на деня: Свинско с печурки в тесто - 1
Снимка: Shutterstock

В дните, когато разполагате с малко повече време за приготвяне на нещо вкусно, опитайте тази оригинална рецепта със свинско филе.

Необходими продукти:

500 гр. печурки

1 глава кромид лук

1 с.л. масло

6 стръка мащерка

сол

черен пипер

1 с.л. шери

600 гр. свинско филе

2 с.л. маслиново масло

3 жълтъка

100 гр. прясно зърнесто сирене

2 - 3 с.л. галета

275 гр. готово многолистно тесто

600 гр. замразен спанак на листа

50 - 100 мл. зеленчуков бульон

100 мл. готварска сметана

Начин на приготвяне:

Почиствате печурките и лука, след което ги накълцвате. В сгорещено масло запържвате гъбите и половината от лука при непрекъснато бъркане за 3 – 4 минути. Подправяте с листенца мащерка, сол и черен пипер. Добавяте шерито и готвите, докато течността се изпари. Изсипвате в купа и оставяте малко да изстине.

Измивате и подсушавате свинското филе, овкусявате го със сол, черен пипер и в 1 с. л. сгорещено маслиново масло го запържвате от всички страни за около 6 минути.

Разбърквате 2 жълтъка и прясното сирене с печурките. Добавяте толкова галета, колкото е необходима, за да се получи еластична маса. Половината разпределяте центрирано върху разгънатото тесто. Отгоре поставяте филетата и върху тях останалите печурки. Завивате плънката с тесто, притискате добре краищата. Премествате върху покрита с хартия за печене тава, като обръщате мястото на свързване надолу. Намазвате с четка с останалия жълтък. Печете в предварително загрята на 200°C фурна 25 – 30 минути, евентуално към края можете да покриете с алуминиево фолио, за да не потъмнее много тестото.

Междувременно оставяте спанака да се отцеди и го задушавате с другата половина от лука в останалото предварително сгорещено масло. Сипвате 50 мл. бульон и сметаната, овкусявате със сол и черен пипер и готвите 5 – 7 минути. Подправяте и сервирате към филетата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кикимора

    1 2 Отговор
    Защо ли не съм възхитена?! Чумата е виновна! Или не е свински сезон!

    Коментиран от #3

  • 3 Напротив Кики

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кикимора":

    Възхитен си, може би не от рецептата, а от нещо друго....!