Last news in Fakti

30 Септември, 2019 15:13 1 381 4

Първата междузвездна комета вече си има име

  • космически обект-
  • междузвезден обект-
  • слънчева система-
  • междузвездна комета-
  • оумуамуа-
  • генадий борисов-
  • c / 2019 q4-
  • 2i борисов

С нея започва и нова класификация на междузвездните обекти в астрономията

Първата междузвездна комета вече си има име - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Международният астрономически съюз даде име на на новия междузвезден обект, който наскоро навлезе в нашата слънчева система.

След обстойно проучване, астрономите установиха, че неизвестното тяло, наречено първоначално "C / 2019 Q4", е комета.

Временното име на кометата е абревиатура, която се "превежда" по следния начин: буквата "C" означава, че това е комета с хиперболична орбита, 2019 е годината, в която е била открита, буквено-цифрения код след това се отнася към времето през годината, когато е била открита.

Новото, официално име на кометата е по-просто - 2I "Борисов". "I" означава „междузвезден“ (interstellar), а цифрата 2, че това е вторият междузвезден обект, открит до сега. Те са последвани от името на нейния откривател - руският астроном-любител Генадий Борисов, който пръв забеляза появата ѝ на 30 август.

Кримският астроном забеляза кометата на границата на съзвездията Рис и Рак с огледално-рефракторен телескоп, направен от самия него. Тя се движи със скорост около 30 км/сек и ще се намира най-близо до нашата планета на 7 декември. Тогава кометата Борисов ще е на около 300 милиона километра от нас. Това разстояние е две астрономически единици едновременно от Слънцето и от Земята.

Първата междузвездна комета вече си има име

С кометата 2I/Борисов, която е вторият известен ни междузвезден обект след мистериозния Оумуамуа (Oumuamua), започва и нова класификация на междузвездните обекти в астрономията.

Оумуамуа, беше открит на 19 октомври 2017 г. с телескопа Рan-STARRS-1 на Хаваите. Изчисленията на траекторията му показват, че е дошъл в Слънчевата система от звездата Вега, която е най-ярката в съзвездието Лира. Той вече е към външните граници на Слънчевата система и е недостъпен за наблюдения.

Остава да чакаме кога ще се появят 3I, 4I, 5I...


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И така

    4 0 Отговор
    Видяхте ли че Борисов не е само нашата звезда ами е междугалактическа способен е да се движи свободно и в космоса дори.Кой е способен на такива неща освен него.
  • 2 Жоро

    4 0 Отговор
    Веднага Борисов да отреже лентата за кометата.Следващата ще цветанов.
  • 3 джедай

    1 0 Отговор
    Май за друг Борисов става дума,а не за оня,дето му подариха 9-ти дан по тае куон до. Стар Уорс.
  • 4 Димов

    0 0 Отговор
    Само, докато дойде до тука, да няма промяна в треакторията й, и да отложат парламентарните избори за след апокалипсиса.